İstanbul Avrupa’ya umut yolculuğunda bir vahşet durağına dönüştü. Fidye çeteleri dehşet saçıyor. Sadece 2021 yılında yaşananlar; 2 Faslı bir Ürdünlüyü kaçırdı. 4 Pakistanlı Yunanistan’a kaçmak isteyen 7 Nepalliyi rehin alıp fidye istedi. 4 Pakistanlı kaçırdıkları 4 Afgan’dan birini öldürüp bahçeye gömdü. Ve daha niceleri…

Fidye cehennemi: İstanbul

AKP’nin neo-Osmanlı, Erdoğan’ın halifelik rüyalarının sonu Türkiye için kâbus oldu. Dış politikadaki büyük hezimet ülkeyi dev bir göçmen kampına da dönüştürdü. Emperyalizmin kurbanlarının dramı 81 şehirde, her köşe başında. Büyük göç; Suriye ve Afganistan’daki savaştan kaçış ile sınırlı kalmadı. Açılan kapıdan yoksulluğa mahkûm Doğu’nun insanları zengin Batı’ya ulaşma umuduyla geçti.

Artık…

İstanbul umuda yolculuğun dünyadaki en büyük durağı.

Ve…

İstanbul’un içinde gözden ırak, kayıtsız, kuralsız ve yabancı bir İstanbul daha var. Kentin ücralarına, gecekonduların apartmanlara dönüştüğü dar sokaklara dünyanın yoksulluğu sığıyor. Pakistan uyruklular, Afganlar, İranlılar, Afrika’dan gelenler… Hepsinin amacı Avrupa’ya geçiş için insan kaçakçılarına verecekleri parayı biriktirmek. Ucuza çalışıp bir evde onlarca kişi kalıyorlar.

Özellikle son beş yıldır büyük bir tehlike var: Göçmen fidye çeteleri…

Kayıtdışı, hiçbir hakkı, güvencesi olmayan hayatları sinsice avlıyorlar ve kadim şehrin arka sokaklarında büyük bir barbarlık yaşanıyor. Ama yabancının yabancıya dehşeti gündem olamıyor. Üstelik yaşananların çok küçük bir kısmından haberimiz oluyor.

İşte fidye cehennemi İstanbul’da son yıllarda yaşananlardan birkaç örnek:

TECAVÜZ VE İŞKENCE

21 Şubat 2018: İstanbul’a kaçak yollardan gelen ve Avrupa’ya gitmeye çalışan 18 yaşındaki Pakistanlı Ş.E., Esenler’de silahlı üç kişi tarafından kaçırıldı. Pendik’teki bir evde 18 gün boyunca işkence yaptıkları ve tecavüz ettikleri gencin ailesinden 50 bin dolar fidye istediler. Pakistanlı gencin bir akrabası polise başvurunca genç kurtarıldı ve 3 Pakistanlı yakalandı.

BANGLADEŞLİ KAÇIRILDI

27 Eylül 2020: Eminönü’de Bangladeş uyruklu Muhammed A.R. kaçırıldı. Ailesine işkence görüntüleri göndererek 20 bin Euro fidye isteyen zanlılar, pazarlıklar sonucu bin Euro’ya anlaştı. Serbest bırakılan Muhammed A.R.’nin şikâyeti üzerine ikisi Türk vatandaşı, biri Suriyeli üç zanlı yakalandı.

ÇETEDEKİ POLİSLER

10 Aralık 2020: İstanbul Fatih’te Ürdünlü erkek elleri kolları bağlı halde bir otomobilde bulundu. Araçta emekli başkomiser vardı. Eşi ise Eyüp’teki bir kafede iki polis alıkoyuyordu. Polislerle birlikte hareket eden 5 Suriyeli çete mensubu da yakalandı.

12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU KAÇIRDILAR

3 Ocak 2021: 12 yaşındaki Suriyeli F.Y. Esenler’de evinin önünde oynarken 3 kişi tarafından kaçırıldı. Çocuğun başına poşet geçiren ve ellerini arkadan bağlayan zanlılar, fotoğraflarını ailesine gönderdi ve 8 bin dolar fidye istedi. Polis rehine çocuğu Pendik’teki bir eve baskın yaparak kurtardı. Üç Suriyeli yakalandı.

HİNDİSTAN UYRUKLULAR DA ÇETE MENSUBU

24 Mayıs 2021: Pakistan uyruklu Nauman Khalid A. İstanbul Kağıthane’de kaçırıldı. Ailesine işkence yapılırken çekilmiş görüntüleri yollandı ve 15 bin dolar fidye istendi. İhbar üzerine harekete geçen polis, Fatih’teki bir eve operasyon düzenleyerek 30 yaşındaki Pakistanlıyı kurtardı. Yakalanan çete mensuplarının 2’si Pakistanlı, 2’si Hindistan uyruklu, 4’ü ise Suriyeliydi.

FASLILAR ÜRDÜNLÜYÜ KAÇIRDI

30 Haziran 2021: İstanbul Beyoğlu’nda Ürdün uyruklu Muhammed Yusuf Süleyman Awad, Fas uyruklu 2 kişi tarafından kaçırıldı. 15 gün boyunca ellerini, ayaklarını bağlayıp kırbaçla işkence yaptıkları Awad’ın görüntülerini ailesine göndererek fidye istediler. Parayı aldıktan sonra Ürdünlü adamı bıraktılar. Awad’ın polise başvurması sonucu 2 Faslı fidyeci yakalandı.

fidye-cehennemi-istanbul-971789-1.

NEPALLİ KARDEŞLER ESENLER’DE KAÇIRILDI

7 Temmuz 2021: Pakistanlı bir grup Yunanistan’a kaçak yollardan götüreceklerini söyledikleri 7 Nepalli kardeşi Esenler’deki bir eve götürdü. Evde 4 Pakistanlı kafalarına silah dayayarak kardeşleri rehin aldı. Nepallilerin yine İstanbul’da bulunan bir kardeşlerine görüntüleri göndererek 14 bin Euro fidye istediler. Bu kardeşin şikâyeti üzerine yapılan baskınla Nepalli 7 kardeş kurtarıldı. 5 Pakistanlı tutuklandı.

ÖLDÜRÜP BAHÇEYE GÖMDÜLER

25 Temmuz 2021: Pendik’te Pakistan uyruklu 4 kişi, 4 Afgan’ı fidye için kaçırıp kirada kaldıkları gecekonduda rehin aldı. 20 gün boyunca Afganlara işkence yaptılar. 3 kişiyi serbest bıraktıktan sonra 21 yaşındaki Raşit Muhammet’i rehin tutmaya devam ettiler. Günler sonra evin sahibi bahçeye yeni beton döküldüğünü ve Pakistanlı kiracıların ortada olmadığını fark etti. Polis kazdığı yerde Afgan Raşit Muhammet’in cesedini buldu. 4 Pakistanlı halen aranıyor.

fidye-cehennemi-istanbul-971788-1.

20 Eylül 2021: Bir Pakistanlının fidye için kaçırıldığı ihbarı üzerine harekete geçen polis Esenyurt’taki bir eve baskın düzenledi. Evde günlerdir aç ve susuz rehin tutulan 13 Pakistanlı daha vardı. Hepsine işkence yapılarak ailelerinden fidye istenmişti. Bu kişileri kaçıran çetenin 2 Pakistanlı üyesi yakalanarak tutuklandı.

SURİYELİLER FİLİSTİNLİLERİ KAÇIRDI

8 Kasım 2021: Arnavutköy’deki bir apartmanın ikinci katındaki balkondan 4 kişi atladı. İki kişi kaçarken diğer ikisi acı içinde yerde kıvranıyordu. Çevredekiler yardıma koştu. Olayın nedeni sonra anlaşıldı. Yasadışı yollardan İstanbul’a gelen 4 Filistinli, kendilerini Almanya’ya götürmeyi vaat eden 4 Suriyeli ile tanışmıştı. Arnavutköy’de eve götürüldüklerinde silah ve bıçaklı tehdidiyle rehin alındılar. Bir hafta işkence yaptıkları Filistinlilerin ailelerini görüntülü arayan Suriyeli çete kişi başı 10 bin dolar fidye istemişti. 4 Filistinli Suriyelilerin bir anlık dalgınlığından faydalanarak balkondan atlamıştı. Rehineler kaçtıktan sonra 4 Suriyeli kayıplara karıştı.

TİKTOK’TA DEHŞET VİDEOSU

Son olarak fidye cehennemi geçen hafta sosyal medya platformu Tiktok’a bir video olarak yüklendi. Pakistanlı 6 kişilik çete, Bayrampaşa’daki bir evde rehin tuttukları kurbanlarının görüntülerini paylaştı. 9 rehinin elleri ve ayakları beyaz bezlerle bağlanmıştı ve saldırganlar silah ve bıçak ile kameraya bakıp gülüyordu. Batuhan Çolak’ın haberine göre; Pakistanlı çete polis tarafından aranıyor.

İstanbul’un umuda yolculukta bir vahşet durağına dönüştüğü gerçeği her gün yeni örneklerle gözler önüne seriliyor.