ABD'nin Minneapolis kentinde polis tarafından öldürülen siyah yurttaş George Floyd için protestolar ve tepkiler devam ediyor. Birçok kentte 'Floyd için adalet' talebiyle yapılan eylemlere polis müdahale ederken bir kişi daha hayatını kaybetti. Minneapolis Belediye Başkanı, "Floyd'u öldüren polis neden hapiste değil" diye sordu. ABD Başkanı Trump, soruşturmanın hızlandırılmasını istedi

Floyd için adalet

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınırken polisin sert müdahalesi ile hayatını kaybeden siyah yurttaş George Floyd için adalet arayışı sürüyor. Floyd için ülke genelinde düzenlenen protesto gösterilerine polis saldırıları sürerken polis müdahalesi sonucu bir kişinin silahla vurularak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Ulusal televizyonlara konuşan Floyd’un kız kardeşi Bridgett Floyd, “Polislerin tutuklanarak hapse atılmasını istiyorum çünkü benim kardeşimi öldürdüler” dedi. Polislerin cinayetten yargılanması gerektiğini belirten Floyd’un kuzeni Tera Brown da, “Birileri o anı kaydetti de bütün dünya buna şahit oldu” diye konuştu.

‘POLİSLER NEDEN HAPİSTE DEĞİL’

ABD’de Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey de George Floyd’un ölümüne neden olan polisin neden tutuklanmadığı sorusunu yöneltti. Basın açıklaması yapan Frey, “George Floyd adalet istiyor. Ailesi adalet istiyor. Afrikalı Amerikan toplum ve şehrimiz adaleti hak ediyor. O polis neden hâlâ cezaevinde değil” sorusunu yöneltti.

Minnesota eyaletinin iki vekil ve iki senatörü de polisin gözaltı esnasında öldürdüğü George Floyd için bölge savcılarına mektup yazdı. Minnesota milletvekilleri Ilhan Omar ve Betty McCollum ile senatörler Amy Klobuchar ve Tina Smith, eyalet ve bölge başsavcılarına gönderdikleri mektupta, ‘‘Tüm video görüntüleri dahil, her türlü kanıtın hızlı bir şekilde güvence altına alınması konusunda sıkı bir takip yapmanızı istiyoruz. Ek bir bağımsız araştırmanın gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

TRUMP’TAN TALİMAT

ABD Başkanı Donald Trump da büyüyen tepkiler üzerine Floyd’un polis şiddetiyle ölmesine ilişkin soruşturmanın hızlandırılmasını istedi. Trump, “FBI ve Adalet Bakanlığı, George Floyd’un üzücü ve trajik ölümüne ilişkin iyi bir soruşturma yürütüyor. Ben bu soruşturmanın hızlandırılmasını talep ettim” açıklaması yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de “Bu bir trajedi, bu bir suç. Kalbinizi parçalayan bir olay. Çok üzücü. Bunun karşılığında adalet olmalı” açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

Minneapolis’te 46 yaşındaki George Floyd, basit bir ‘dolandırıcılık’ ihbarı üzerine polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca “Nefes alamıyorum” demiş ve hayatını kaybetmişti. Olaya ilişkin görüntüler, siyahlara yönelik sistematik polis şiddeti gündemini tekrar alevlendirdi. Olaya karışan dört polisin işine dün son verilirken, Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma halen sürüyor.