Geçen yıl 3 Ekim’de, İsveç’te, Sosyal Demokrat Parti’den Başbakan Stefan Löfven, hükümetini duyurduğundan beri Sosyal Demokratlar, Çevre Partisi’yle kurdukları bir sol azınlık hükümetiyle işleri götürüyorlar. Hükümet, azınlık hükümeti ama bakanlar kurulunun azımsanacak yanı yok. 24 kişilik bakanlar kuruluyla İsveç, Avrupa Birliği’nin en fazla bakan koltuğu olan iktidarıyla yönetiliyor.

Bu süreçte, bakanlar kurulu sunulurken önde gelen Sosyal Demokratlar, hükümetin büyüklüğünü eleştirdi. Bu kadar çok bakanlığın bakanlıklar arasında net olmayan sorumluluk alanları oluşturacağı iddia edildi. Belirsizlik iş yapmayı engeller diye konuşuldu. Bu eleştirilere rağmen Löfven’in bakanlar kurulunda İsveç siyasetinin medeniyet halini bile zorlayan güzellikler vardı. Löfven, seçim öncesi defalarca kez feminist bir siyasetçi olduğunu söylemişti. Onun hükümetinde bakanlar kurulundaki kadın ve erkek bakan sayısı eşit tutuldu. 12 kadın bakan ve 12 erkek bakanla eşit bir dağılım sağlandı. Dahası göçmen kökenli siyasetçilere pek çok bakanlık görevi verildi. İsveç hükümetinin şimdiki bakanlar kurulunda Türkiye kökenli iki vekil, bakanlık yapıyor. Böylesine renkli bir sol hükümet, İsveç siyasi tarihinde ilk olarak görülüyor.

Söz konusu bir azınlık hükümeti olunca sonbahardan bu yana kırmızı-yeşil hükümetin karnesi de dikkatle incelenen bir mevzu oldu. Hükümet daha bir yılını tamamlamadan bakanların beğenilme oranları kamuoyu yoklamalarıyla cevaplandı. Mayıs ayında Yougov’un açıkladığı “Hangi bakanı beğeniyorsunuz?” kamuoyu yoklamasında Dışişleri Bakanı Margot Wallström listedeki en çok beğenilen bakan olmuştu. Türkiye’de yakışıklılığıyla sosyal medyada beğeni toplayan Sağlık ve Spor Bakanı Gabriel Wikström, beğenilmede 16’ncı sıradaki Başbakanı geçip 10’uncu sıraya yerleşmişti. Hükümetin Türkiye kökenli iki bakanından Çevre Partisi’nden Mehmet Kaplan sondan ikinci sırada, Sosyal Demokratlardan İbrahim Baylan da sondan altıncı sırada beğenilmişti.

Bu hafta Dagens Nyheter Gazetesi, bakanları yaptıkları ve yapmadıklarına göre kıyasladı. İsveç’in 24 bakanı gazetelere gönderdikleri tartışma yazılarının sayıları, basın açıklamaları, yasa teklifileri, kendilerine bağlı kurumlar için düzenledikleri yeni yönetmelikler, parlamentoda cevapladıkları gensoru ve yazılı soru sayıları ve geleneksel medyada ne kadar yer aldıklarıyla değerlendirildi.

Başbakan bu listede hariç tutuldu. Bütün bu kıstaslara göre bakanlar kurulundaki iki kadın bakan, ayırt edici bir şekilde aktiflik konusunda önde. Dışişleri Bakanı Wallström ve Ekonomi Bakanı Magdalena Andersson. Sosyal Demokratlardan Andersson, medyada geniş yer bulması haricinde en fazla yasa teklifiyle gelen ve parlamento tartışmalarına katılan bakan olmuş. Andersson, göreve başladığından bu yana 140 gensoruya cevap vermiş. Dışişleri Bakanı Wallström, 1083 defa medyalarda görünmüş. Wallström’ü öne çıkaran bir başka nokta, 25 tartışma yazısı yayımlanmış olması. Tartışma yazılarında siyasiler belli bir konu üzerinde kendi ürettikleri fikirlerini ve çoğu zaman atılan veya atılacak adımları değerlendiriyor.

Türkiye kökenli bakanlardan Mehmet Kaplan, çalışkanlık listesinde 14’üncü sırada. İskân ve Bilişim Bakanı Kaplan’ın şimdiye kadar 3 tartışma yazısı çıkmış. 104 basın bülteni göndermiş. Bir yasa önerisi sunmuş. 27 gensoruya, 15 yazılı soruya cevap vermiş ve medyalarda 181 kez görünmüş. Kaplan için yapılan yorum kendi partisinde bilerek ön plana çıkartıldığı. İsveç’in en büyük iskân yatırımına onay verilmiş olması onu daha da görünür yapacak. Enerji Bakan’ı İbrahim Baylan, listede 21’inci sırada. Bütün bu tablo azınlık hükümetlerinin de işleyeceğini gösteriyor. Mesele o hükümeti denetleyecek medyadır.