İsveç’te zorunlu askerlik geri geldi.

Tam yedi yıldır ülkede, kimse askerlik için yoklamaya çağırılmazken sol hükümet bu hafta, muhalefetin de “gol sevinci” yaşadığı bir kararla İsveç’te 2 Mart’tan itibaren askerliği zorunlu kıldı. Şimdi 1999 ve 2000 doğumlu kadınlar ve erkekler bu yaz askerlik yoklamasına çağırılacak. Sağ blok hükümetin 2010 yılında dinlendirmeye aldığı askerliği, sol bloktan Sosyal Demokrat ve Çevre Partisi’nin azınlık hükümeti geri getirdi.

Savunma Bakanı Peter Hultqvist, daha güçlü ulusal bir savunmayı yapılandırmak için buna öncelik tanıdıklarını söyledi. Bu yaz, 13 bin kişi askerlik yoklamasına çağırılacak ve önümüzdeki yıl ile 2019 senesi için 4’er bin kişi askerlik için gönüllü olanlardan seçilecek. Uygulamanın adı “zorunlu askerlik” ama “Silah tutmak istemiyorum” diyen, fiziksel veya ruhsal sağlık sorunlarını gerekçe gösteren hiçbir genç, askeri eğitimden geçirilmeyecek. Hedef 13 bin gençten, 8 bine yakınının iki yıllık bir süre zarfında rezervasyonunu yaptırmak. Sol hükümet başka bir değişikliğe gitmezse askerlik süresi, dinlendirmeye alındığı haliyle aynen gelirse temel eğitimi içeren bölümüyle dokuz ila 11 ay arası olacak.

Savunma Bakanı Hultqvsit, “Zorunlu askerliğe alınanların sayısının, dünyanın gidişatı kötüleşirse artma olasılığı var” diyor. Yaklaşık 100 bin, 18 yaş çocuğuna, tekrar askeri zorunluluğun ne anlama geldiği bilgisi hazırlanacak broşürlerle anlatılacak. Yoklamalar da 1 Temmuz’dan itibaren başlıyor.

İsveç Parlamentosu’nda zorunlu askerliğin tekrar aktif hale getirilmesine karşı çıkan hiçbir parti olmadı. Yazılı basından Svenska Dagbladet gazetesi bu durumu, “Parlamento’da gol sevinci, sevinç nidaları” başlığıyla duyurdu. Gazete, askerlik yapma zorunluluğu kararının alınmasına Muhafazakâr Parti’den herhangi bir karşı koymanın gelmediğini duyururken konuyu, partinin Savunma Politikaları Sözcüsü Hans Wallmark’la görüştü. “Umarız ki bu biraz daha savunma kabiliyetini geliştirir” diyen Wallmark, Muhafazakâr Parti’nin liderliğinde sağ bloğun hükümeteyken 2010 yılında alınan zorunlu askerliğe ara verme kararının o dönem için yanlış olmadığını söylüyor. Sol hükümetin kararına değil ama kararın alınış biçimine tek itiraz sağ bloktan Liberal Parti’nin Savunma Politikaları Sözcüsü Allan Widman’dan geldi. Widman, hükümetin bu kararı alırken Parlamento’dan geçirerek değil de kendi yaptırımı olarak dayatmasını doğru bulmadı. “Askerliği dinlendirme kararı alınırken teklif üç oyla Parlamento’dan geçirildiğin de ‘Sağ kanat üç oyla dayatma yaptı’ dediler ama şimdi hükümet de bize sormadı” dedi. Widman’ın değerlendirmelerine yine sağ kanattaki Merkez Parti’den Daniel Bäckström, karşı çıktı. Partisi adına konuşan Bäckström, zamanında sağ hükümetin askerliği dinlendirmeye alırken ihtiyaç duyulduğunda aktif hale getirilmesi için sonraki hükümetlere imkân sunduğunu bugünkü sol azınlık hükümetinin de bunu yaptığını söyledi. Sağ bloğun yeni yıl önce aldığı dinlendirme kararının askerliği meslek yapmak ve destelemek için düşünüldüğünü söyleyen Bäckström, “Bu yeni durumda bir başarısızlık değil. Fakat eleman alma hedefleri tutturulamadı. Dünyadaki durumlarda göz önüne alınacak olursa çözüm için yeniden yapılandırma getirildi” dedi.

İsveç’te iktidardaki sol, zorunlu askerliği geri getirirken ana muhalefetteki sağ parti Muhafazakârlar, 2020’ye kadar 8,5 milyar kron ek bütçeyle orduyu büyütmek için teklif hazırlığı içinde. Anlaşıldığı üzere şöyle kuzeyden bakıldığında İsveç’in “dünyanın gidişatından” hiç umudu yok.