Sivas Katliamı'nın belgesel tiyatro oyunu olarak sahneleyen Ankara Simurg Oyuncuları Tiyatrosu‘nun (ASOT) Almanya turnesi sona erdi. ASOT, “Simurg" oyununu Köln, Mainz, Dortmund, Heilbronn, Duisburg ve Hamm’dan sonra Frankfurt’ta sahnelendi.

Madımak’ın küllerinden doğdular Almanya’da katliamı hatırlattılar

Madımak Katliamı'nın 30’ncu yıldönümü dolayısıyla Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) düzenlediği etkinlikler kapsamında Almanya’ya gelen ASOT, “Simurg" oyununu Köln, Mainz, Dortmund, Heilbronn, Duisburg ve Hamm’dan sonra Frankfurt’ta sahneledi.

Simurg oyunu ile sahneye çıkan isimler arasında Melih Yetkin, Atılım Temur, Mustafa Özcan, Saffet Yürükel, Mustafa Çelik ve Çağlar Deniz yer aldı. Frankfurt’taki programın sonunda oyunun yazarı Serdar Doğan, aralarında katliamda yakınlarını yitirenlerin de yer aldığı izleyicileri selamladı.

ASOT’un Almanya turnesinin son durağı olan Frankfurt’taki sunumunda izleyicileri selamlayan Frankfurt AKM (Alevi Kültür Merkezi) Başkanı Bülent Alkan, izleyici sayısının beklentinin altında kalmasını eleştirerek, “İnsanlarımızın katliamlardan ders alıp almadığı konusunda emin değilim" dedi.

AABF Hessen Bölge Başkanı İhsan Dilber de önümüzdeki günlerde katliamı konu alan çok sayıda etkinlik gerçekleştirileceğini söyledi. 

Katliamın yıldönümü olan 2 Temmuz’da kalabalık bir heyet olarak Sıvas’a gidileceğini belirten Dilber, 10 Haziran’da yayına girecek bir sanal sitede katliamla ilgili tüm olaylar görsel olarak yer alacağını, Almanya’nın başkenti Berlin’de de güçlü bir eylem gerçekleştirileceğini kaydetti. 

Öte yandan AABF’nin ve bağlı derneklerin katliamı unutturmamak amacıyla planladığı eylemler devam ediyor. 3 Haziran Cumartesi günü de Almanya’nın birçok büyük kentinde “sessiz anma eylemleri" gerçekleştirildi. Kent meydanlarında kurulan bilgilendirme standlarında Sivas’ta yaşamını yitiren aydınlar anıldı. 

"SİMURG" OYUNU HAKKINDA

Sivas Katliamı'nda ağır yaralanan, öldü zannedilerek morga kaldırılan, katliamda kardeşini ve arkadaşlarını kaybeden Serdar Doğan tarafından kaleme alınan oyun ilk kez 2006 yılında Ankara’da sahnelendi.

Yönetmenliğini Cengiz Deniz'in üstlendiği, müziğini de tanınmış besteci ve şarkıcı Hasan Yükselir’in üstlendiği oyun, Türkiye ve Almanya’nın yanısıra bugüne kadar Avusturya, Danimarka, İsveç ve Fransa’da da sahneye kondu.

Oyun adını çeşitli kültürlerin efsanelerinde yer alan ve ölümsüzlüğü simgeleyen, öleceği zaman ateş olup kendisini yakan ve kendi küllerinden yeniden doğan Simurg kuşundan (Zümrüdüanka ya da sadece Anka kuşu) alıyor.

Sivas Katliamı’nı, yakılan Madımak Oteli’ndeki aydınların yaşadıklarını esas alarak sahneye yansıtan ASOT oyuncuları Melih Yetkin, Atılım Temur, Mustafa Özcan, Saffet Yürükel, Mustafa Çelik ve Çağlar Deniz’den oluşuyor.