Meclis törenle açıldı

İsveç Parlamentosu, geçen hafta salı günü yeni çalışma yılının açılışını yaptı. Başbakan Stefan Löfven, kabinesinde zorunlu bir değişikliğe gitti. Löfven, iki yıl önce seçmenlerine verdiği sözü bir kez daha tuttu. Yaptığı bu değişiklikte feminist bakanlar kurulundan yine vaz geçmedi. Stefan Löfven, yeni dönemde, 24 koltuklu bakanlar kurulunu ve yürütmeyi, 12 kadın, 12 erkek bakanla çalıştırmayı sürdürecek.

Löfven’in kabinesindeki değişiklik yaklaşık bir aydır bekleniyordu. İsveç’in Lise ve Beceri Bakanı Aida Hadzialic, geçtiğimiz ay istifasını vermişti. 27 yaşında bakanlık koltuğuna oturan Aida, İsveç’te tüm zamanların en genç bakanı olmuştu. 5 yaşında Eski Yugoslavya’daki savaştan ailesiyle kaçarak İsveç’e yerleşen Aida Hadzialic, liseyi en iyi notlarla bitirmiş ve sonrasında hukuk eğitimi almıştı. Boşnak bir aileden gelen Hadzialic, 16 yaşındayken gençlik kollarına üye olup çalışmaya başladığı Sosyal Demokrat Parti’den 2014’te parlamenter oldu. Çevre Partisiyle kurulan azınlık hükümetinden de bakanlık görevi üstlendi.

Aida Hadzialic’in İsveç siyasi tarihinin en genç bakanı olarak oturduğu koltuk, ayrı bir önemliydi. Şimdi işleri yürütmekte olan sol azınlık koalisyonundan, en büyük reform ve gelişimin, eğitim ve okul alanında kaydetmesi bekleniyor. Sol hükümet, vergi paralarından cömert bütçeler hazırlayıp temel eğitimde iyileşmeler yapmaya çalışıyor. İsveç’teki işsizlik oranlarını düşürmeyi başaran solcular, çocuklara matematik ve İsveççeyi çok iyi düzeyde öğretecek okullar yaratırlarsa iki yıl sonra ki seçimlerde bunun karşılığını alacaklar. Sol, doğru yatırımlarla parlamentodaki üçüncü büyük parti olan ırkçı İsveç Demokratları Partisi’ni de durdurabilir. Burada eğitimde hedefleri tutturmak kilit nokta.

Löfven, hükümetini kurarken üç bakanlık koltuğunu, eğitim hizmetleri için ayırdı. Genel bir eğitim bakanlığı, üniversitelerden ve bilimsel araştırmalardan sorumlu bir bakanlık ile lise ve beceri bakanlığı koordineli olarak çalışmalara başladı. İki yıldır, Aida Hadzialic lise ve beceri bakanı olarak işleri iyi götürüyordu. Lise mezuniyetinin üstünden on yıl geçmeden bakan olmuş Hadzialic, zaten sol hükümet için de bulunmaz bir fırsattı. Ta ki geçen ağustos ayına kadar. 13 Ağustos’ta Aida Hadzialic’ten görevinden istifa ettiği haberi geldi.

11 Ağustos’ta Hadzialic, Danimarka ile İsveç’i deniz üzerinden birbirine bağlayan Öresund Köprüsü’nün İsveç tarafında, bir polis kontrolünde durduruldu. Genç bakan, Kopenhag’daki bir konser sonrası kendi kullandığı bir araçla eve dönüş yolundaydı. Kanında 0,2 promil alkol vardı. Konserden önce iki kadeh şarap içmişti ve kontrolde sarhoş araba kullanma sınırında yakalanmıştı. Olaydan iki gün sonra Başbakanlık’taki basın toplantısında istifasını açıklayan genç kadın sözlerini şöyle tamamladı “Biliyorum ki birçok kişi bana karşı düş kırıklığı yaşıyor. Ben de kendime çok kızgınım. Fakat her şeyden önce derin pişmanım.”

İsveç, Parlamentosu’nu açtı. Aida Hadzialic olmadan. Başbakan Löfven, Parlamento açılışı ve hükümet açıklamalarının ardından yeni lise ve beceri bakanını duyurdu. Okul Kurumu’nun Şefi Anna Ekström, Aida’nın yerine getirildi. Uzun seneler Akademisyenler Sendikası SACO’nun başkanlığını yürütmüş olan deneyimli bir sendikacı Ekström, bir süredir altında çalıştığı bakanın koltuğuna oturdu. Şimdi ki kadın Bakan, İsveç’e yeni gelmiş göçmen öğrencilerin iyi bir lise eğitimi almaları için hızlı adamlar atarak işe başlayacağını açıkladı.