İsveç’te sağ kanattaki en büyük parti, Muhafazakârlar, yeni liderlerini geçen hafta pazar günü seçti. 53 yaşındaki Ulf Kristersson, istifa ile boşalan Muhafazakâr Parti’nin genel başkanı oldu. Uppsala Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Kristersson’un, 2010-2014 yılları arasında, bir önceki sağ blok hükümetin Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini de yürütmüştü.
İsveç’i önümüzdeki yılın eylül ayında genel seçimler bekliyor. Pazartesi günü yeni görevine başlayan Ulf Kristersson da genel seçime bir yıldan az bir süre kala, şu anda ana muhalefette olan Muhafazakârların, birlikte çalışmak istediği isim oldu. Aktif olarak 20 seneden beri partinin çeşitli kademelerinde görev alan Kristersson, partisini iktidara taşımaya çalışacak. Hem de zor yoldan.

Yeni Genel Başkan salı günü ilk açıklamasını yaparak ırkçı partisi İsveç Demokratlarıyla hiçbir şekilde iş birliğine gitmeyeceğinin sözünü verdi. Bu, Ulf Kristersson için oldukça riskli bir karar. Partinin bir önce ki kadın Genel Başkanı Anna Kingberg Batra’nın istifa sebepleri arasında, tabandan gelen “Irkçı partiyle seçim iş birliğine gidin” baskısına dayanamamış olması gösteriliyor.

İşbaşı yaptığı ikinci gün Kristersson şu açıklamayı yaptı “Bizim İsveç Demokratlarıyla iş birliği yapmak istemememizin belirgin sebepleri var. Benim için İsveç, açık bir platform dünyada. İsveç Demokratları sürekli olarak, uluslararası olanlardan ve göçmenlerden konuşuyor hem de benim sevmediğim şekilde.” Kristersson kesin bir dille, partisi için, ırkçılarla birlikte çalışmanın sadece zaman kaybı olacağını söyledi. Parti yönetiminde değişikliklere gideceğini de duyuran Kristersson’u, parti liderliği adaylığı sürecinde zorlayan iki konu başlığı oldu. Feminizm ve taksi faturaları.

Şimdiye kadar attığı her adımı basın tarafından tekrar merceğe alınan Kristersson’un son iki sene içine 113 bin kronluk taksi seferi yaptığı ve bunların çoğunun da yürüme mesafesinde olduğu duyurulu verildi. TV4’un yaptığı çalışmaya göre, Muhafazakarların yeni genel başkanı Ulf Kristersson, 2015-2016’da diğer parlamenterlerin beş katı bir masrafla taksi kullanmış. İsveç’teki geçerli yasalara göre parlamenterlerin ilk seçenek olarak toplu taşıma araçlarını kullanmaları, taksiyle seyahati çok fazla zaman kazancı olacaksa ya da ancak yüklü bagajları varsa hastalık veya güvenlik sebeplerinden dolayı yapmaları isteniyor.

Ulf Kristersson’un 681 taksi seyahatini inceleyen TV4, bu seferlerden çoğunun kısa mesafe olduğunu ve o mesafelerin yürüyerek de aynı hızda gidileceğini savundu. TV4 muhabirleri, üç seyahat dışında Kristersson’un tüm taksi masraflarını halkın vergi paralarını boşa harcama olarak yorumladı. Gazeteciler tarafından fena sıkıştırılan Ulf Kristersson, konu üzerine “Çoğu zaman sıkı bir şemam oluyor ve o zamanda taksi seçenek oluyor. Keşke olmasaymış ama böyle. Gereksiz yere asla taksi kullanmadığımın sözünü verebilirim” açıklamasını yaptı.


Kristersson’u ters köşeye yatıran bir başka konu da feminizm oldu. Devlet televizyonu SVT’de katıldığı bir programda, seyircilerden gelen “Kendine feminist titri koyabilir misin?” sorusunda bocalayan Ulf’un, “Kendimi hiç şimdiye kadar feminist olarak adlandırmadım. Ama üç kızım var ve karıma inanılmaz bir saygım ve inancım var. Kadın ve erkek şüphesiz eşittir” cevabı yetersiz görüldü ve çok yıldız kaybetti.. 29 Aralık’ta 54 yaşına basacak olan Ulf Kristersson’un açıkları, saçıkları, düşündüklerinden çok düşünmedikleri, sağ ve sol seçmen tarafından basın yardımıyla öğrenildi. Kristersson’a, Eylül 2018’e kadar ülke yönetiminin diğer yarısı, ana muhalefet teslim edildi.