Halil Falyalı suikastını organize etmekle suçlanan ve 11 gündür İstanbul Emniyeti’nde gözaltına tutulan Söylemez Kardeşler Çetesi’nin lideri Mustafa Söylemez, susma hakkını kullandı. Sadece suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Mustafa Söylemez, söylemedi

Halil Falyalı suikastıyla ilgili soruşturmadan sızan iddialara göre; Suikastı Söylemez Kardeşler Çetesi’nin liderlerinden Mustafa Söylemez organize etti.

Tetikçiler Veysel Sare ve Musa Çiçek, Alanya’dan KKTC’ye bir tekneyle yasa dışı yoldan getirilmiş ve Girne Alsancak’taki bir eve yerleştirilmişlerdi.

25 Ocak’ta KKTC’ye gelen Ömer Tunç, kiralık otomobilleri, GSM hatlarını temin etmişti.

8 Şubat akşamı Halil Falyalı, şoförü Murat Demirtaş ile otelinden malikanesine doğru yola çıktığında bir köstebek onları izliyordu ve suikast ekibine haber verdi.

Dillere destan otomobil koleksiyonuna sahip olan Falyalı, zırhsız bir araç seçmişti.

Akşam karanlığında MOBESE kameralarının olmadığı kör noktaya geldiklerinde suikast ekibinin otomobili yolu kesmişti.

Saat 18.45’te Issız caddede mevzilenmiş iki kalaşnikofla ateş açıldı. Mustafa Söylemez’in de saldırıya katıldığı, tabancayla Halil Falyalı’ya ateş ettiği öne sürülüyor.

Sadece birkaç dakika sonra polis araçlarının geldiği olay yerinde Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş kanlar içindeydi, katillerden hiçbir iz yoktu.

DELİL YAĞMURU

Ama sonrasında deliller şaşırtıcı bir netlikte ortalığa saçıldı. Ömer Tunç, saldırı sırasında kullandığı eldiveni çöp konteynerine atarken güvenlik kamerasına yakalanmıştı. Mustafa Söylemez ile suikasttan önce otelde buluştuğu anları da kameralar kaydetmişti.

Tetikçiler Veysel Sare ve Musa Çiçek, cinayetten 4 gün sonra Alsancak’taki evde yakalandı.

Onların itiraflarıyla silahlar pusunun kurulduğu yerden 1 kilometre uzaktaki dere yatağında bulundu. Tetikçiler, Mustafa Söylemez ile bağlarını itiraf etti.

Mustafa Söylemez kullandığı kiralık aracın GPS cihazını bile hesaba katmamıştı. Durakladığı yerde attığı kıyafetler ele geçirildi. Cinayetten 9 saat sonra Ercan Havalimanı’ndan İstanbul uçağına binmişti. Havalimanına geldiği otomobilde suikast sırasında kullandığı eldivenin bulunduğu iddia ediliyor.

PLANLARI FIRTINA MI BOZDU?

Cinayetin derinliğiyle örtüşmeyecek kadar çok delil kafa karıştırıyor.

Ama gerçek olmadıkları anlamına gelmiyor.

Bir rüzgar bütün planları alt üst etmiş, katiller denizdeki fırtına nedeniyle çok iz bırakacakları yola sapmış olabilir. Suikast ekibi tekneyle Kıbrıs’tan kaçabilseydi bugün elde olan delillerin büyük çoğunluğu Akdeniz’in derin sularına gömülecekti.

Belki de cinayet organizasyonu arkalarındaki güce güvenerek deliller bırakmayı göze aldı.

Ancak şu ana kadar edinilen bilgilerin soruşturma aşamasındaki iddialardan ibaret olduğunun tekrar altını çizmeliyiz.

İŞTE GÖZALTINDAKİ İSİMLER

Suikasttan bir gün sonra Mustafa Söylemez İstanbul’da yakalanmıştı. Daha sonra Söylemez Kardeşler Çetesi’nin liderlerinden Mehmet Faysal Söylemez de gözaltına alındı. İstanbul’da Söylemez kardeşlerin yanı sıra Cengiz Şener, Abdurrahim Çelik, Ender Yıldız, Gürsel Erkaya, Ahmet Naim Memiş, Metin Süs gözaltında tutuluyor. KKTC’de ise Ömer Tunç, Cemil Önal, Musa Çiçek, Veysel Sare ve Yusuf Güneş gözaltına alındı. Yusuf Güneş bir hafta sonra serbest bırakıldı. Sadece Ömer Tunç ile aynı uçakla geldiği ve ikisi de Batman doğumlu olduğu için gözaltına alındığını, Ömer Tunç ile ve olayla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

ÖRGÜT SUÇLAMASI

Mustafa Söylemez’in sorgusunda önce etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabileceği, bilgi vermesi halinde cezasında indirime gidileceği anlatıldı. İfade tutanağında polis şu tespitleri yaptı: “Bahse konu cinayetin Mustafa Söylemez ve Mehmet Faysal Söylemez liderliğindeki çıkar amaçlı silahlı suç örgütünün faaliyetleri kapsamında gerçekleştirildiği, olaya iştirak eden şahıslardan Cengiz Şener ve Ömer Tunç adlı şahısların örgüt yöneticisi oldukları, Veysel Sare, Musa Çiçek, Abdurrahim Çelik, Ender Yıldız, Celal Birol, Cemil Önal, Yusuf Güneş, Gürsel Erkaya adlı şahısların örgüt üyesi, Ahmet Naim Memiş, Metin Süs adlı kişilerin ise örgüte üye olmamakla birlikte yardım ve yataklık eden şahıslar oldukları değerlendirilmiştir.”

Bu tespitler aktarıldıktan sonra polis, Mustafa Söylemez’e sordu: “Çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, örgüt faaliyetleri kapsamında tasarlayarak kasten öldürme iddialarıyla aşağıda tarafınıza yöneltilecek sorular doğrultusunda ifadenizi vermek istiyor musunuz?”

Mustafa Söylemez şöyle yanıt verdi:

“Tarafıma okumuş olduğunuz hususları ve iddiaları anladım. İsnat edilen suçlamayı kabul etmiyorum. İsnat edilecek suçlamalarla alakalı olarak yasal hakkım olan susma hakkımı kullanmak istiyorum. Bu nedenle şube müdürlüğünüzde ifade vermek istemiyorum.”

‘EROL EVCİL’İN ADAMLARI’ İDDİASI

Yeni Şafak gazetesinde yer alan bir iddiaya göre; gözaltındaki isimlerden Cengiz Şener’in, Erol Evcil’in yakın adamı olduğu tespit edildi. Aynı habere göre; tetikçi Veysel Sare de ifadesinde daha önce 2 yıl Erol Evcil’in korumalığını yaptığını söyledi. Veysel Sare, cinayet öncesinde Erol Evcil’in koruması Cengiz Şener’in kendisi ile irtibata geçtiğini “Erol abin için” diyerek Musa Çiçek ile birlikte tekneyle KKTC’ye gönderdiğini söyledi.