Nikol Paşinyan Saakaşvilileşecek

Belki çok erken bir tahmin ama Ermenistan muhalefetinin lideri Nikol Paşinyan böyle giderse ikinci bir Saakaşvili olacak. Sokağın tadını almışa benziyor çünkü. Bu tehlikeli. Ciddi olarak başını döndürecek. Bunun işaretleri var.

Bugüne kadar protestolarını kitlesel ama bir hayli barışçıl gerçekleştiren Ermenistan halkını her sözüyle sokağa dökebileceğine inanması durumunda, yaygın söylemle bir güç zehirlenmesi yaşayabilir Paşinyan. Ermenistan halkının Serj Sarkisyan’ın iktidarda kalmak için elbette savunulmayacak manevralarına karşı haklı itirazlarının yarattığı dalgayı arkasına alması bir gün duvara çarpabilir.

Çünkü Painyan’ın, eğer varsa yeterince açıklamamış olabilir, iktidara gelmesi durumunda ne tür bir programı, projesi olduğunu şu ana kadar bilen, duyan yok. Genç, dinamik, görüldüğü üzere iyi de bir örgütleyici olan Paşinyan’ın sadece kitleleri harekete geçiren bir lider olmaktan daha fazlasına ihtiyacı var. Acil olarak Sarkisyan ile benzerlerinin hakimiyetinin sona erdirilmesi öne çıkmış olabilir, bu nedenle program, proje konuşulmaya da bilir, ancak unutulmamalı ki geçen gün parlamentoda eğer başbakan olmak için yeterli oyu alsaydı, hükmetme olanağı bulması halinde yapacağı ilk icraatın ne olacağı meçhul Paşinyan’ın. Ermenistan ciddi ekonomik kriz içinde bir ülke. Ülke dışında yaşayan Ermenilerin yolladığı paralara bile ihtiyacı var. Binlerce yurttaşı işçi olarak Türkiye dahil komşu ülkelerde çalışıyor.

Paşinyan ile başında bulunduğu hareketin bunlara ilişkin ne tür çözümler getirdiği merak konusu.

Kabul edilsin edilmesin Sarkisyan devlet yönetme deneyimi olan usta bir devlet adamı. Ülkesini çevrelemiş ülkelerle denge politikasına bir hayli önem verdi iktidarı boyunca. Ermenistan’ı uluslararası alanda zor durumda bırakan Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda ciddi gayret gösterdi. Bu konuda Rusya’nın desteğini kazanmayı başarmış bir lider.

Paşinyan’ın bölgedeki diğer ülkelerde de yaşanan “Kadife Devrim” gibi nitelendirmelerle tanımladığı protestolarda Rusya’nın Batı parmağı araması ihtimali çok çok yüksek. Paşinyan’ın, Gürcistan ile Ukrayna örneğini aklında tutarak her ne yapıyorsa bunları gerçekleştirirken batıya özellikle ABD’ye fazla umut bağlaması onu kısa sürede Gürcistan’ın ekzantirik eski lideri Saakaşvili’ye döndürebilir. Uluslararası dengelerden pek haberdar değilmiş gibi bir tarzı var. Orada nasıl görülür bilinmez ama başbakan olmaya fazla önem verdiği görüntüsü var dışarıda. Devlet Başkanı Sarkisiyan’la yaptığı görüşmede “başbakan ben olmalıyım” demesi küçük bir işaret buna.

Şimdilik güçlü. Sokağa davet ettiğinde tüm Ermenistan’ı sokağa dökebiliyor. Saakaşvili de ilk dönemlerinde aynen böyleydi. Kendisini fazla önemsemesi sonu oldu.

Paşinyan bu örneği herhalde dikkate almalıdır.