Camileri açık tutarken okulların kapalı tutulması insanın aklına bu soruyu getiriyor: Okullar tasarruf olsun diye mi kapalı?

Okulların kapalı tutulmasından kim kazanıyor kim kaybediyor? Uzun vadede kazananı yok. Eğitim harcaması azalan devlet ve aileler kazanıyor gibi gözükse de kaybedenler onlar; çocuklarını yitirmek üzereler. Tabi asıl kaybeden çocuklar…

Analizlerini sağlam verilerle yapan OECD, BM gibi küresel organizasyonlar bile bir eğitim yılı kaybının birkaç on yılda ancak telafi edilebileceğini söylüyor. Ekonomik açıdan öyle olsa bile yaşanmamış hayatın telafisi hiçbir şekilde mümkün olmaz. İlkokula başlayan çocuğa okuma ve yazmayı bir yıl sonra öğretebilirsiniz fakat tüm canlılar gibi insanlar da hayatın bir dönemini, hatta bir anını atlayarak yaşamaz. “Sözcük Bulma Oyunu”nu oynamadan “Şehir Bulma Oyunu”na geçişte karşılaşacağı güçlük hayatın her döneminde o çocukların karşısına çıkacak, okuldan uzak kaldıkları her gün sosyal yaşamı geriden takip etmelerine yol açacaktır. Bu kesin...

Hayat her yerde olağan akışıyla devam ederken üniversitelerin kapısına kilit vurulmasını pandemi önlemiyle açıklayabilir misiniz?

Bize kalırsa okulları kapalı tutmanın nedeni sağlık değil iktisat: Devlet, kendi yükünü hafiflettiğini, bir kısım zorunlu eğitim harcamalarından kurtardığı ailelere de gizli ekonomik teşvik verdiğini düşünüyor.

Devletle ailenin eğitim harcamasının okulların kapalı kaldığı sürede azaldığı kesin. Okul harçlığı, kıyafet, eğitim araç-gereci, ev dışı beslenme, ulaşım, özel ders (kurs, dershane, etüt vb.), etkinlik, okul gideri adı altında toplanan para, barınma (özellikle üniversite düzeyinde) ailenin eğitim harcama listesinden çıktı. Buradan tasarruf ettiği tutarın bir kısmını internet ve internet araçlarına harcandığını varsaysak bile ailenin harcamasında ciddi azalma olduğunu söyleyebiliriz.

Devlet elektrik, su, ısınma, iletişim, donanım (araç-gereç, materyal, bakım-onarım), taşerondan alınan hizmetler gibi önemli gider kalemlerinden kurtuldu. Sanırım öğretmenlere ödediği ders ücretlerinde de azalma oldu. 2021 bütçesi yapılırken de okulların kapatılacağı dikkate alınmış gibi gözüküyor; MEB’in 2020 bütçesindeki payı yüzde 16,2 idi, 2021’de yüzde 15,7’ye düşürüldü.

Eğitimden tasarruf olur mu demeyin, gördüğünüz gibi bal gibi oluyor! İnanın bana, Türkiye okullarını tasarruf olsun diye kapalı tutuyor! Bu ucuz, hem de çok ucuz politikanın bedeli ağır olacak. Bana riskten söz etmeyin, bir yerde risk varsa elbet bir tedbiri de vardır! Ne gerekiyorsa tedbirini alın ve okulları açın çocuklar 2021'e mutlu girsin.