Primim eksik diye doğum parası alamadım

SORU: Ben 2016’da doğum parası alamadım. 8 günlük primim eksik olduğundan dolayı onu nasıl öder ve ücretimi nasıl alabilirim?

Cevap: Sizin doğum parası olarak adlandırdığınız ödeneğin adı ‘geçici iş göremezlik ödeneği’dir. Bu ödenekten yararlanmak için sigortalı bir işte çalışıyor olmak ve doğumdan önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödemiş olmak gerekir. Siz gerekli olan priminizin 8 gün eksik olduğunu ve bu nedenle ödenekten yararlanamadığınızı belirtiyorsunuz. Bu eksik primi daha sonra ödemek suretiyle ödenekten yararlanmanız ne yazık ki mümkün değildir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUM KABUL EDİLMEDİ

SORU: Ben 31 Ekim 2019 tarihinde “askerlik” nedeniyle işimden ayrılmak zorunda kaldım. 2019 Aralık döneminde de askere gittim. 31 Mayıs itibariyle askerlik görevimi tamamladım. “Askerlik” nedeniyle işimden ayrıldığım için “İşsizlik Maaşı” hakkım olduğunu biliyorum. İŞKUR’a bu sebeple başvuru yaptım ve bana gelen mesajda “İşsizlik maaşı başvurunuz kabul edilmedi” diye bir mesaj geldi. Şimdi bu maaştan neden yararlanamadığım konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.

Cevap: Askerden dönen bir işçi, askerliği öncesinde prim ödeme gün şartlarını yerine getirmiş ve işverence işten ayrılma (çıkış kodu) sebebi askerlik olarak bildirilmiş ise askerlik dönüşü İŞKUR’a başvurduğunda bu ödenekten yararlanabilir. Siz sorunuzda başvurunun neden kabul edilmediğini belirtmemişsiniz. Bunun nedenini kurumdan sormalısınız. Yani prim eksiğiniz mi var? Çıkış kodunuz işverence örneğin istifa olarak mı bildirilmiş? Bu konuların açıklık kazanması gerekir. Buna göre size açıklayıcı bir bilgi verebiliriz.

KIDEM TAZMİNATIMI ÖDEMEYEBİLİRLER Mİ?

SORU: Ben 7’nci ayın 1’inde askere gideceğim; fakat sülüs belgem 6’ncı ayın 25’inde çıkacak. Askerlik yerim belli, son belge teslim tarihim 29.06.2020 olarak görünüyor; yani 7’nci ayın 1’inde askere teslim olacağım. Ama işyerim beni bırakmıyor, askere gideceğim son güne kadar beni tutmaya çalışıyorlar. Ben 01.06.2020 tarihinde çıkışımı dilekçe ve askerlik sınıflandırma sonucu belgesi ile verdim. Bu durumda ben işe gitmesem tazminatımı vermeme gibi bir durum söz konusu olur mu, alamayabilir miyim?

Cevap: İşçinin muvazzaf askerlik sebebiyle işten ayrılması koşulunda yasa gereği kendisine kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. İşçinin askerlik sebebiyle ayrıldığının kanıtı sülüs (askere sevk) belgesidir. Bu belge olmaksızın işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü olmamakla birlikte benzer olaylar sonucu ortaya çıkan yasal çekişmelerde (dava) işçinin işten ayrıldıktan sonra askere makul sürelerde gitmiş olması (1 ay, 3 ay vb.) Yargıtay tarafından ‘askerlik sebebiyle işten ayrılma’ olarak kabul edilmiş ve işçiye kıdem tazminatının ödenmesi yönünde kararlar verilmiştir. Bu nedenle işvereninizin davranışı iyi niyetli bir davranış değildir. Siz işe devam etmezseniz, işveren de kıdeminizi ödemezse konu davalık hale gelir; ama dava sonucunda büyük bir olasılıkla siz kazanır, yasal faizi ile kıdeminizi alırsınız.