Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Reform Planı’nı açıklamasının üzerinden 6 gün geçti.

Hadi biz balık hafızalı olalım.

Sadece 6 güne bakalım.

2 Mart 2021…

Erdoğan, şaşalı törende konuşuyor:

“Her reform, daha özgürlükçü, daha katılımcı, daha çoğulcu demokrasiye ulaşma konusunda milletimizle aramızdaki duygu ve düşünce birliğinin eseriydi, İnsan Hakları Eylem Planı da böyledir.”

Aynı gün, birkaç saat sonra AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, TBMM’de basın açıklamasında şöyle dedi:

“HDP hem siyasi hem de hukuken kapanacaktır.”

Ne kadar çoğulcu ne kadar demokratik…

Balık hafızalıyız ya; Cahit Özkan’ın FETÖ’cülerle Fenerbahçe Orduevi önünde kumpasların sözcülüğünü yaptığı günleri de hatırlamayalım.

Reform açıklamasının üzerinden birkaç saat geçmeden başka bir haber:

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun iki yıla kadar hapsi istendi.”

Hani çoğulcuyduk. 806 bin oy fark ne yana düşer…

Nihayet İnsan Hakları Reformu’nun ilk gününü sağ salim atlattık.

3 Mart 2021…

Bir gün önceki Erdoğan’ın sözü kulağımızda:

“Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını da içerecek şekilde insan hakları konusunu merkeze alacağız.”

İnternet sitelerindeki sayaçlarda yazıyor: AYM ve AİHM’nin kararlarına karşın Osman Kavala 1219 gündür, Selahattin Demirtaş 1580 gündür hapiste.

4 Mart 2021…

Erdoğan, iki gün önce reform paketini açıklarken gençlerin karar alma süreçlerine ve kamu hizmetlerine katılımını güvence altına alacaklarını söylemişti. Polis bariyerleriyle kafese dönüştürülmüş Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrenciler, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı. Öğrenci Şilan Delibalta, 27 gündür cezaevinde hücrede tecrit altında tutuluyordu.

Erdoğan’ın tutuklamanın istisnai bir koruma tedbiri olduğuna dair sözlerini Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum atanmasına karşı çıktığı için tutuklu 9 öğrenci hapiste izlemişti.

5 Mart 2021…

Erdoğan’ın İnsan Hakları Reformu’nda hukuk önünde herkesin eşit olduğunu defalarca vurgulamasından üç gün sonra AKP’lilerin daha eşit olduğu görüntüler sürüyordu. Karadeniz Ereğli’nin önüne gelene maske cezası kesen kaymakamı, AKP İlçe Teşkilatı’ndaki doğum günü kutlamasını görmezden geldi. Lebaleb kongrelerin AKP’deki yorgunluğu geçmemişken İçişleri Bakanlığı, maske takmayanlara kameralardan ceza uygulamasını başlattı.

Erdoğan’ın reform açıklamalarında kadın hakları vurgusu vardı. İttifak ortağı MHP’liler, 5 Mart günü İyi Parti lideri Meral Akşener’e karşı ‘Fosforlu Meral’ etiketiyle sosyal medya kampanyası yapıyordu.

Reform paketinde basın özgürlüğü standartlarını yükselteceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı “Gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler geliştiriyoruz” demişti.

5 Mart’ta Van Valiliği önünde HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ile röportaj yapan gazetecileri polisler tekmeliyor, tehdit ederek itiyorlardı.

6 Mart 2021…

Reformun kara günü…

Erdoğan, reform paketinde nefret suçlarıyla mücadeleden bahsetmişti.

LGBT+ bireyleri sapkın ilan edip hedef gösterme yarışında sahnede Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun vardı. Eşcinseller için “Bu tür çirkinlikler…” diyordu.

Erdoğan, “İfade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının en geniş şekilde teminat altına alacağız” demişti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Kadıköy’deki eyleme katılan LGBT + bireyler taksiden indirilip dövülerek gözaltına alındı. Onları korumak isteyenler de şiddet gördü. Olayı görüntüleyen gazeteciye polis tokat attı, kadın gazeteciler tekmelendi.

Erdoğan’ın reform sunumundaki “Tek bir kadının dahi şiddet mağduru olmadığı güne kavuşana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” sözünden dört gün sonra kadınlar saçlarından çekilerek polis aracına götürülüyordu.

Akşam ise Samsun’da cani İbrahim Zarap, boşandığı Emriye M.’yi 5 yaşındaki kızının gözleri önünde öldüresiye dövüyordu. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde; baygın kadının yüzüne yumruklar, tekmeler atarken minik kız “Anne” diye haykırıyordu. Emriye M.’nin caniden defalarca şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Kadına yönelik şiddet ile mücadele sözü veren Erdoğan’ın kapalı kapılar ardında Oğuzhan Asiltürk’e İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıracaklarını söylediğini unutturmak için sahnedeydi AKP’li siyasiler.

7 Mart 2021…

Reform paketinde savunma ve savunma hakkının güçlendirileceğinden bahsetmişti Erdoğan. 7 Mart’ın ilk saatlerinde Kadıköy’de gözaltına alınanların avukatları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bile alınmıyor, müvekkilleriyle görüşmeleri engelleniyordu.

Erdoğan reform konuşmasının sonunda şöyle demişti:

“Elbette, İnsan Hakları Eylem Planı bir dilek ve temenni belgesi değildir.”

Bir temenni bile olmadığını anlamak için bize altı gün yetti.

Bugün 7. gün. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne kaç insan hakları ihlali sığacak acaba.