SOL Parti Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, İzmir depreminde yaşamını yitirenlerden sorumlu olanların kentsel dönüşüm yasalarıyla 'deprem rantı' yaratanlar olduğunu vurguladı. Çoban, "SOL Parti, halkın üzerine yıkılan enkazı birlikte kaldırmak üzere, bir dayanışma seferberliği içinde olacaktır" dedi.

SOL Parti Denizli: Ölümlerden deprem rantı yaratanlar sorumlu

SOL Parti Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, İzmir depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çoban açıklamasında, "İzmir’in Seferihisar ilçesinin açıklarında AFAD’a göre 6.6, Kandilli’ye göre ise 6.9’luk depremde şu ana kadar 24 kişi hayatını yitirmiş, 804 kişi yaralanmıştır. Birçok bina ise tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldi. Denizli’nin de etkilendiği depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini kabul ederek, tüm yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmalısı gerektiğini vurgulayan Çoban, "Yapı stoku iyileştirilmeli, yapı denetim sistemindeki eksiklikler giderilmeli, deprem sonrası toplanma alanları belirlenmeli, halkımız deprem konusundan bilinçlendirilerilmelidir.İstanbul başta olmak üzere tüm risk altındaki iller için deprem hasarını en aza indirecek önlemler kamu kaynakları kullanılarak alınmalı, deprem sonrası müdahale planı toplumun en ufak birimine kadar tasarlanmalıdır" diye konuştu.

Çoban, açıklamasında şunları söyledi: "Bilimin uyarılarını dikkate almayıp depremi kader olarak gören anlayışın, depreme karşı önlem almak adı altında çıkardıkları kentsel dönüşüm yasalarıyla 'deprem rantı' yaratanların bu ölümlerden sorumlu olduğunun altını çiziyoruz. SOL Parti, halkın üzerine yıkılan enkazı birlikte kaldırmak üzere, bir dayanışma seferberliği içinde olacaktır. Bir kez daha depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz.