Kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, belki de ‘Gülistan Doku’ya ne oldu?’ sorusunun cevabını şu anda biliyorduk. Gülistan’ın ablası Aygül Doku “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı yargılamalar yapılacaktı” diyor.

Sözleşme uygulansaydı Gülistan'ı bulacaktık

Meral DANYILDIZ

Bugün kadınlar için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çıkılıyor. Sözleşmenin varlığı bile failleri durdurmaya yetebilecek öneme sahipken, bu süreçte hiçbir şekilde aktif olarak uygulanmadı. Sözleşme kadınları, çocukları, LGBTİ+’ları korurken mahkeme duvarlarından hep aynı kararlar çıktı: ‘iyi hal’ indirimi. Ancak bugün hayati öneme sahip sözleşmeden çekilmek bir yana, eğer zamanında etkin bir şekilde uygulanmış olsaydı belki de ‘Gülistan Doku’ya ne oldu?’ sorusunun cevabı biliniyor olacaktı.

Dersim’de 2020’nin 5 Ocak tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku, hâlâ bulunmadı. Doku’nun baş şüphelisi Zaynal Abarakov ise bu süreçte yargılanmadı. Gülistan’ın ablası Aygül Doku ise, Abarakov’un evinde ‘kriminal inceleme yapılmadığını’ söylediği için bugün yine hâkim karşısına çıkacak.

YARGILANMASI GEREKEN FAİLLER

Geçtiğimiz yıldan bu yana yaşananları BirGün’e değerlendiren Gülistan’ın ablası Aygül Doku, sözleşmeden çıkıldığı bugün yargılanacağını hatırlattı. “Gülistan o gün korunmadı” diyen Doku, şöyle konuştu: “Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, o gece Gülistan Doku polislik olduğunda hakları göz ardı edilmezdi. Bugün bu günleri yaşamıyor olacaktık. Kriminal inceleme yapılmadığını söylediğim için bana 50 bin liralık tazminat davası açıldı. Bugün de duruşmam görülecek. Bu incelemeyi yapmayanlar beni 50 bin liralık davayla yargılayacaklar. Bugün baş şüpheliler dahi yargılanmıyor. Ben ve ailem bunu kabul etmiyoruz. Yargılanması gereken Gülistan’ın sevdikleri değil, failler.”

HİÇBİRİMİZ GÜVENDE DEĞİLİZ

Kadınların en büyük güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulandığı takdirde şimdi Gülistan’a ne olduğunu biliyor olacaklarını söyleyen Doku, “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı ‘Gülistan Doku’ya ne oldu?’ sorusunun cevabını hepimiz bilecektik. Bugün genç bir kadın kayıp. Üniversiteye giden bir kadın güvende değilse yarın öbür gün hiçbirimiz güvende değiliz demektir. Bu kadar süredir, avuç içi kadar kentte hâlâ haber alınamaması mümkün değil. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı yargılamalar yapılacaktı, kızımıza ne oldu sorusunun cevabını bulacaktık” ifadelerini kullandı.