İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Şu ana kadar bombayı caddeye bıraktığı belirlenen 23 yaşındaki Suriye uyruklu Ahlam Albashir ve saldırıyı planladığı söylenen Ammar Jarkas ile birlikte 50 kişi gözaltına alındı. Ancak Ahlam Albashir ile birlikte Türkiye’ye giren, saldırı günü Taksim’e kadar Albashir’e eşlik eden ve saldırıdan sonra Ammar Jarkas’ın Bulgaristan’a kaçması için Edirne’ye götürdüğü Bilal Hassan henüz yakalanamadı. Öte yandan Albashir ile Hassan'ın, saldırı günü Taksim'e geldikleri arabayla daha önce 3 defa daha Taksim'e gelerek keşif yaptıkları belirlendi.

Taksim’deki bombalı saldırıyla ilgili şu ana kadar neler biliniyor?
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Türkiye’nin en merkezi yerlerinden biri olan İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Taksim bölgesinde yer alan İstiklal Caddesi, 13 Kasım Pazar günü saat 16.20 sularında korkunç bir patlamayla sarsıldı.

Mis Sokak’ın caddeye açıldığı noktadaki bir giyim mağazasının önünde gerçekleşen patlamanın ardından, çevredekiler panikle etrafa kaçışarak korunaklı bir bölgeye ulaşmaya çalıştı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, olaydan 1 saat 20 dakika sonra yaptığı açıklamada, 4 kişinin patlamada hayatını kaybettiğini, 38 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Endonezya’ya hareketi öncesinde saat 18.00 sularında Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralı olarak hastaneye kaldırılan 2 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve ölü sayısının 6’ya çıktığını söyledi. Erdoğan yaralı sayısının da 53’e yükseldiğini kaydetti.

Saat 20.30 sularında patlamanın gerçekleştiği bölgede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yaralı sayısını 81 olarak açıklayarak son rakamı verdi. Oktay, 2 yaralının durumunun ağır olduğunu söyledi.

Oktay aynı açıklamasında “Kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın bombayı patlatması sonucu oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz” diyerek, patlamanın saldırı sonucu gerçekleştiğini ilan etmiş oldu.

Saldırıdan bir gün sonra da hayatını kaybedenlerin isimleri netleşti. Buna göre, Arzu Özsoy ile 15 yaşındaki kızı Yağmur Uçar, Yusuf Meydan ile 9 kızı yaşındaki kızı Ecrin, Mukaddes Elif Topkara ile eşi Adem Topkara, Taksim’deki bombalı saldırıda yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün (15 Kasım), taburcu olanların sayısının 58'e ulaştığını, 6 kişinin de yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğü bilgisini paylaştı.

BOMBAYI KOYAN KİŞİ NASIL TESPİT EDİLDİ VE YAKALANDI?

Saldırıyla ilgili başlatılan soruşturmada 8 Cumhuriyet Savcısı ve 2 Başsavcı Vekili görevlendirildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından patlama noktasına bombalı çantayı koyan kişinin tespit edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Kasım sabahı yaptığı açıklamada, “Bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzün ekipleri tarafından gözaltına alındı” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü aynı gün saat 11.38’de verdiği bilgide, 1200 güvenlik kamerasının incelenmesi sonucu bombayı koyduğu tespit edilen Suriye uyruklu Ahlam Albashir’in, saldırıdan yaklaşık 10,5 saat sonra, gece saat 02.50’de Küçükçekmece’deki bir evde yakalandığını duyurdu. Albashir’in saldırısı sırasında giydiği kamuflaj desenli pantolon ve bot da bu evde bulundu.

Saldırı günü Ahlam Albashir'in güvenlik kameralarına yansıyan görüntüsü.Saldırı günü Ahlam Albashir'in güvenlik kameralarına yansıyan görüntüsü.

Bu evin bir ‘şok evi’ olduğu ve evdeki diğer 9 kişinin de Yunanistan’a kaçmak için bekletilen Suriyeliler olduğu anlaşıldı.

Ahlam Albashir’in saldırıdan sonra taksiyle Esenler’de çalıştığı tekstil atölyesine gittiği, buradan para ve altın alarak Ahmet Jarkas’ın kullandığı araçla yaklaşık 18 kilometre uzaklıktaki Küçükçekmece’deki başka bir eve götürüldüğü öğrenildi.

Emniyet’in açıklamasında şahsın, “PKK/PYD/YPG tarafından özel istihbarat elamanı olarak yetiştirildiğini”, “Afrin üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığını” ve “Kobane’den eylem talimatı alarak bombalı eylemi gerçekleştirdiğini” beyan ettiği aktarıldı.

Albashir, 14 Kasım sabahı saat 02.50'de kaldığı eve düzenlenen baskınla yakalandı.Albashir, 14 Kasım sabahı saat 02.50'de kaldığı eve düzenlenen baskınla yakalandı.

SALDIRI NASIL PLANLANDI VE DÜZENLENDİ?

Saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, yakalanan 23 yaşındaki Ahlam Albashir’in Türkiye’de ne kadar kaldığı ve saldırının nasıl düzenlendiğine ilişkin bilgilere ulaşıldı.

Soruşturmada edinilen bilgilere göre Ahlam Albashir, Bilal Hassan adlı bir şahısla 4 ay önce Suriye’nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesinden sınır güvenliğini aşarak Türkiye’ye girdi. Ahlam Albashir ile Bilal Hassan, İstanbul Esenler’e geldi ve burada Suriye uyruklu başka bir kişiyi buldu. Evli rolü yapan ikili, ilçedeki bir tekstil atölyesinde 'işe' girdi.

Soruşturmada, Ahlam Albashir’in ‘emri aldığı’ Kobane ile herhangi bir dijital ortamda irtibata geçtiği yönünde bilgiye ulaşılamadı. Albashir’nin Bilal Hassan üzerinden talimatları aldığı ifade edildi.

Saldırı günü Albashir’in Bilal Hassan ile özel bir araçla Taksim’e geldiğinin, saldırıda kullanılan bombayı da burada bir çanta içinde Hassan'dan aldığının belirlendiği belirtildi. Bu iki ismi Beyoğlu’na bırakanın, Yasir El Korali isimli biri olduğu öğrenildi. Bilal Hassan, Korali’nin kullandığı aynı araçla Taksim’den ayrıldı.

Albashir'in Emniyet'teki fotoğrafı.Albashir'in Emniyet'teki fotoğrafı.

Araçtan tek başına inen Ahlam Albashir içinde bomba olan kahverengi bir çantayla saat 15.30 sularında İstiklal Caddesi’nde patlamanın olduğu noktaya geldi. Burada 40-45 dakika bombayla bekleyen ve sık sık telefonla konuşan Albashir, daha sonra çantayı cadde üzerindeki bir beton saksının dibine bırakarak uzaklaştı. Albashir’in terk ettiği olay yerinde, kısa süre sonra patlama gerçekleşti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, saldırıda yüksek güçlü patlayıcılardan TNT’nin kullanıldığını duyurdu. Zaman ayarlı olduğu söylenen bombanın nasıl elde edildiği araştırılırken, patlayıcının daha fazla kişiye zarar vermesi için bilye ve metal parçalarıyla desteklendiği belirtildi.

Saldırıdan sonra kendisine bombayı veren Bilal Hassan’ı arayan Ahlam Albashir, Hassan’dan olay yerine gelemeyeceği ve ‘başının çaresine bakması’ karşılığını alınca, Esenler’e uğrayıp Küçükçekmece’ye gitti.

Kendisine bombayı veren Bilal Hassan ise Bulgaristan’a kaçmak üzere Ammar Jarkas adlı şahıs tarafından Edirne’ye götürüldü. Emniyet kaynaklı bilgilere göre, Albashir’in de Yunanistan’a kaçırılacağı ve örgüt tarafından burada infaz edileceği yönünde plan yapılmıştı.

OPERASYON NASIL YÜRÜTÜLDÜ; KAÇ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya ilişkin gözaltı sayısının 50'ye yükseldiği bilgisini paylaştı.

Son olarak Ahlam Albashir ile Bilal Hassan’ı yurt dışına kaçırma planında yer alan ve Hassan’ı Edirne’ye bıraktıktan sonra İstanbul’a dönen Ammar Jarkas ve kardeşi Ahmet Jarkas’ın gözaltına alındığı duyuruldu. Ammar Jarkas'ın saldırının planlayıcısı olduğu düşünülüyor.

Ahmet Jarkas, yakalanmaması durumunda Ahlam Albashir’in Yunanistan’a kaçmasına yardım edecek kişiydi. Jarkas aynı zamanda, saldırıdan sonra Esenler’e gelen Albashir’i, buradan Küçükçekmece’de yakalandığı eve götürmüştü ve bugün edinilen bilgilere göre Jarkas’ın, Albashir’den yaklaşık 2,5 saat önce yakalandığı ortaya çıktı.

MİSAFİR PLAKALI ARACI KULLANMIŞLAR

Albashir’i beyaz bir araçla saldırıdan sonra geldiği Esenler’den alarak Küçükçekmece’ye götüren Ahmet Jarkas gözaltına alınınca, Albashir’in yurtdışına kaçırılması planı da sekteye uğradı. Jarkas’ın sorgusu üzerinden Albashir’e ulaşıldı.

Ahlam Albashir’in ile Ahmet Jarkas’ın Küçükçekmece’ye gittikleri aracın, misafir araçları tanımlamak için yabancılara verilen ‘ME’ plakayı taşıdığı belirlendi.

SALDIRIYA GELDİKLERİ ARABAYLA 3 GÜN TAKSİM’E GELEREK KEŞİF YAPMIŞLAR

Öte yandan kamera kayıtlarının incelenmesi ve gözaltına alınanların ifadeleri sonucu Ahlam Albashir’in saldırı öncesi, Suriye’den birlikte geldiği Bilal Hassan ile 3 gün Taksim’e gelerek İstiklal Caddesi’nde keşif yaptıkları ortaya çıktı.

Keşif için kullanılan araba, saldırı günü ikiliyi Taksim’e getiren arabaydı. Bilal Hassan, Albashir’i Taksim’e bıraktıktan sonra Yasir El Korali’nin kullandığı bu ‘korsan taksi’ ile Esenler’e giderek kendisine Bulgaristan’a kaçması konusunda yardım edecek olan Ammar Jarkas ile buluşmuştu.

BİLAL HASSAN YAKALANDI MI?

Albashir ve gözaltına alınan diğer isimlerin sorgusu sürerken, Edirne’ye giden saldırının kilit isimlerinden Bilal Hassan henüz yakalanamadı. Hassan’ın tam olarak nerede olduğu bilinmiyor.

PKK NE DEDİ?

Emniyet’in ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırıyı gerçekleştiren örgüt olarak işaret ettiği PKK, dün (14 Kasım) yaptığı açıklamayla, saldırıyla ilgisinin olmadığını ifade etti.

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi tarafından yapılan açıklamada, “Bu açıdan Türkiye zemininde sivil insanları herhangi bir biçimde hedeflememiz söz konusu olamaz” denilerek, olayla ilgili “Karanlık planın devreye sokulmak istendiği görülmektedir” yorumu yapıldı.

“Bu olayda kullanılan öğelerin Kürt veya Suriyeli olduğu iddia edilse de, bunun sonucu değiştirmeyeceği açık ortadadır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Bunun karanlık bir planın başlangıcına işaret ettiği anlaşılmaktadır” görüşü yer aldı.

Ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Suriye'nin kuzeydoğusundaki Suriye Demokratik Güçleri'nin askeri yöneticilerinden (SDG) Mazlum Abdi (Mazlum Kobani) de Taksim’deki saldırıyla ilişkileri olmadığını açıkladı.

IŞİD İHTİMALİ DIŞLANIYOR MU?

Saldırının ardından yetkililer PKK odaklı açıklamalar yaparken, radikal İslamcı IŞİD’in saldırıyı gerçekleştiği ihtimali de tamamen gözardı edilmiyor.

Reuters’e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, saldırıyı gerçekleştiren kişinin Kürt militanlarla bağlantılı olduğuna inandıklarını ancak IŞİD bağlantısını da göz ardı etmediklerini söyledi.

Ayrıca yetkili Reuters'e verdiği demeçte, ilk bulguların, şahsın PKK ile bağlantıları olduğuna işaret ettiğini belirtti.