Tayland’da gençlik sokakta

Genç BirGün

Tayland’da geçen şubat ayında muhalefet partilerinden Future Forward Party’nin kapatılmasıyla öğrenciler tarafından siyasette değişim ve demokratik reform talepleriyle başlatılan eylemler sürüyor. 2014 yılındaki darbeden sonra ülkenin en büyük olma özelliğini taşıyan protestolar, 77 şehrin55’inde karşılık bulmuş durumda.

Özgür Gençlik Grubu ve Tayland Öğrenciler Birliği’nin başını çektiği barışçıl bir gösteriyle başlamış eylemlerde ,“Kahrolsun diktatörlük, yaşasın demokrasi!” sloganıyla birlikte öne çıkan üç temel talep var: Militarizme dayalı anayasanın değiştirilmesi, kralın anayasanın üzerinde değil altında olduğu demokratik bir hükümet yapısının kurulması ve muhaliflere yönelik taciz ve saldırıların son bulması.

Tayland gençliği baskıcı rejim koşullarında kimi zaman sosyal medya üzerinde örgütlenerek “flash” eylemlerle çevrimiçi aktivizmi sokağa bağlıyor. Harry Potter ve Açlık Oyunları temalarını alana taşıyarak eylemlerini yaratıcı yöntemlerle genişletmeye devam ediyor. Katılımcıların 20 bini bulduğu, katılım yaşının ise 14’e kadar düştüğü eylemler, üniversitelerden sonra liselere de sıçramış durumda.

Diktatörlüğün okulda başladığını aktaran liseliler rejime karşı öznel taleplerini de dile getiriyor. Öğrenciler bu hareketi, üniversiteliler aktivist Netiwit Chotiphatphaisal’ın yazdığı ve kendi lise deneyimini anlattığı "A Bad Student in an Excellent Education System" kitabından yola çıkarak "Bad Student Movement" (Kötü Öğrenci Hareketi) olarak adlandırıyor. Öğrenciler hükümet karşıtı gösterilerin geniş taleplerini de desteklerken; okullardaki kötü muamele, öğretmen şiddetine kayıtsızlık, bir hak ihlali olarak gördükleri saç kesimi kuralları gibi çağdışı uygulamalarla birlikte eğitim sistemlerindeki gelenekçilik ve gericiliğe karşı seslerini yükseltiyor. 2 Ekim’de başkent Bangkok’ta eğitim reformu ve eğitim bakanının istifası talepleriyle eylem düzenleyen liseler, hükümet karşıtı gösterilerde de kullanılan, Açlık Oyunları serisindeki direnişçi grupların üç parmak selamını kullanarak eylemlerini geniş protestolarla da ortaklaştırıyor.