Teslim alamayacaksınız

Rıfat KIRCI

Kocaeli Çayırova’da faaliyet gösteren otomotiv parçaları üreticisi Farplas işçileri fabrika işgal eylemiyle çalışma yaşamının önemli gündemlerinden birini oluşturdu. Farplas’ta ücret artışı talebiyle 19 Ocak’ta başlayan ve işverenin işten çıkarmalar yapması nedeniyle fabrika işgaline kadar taşınan süreç 108 işçinin gözaltına alınmasıyla devam etti. Eylemlerin dozu yükselirken, çalışma yaşamının son zamanlarda temel talebini oluşturan gelir adaleti için yapılan mücadele sertleşeceğinin sinyallerini veriyor.

İşgale giden süreç

Erken seçim tartışmaları arasında net asgari ücretin bin 400 lira artırılmasının ardından Farplas’ta işçilerin ücretleri asgari seviyeye geriledi. İşçiler asgari ücrete yapılan artışın kendi ücretlerine de yansıtılmasını istedi. Herhangi bir sendikada örgütlü olmayan işçiler organize olarak 19 Ocak tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 32 saat süren eylem sonrası işveren işçilerin ücretlerinin artırılacağına yönelik sözler vererek bir müzakere süreci başlattı.

İşçilerin kendi arasından seçtikleri temsilcilerle müzakereler devam ederken, işveren tarafı tekliflerini düşük tutmaya devam etti. Bu sırada işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladı. Yüzlerce işçi kısa sürede sendika üyesi oldu. Sendika’nın Çalışma Bakanlığı’ndan yetki alması üzerine işveren işçileri doğalgaz ve elektrik kesintisi olacağı gerekçesiyle izne gönderdi. İşçiler izindeyken tazminatları ödemeksizin işten çıkarıldı.

İşten çıkarmalar sürecin sertleşmesine neden oldu. Pazartesi günü 00.00-08.00 vardiyasındaki işçiler fabrikayı işgal etti. İşgale işten atılan işçiler de katıldı.

İşçinin bacağı kırıldı

Fabrika içerisinde üretimi durdurarak kapıları kilitleyen işçiler sloganlar atmaya başladı. Bunun üzerine çok sayıda çevik kuvvet polisi fabrika önüne sevk edildi. Tırlarla fabrikanın girişi ve çıkışı kapatıldı. Fabrikanın içerisine giren çevik kuvvet polisi sert müdahalede bulundu. İşçiler müdahalelere karşı direniş gösterdi. Fabrikayı terk etmeyen işçilerden bir kısmı çatıya çıkarak gözaltılara karşı direndi.

Direniş devam ederken fabrika önünde sendikalardan da temsilciler geldi. Siyasi partiler ve emek örgütleri de destek olmak için fabrika önüne geldi.

Gözaltılar serbest

Sabaha karşı polis işçilerin tamamını gözaltını aldı. Müdahaleler sırasında bir işçinin bacağı kırıldı. İşçiler Kocaeli emniyetine götürülürken sabahın ilk saatleriyle birlikte Çayırova’daki diğer fabrikaların işçileri yürüyüşler düzenleyerek gözaltındaki işçilere destek eyleminde bulundu. Fabrikada üretim sabah 10.00’a kadar durdu.

Sendika avukatları ve hukuk örgütleri ise işçilerin gözaltında tutulduğu Kocaeli emniyetine gitti. 108 işçi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltı işlemlerinin ardından Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nde mücadelenin nasıl devam edeceğine yönelik toplantı yapıldı.

Farplas işgal eylemi son yılların en sert geçen fabrika işgal eylemlerinden birisi oldu. İşçilerin ücret artışı talebiyle başlayan eylemleri ekonomik adaletsizliğe karşı bir isyana dönüştü. Ayrıca işçiler anayasal hakları olan sendikal örgütlenmelerinin de fiilen yasaklanmasına karşı demokrasi talebini bir kez daha yükseltti.

Farplas işçileri gözaltından çıktıktan sonra mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Ücret artışı istediklerini ve kedilerini sendikanın koruyacağını bildikleri için sendikal örgütlenmeye saygı duyulması gerektiğini belirten işçiler yaşananların sorumlusu olarak işvereni işaret etti.

İşgal eylemine katılan işçilerden Furkan Sağlam, eylemi şöyle anlattı: “Biz bu eylemi haklarımızın ihlal edilmesi üzerine kendi imkanlarımızla gerçekleştirdik. Sendikaya üyeliklerimiz oldu. Üyelikler sonucunda Bakanlık’tan yetki belgesi de alındı. Bu süreç içerisinde işveren bizi doğalgaz kesintisi gerekçesiyle izne yolladı. Biz izindeyken işten çıkarıldığımıza dair bize mesajlar geldi. Biz de işimizi sahiplenmek için birlik olup üretim sahasına girdik. Bize dayatılan mağduriyeti gidermek için üretim alanına girdik. Hiçbir şeye zarar vermedik. Yanımızda kadın arkadaşlar da vardı. Hamile olan da vardı. Çevik kuvvetin yapacağı müdahaleye karşı, kendimizi korumaya aldık. Çatıya çıktık. Orada bekleyişteydik. Patronun bizim taleplerimize karşılık vermesini istiyorduk. Biz yönetimler muhatap olmak istemiyoruz, sendika görüşsün istiyoruz. Ancak patron geldi ve eylemi bırakırsak iş başı yapabileceğimizi söyledi. Biz ona güvenmedik çünkü daha önceden de sözler verip tutmadı. Biz burada yüzlerce, binlerce işçiyiz. Bir avuç patrona sermayeye teslim olmayacağız. Sonuna kadar direneceğiz ve haklarımızı kazanacağız.”

Çok kötü darp edildik

Bir başka işçi ise şöyle konuştu: “Farplas işçsi, "Biz terörist değiliz, biz vatan haini değiliz. Bizi orada biber gazıyla, joplarla, plastik mermilerle yaka paça döverek aşağıya indirdiler. Bizi gözaltına aldılar. Biz fabrikaya zarar vermedik, biz orada direnişimizi gösterdik. Bizim sendikal haklarımızı savunduğumuz için orada oldu. Biz oraya yağlamaya gitmedik. Bize çok kötü darp ve şiddet uygulandı. Hakaretler uygulandı. Demek ki neymiş bu ülkede ekmeğinin peşinde koşan vatan haini oluyormuş, terörist oluyormuş.”