Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Erdoğan’ın damadı olması dolayısıyla medyatik bir figür olsa da esas olarak AKP içindeki taşıyıcı kolonlardan biri. Albayrak, medya, diplomasi, parti ve devlet açısından AKP için önemli bir yeri işgal ediyor. Bu sebeple istifa sadece bir ‘istifa’dan ibaret değil.

Tüm nedenler, gelişmeler ve siyasi anlamı: İstifa, sadece ‘istifa’dan ibaret değil

POLİTİKA SERVİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını sadece ülkedeki ekonomik sıkıntının yansımasından ibaret saymak hatalı olur. Kurulan uluslararası ilişkilerde Erdoğan’ın yanı başındaki isim olan, medyanın büyük bir kısmına hükmeden Albayrak’ın istifası, bir ‘istifa’nın ötesinde anlamlar taşıyor.

Albayrak, Erdoğan’ın damadı olmasının da ötesinde son 5 yıldır AKP’nin merkez bir figürü olarak sahneye sunuldu. Arkasında ise büyük bir medya desteği, SETA üzerinden sağlanan bir fikri destek de bu sürecin başat belirleyenlerinden. Bunlar haricinde Albayrak’ın ABD ve Rusya ile ilişkiler başta olmak üzere Erdoğan’la birlikte hemen her uluslararası görüşmede bulunması da, damadın yerinin parti içinden de fazla diplomatik bir anlam taşıdığını da gösteriyor.

Bunlar ve daha sayılabilecek birçok sebepten ötürü, Albayrak’ın istifası tüm boyutlarıyla gerçek bir krizin dışa vurumu.

MADDE MADDE KRİZİN PERDE ARKASI

Gelinen aşamanın perde arkasındaki gelişmeler ve anlamları şöyle:

► İstifanın ABD seçimlerinin hemen arkasından gelmesi tesadüf değil. Erdoğan’ın desteklediği aday seçilemedi. Ama Erdoğan’ın da ABD’ye sırt çevirmesi beklenemez. Albayrak Halk Bankası sürecinden bu yana ABD’nin hedefinde. Albayrak istifasında “Tam bağımsız Türkiye” sözünü kullanarak ABD’nin kendisinden rahatsızlığı da göstermesi açısından önemli.

► Erdoğan belli ki ABD’yle yeni bir sayfaya açmaya hazırlanıyor. Bu anlamıyla kabinede yeni değişiklikler yaşanması sürpriz olmaz.

► Ekonomide uzun süredir aşağıya doğru yaşanan trend okları Albayrak’a çevirdi. Attığı hiçbir adım sonuç vermedi. İşler daha da kötüye gitti. Atadığı bürokratlar yetersiz kaldı. Kamuoyunda çok ciddi eleştiriler aldı. Bu eleştiriler parti içine kadar uzandı.

► Partide ve kabinede içinde kendine yakın isimlerin belirleyici olması için yoğun çaba sarf etti. İl başkanlıklarının seçimine bile karıştı. Hem Soylu hem de Abdülhamit Gül’le kavgaya girdi. Parti içi gerilimin kaynaklarından bir oldu.

► Başta medya olmak üzere birçok alanı Albayrak’ın denetlemesi AKP ve aile içinde ciddi rahatsızlıklara yol açtı. Bu rahatsızlıklar her fırsatta Erdoğan’a iletildi.

► İstifanın arkasında kuşkusuz ki Erdoğan’ın talebi ve imzası var. Ama daha hasarsız ve gürültüsüz bir geçiş arzu ediliyordu. Albayrak’ın tercihi ise bu yönde olmadı.

NEDEN SUSULUYOR; PAZARLIK MI VAR?

Berat Albayrak sadece bir bakan değil aynı zamanda Erdoğan’ın damadı. Onun ötesinde siyasal ve ekonomik alanda ciddi bir figür ve güç. Ona bağlı medya organları, gazete dağıtım tekeli, onun önermesiyle göreve gelen bakanlar, valiler var. Pelikan yapılanmasına ayrı bir başlık açmak gerekiyor.

Bu istifadan sonra tüm bunlar nasıl devam edecek. İstifa sonrası açıklama yapılmaması Saray’ın hala suskun olmasının arkasında esas olarak yukarıdaki başlıkların geleceğine dair pazarlıkların sürdüğünü gösteriyor. Anlaşılan o ki Berat Albayrak sadece bir adım geri çekilmek ve yoluna devam etmek istiyor. Üstelik sadece Saray'ın ikna edilmesi de yetmeyebilir. Pazarlığın boyutu büyük.