Düşünce suçlularının yıllarca hapiste tutulduğu Türkiye’de IŞİD üyeleri için tutuksuz yargılama esas. Suriye ve Irak’ta vahşetin cellatları Türkiye’de bu cinayetlerden yargılanmıyor. Bu durum; insanlık suçlarını işleyenler için Türkiye davetiyesine dönüştü.

Vahşete davetiye

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bazı Naziler, Latin Amerika’ya kaçmış ve orada kendilerine sahte kimliklerle yeni hayatlar kurmuşlardı. İnsanlık suçlarının faili olan Nazilerin sıradan hayatlar içinde gizlenişi ürperticiydi. Pek çok roman ve filme konu oldu.

Son dönemde yaşadıklarımız buna benziyor.

Irak ve Suriye’de kafa kesen, insanları yakan, eşcinselleri çatılardan atan, Ezidi kadınlara tecavüz edip köle pazarlarında satan IŞİD üyeleri, Türkiye’de kanlı ellerini kolayca gizledikleri rahat hayatlar sürüyor.

Geçen hafta Halk TV’de ‘Kayda Geçsin’ programında CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, dava dosyasından elde ettiği bir görüntü paylaştı. Suriye’de Türkçe konuşan IŞİD üyesi, kelepçelenmiş kişiyi katledeceğini anlatıyordu. Videonun yayınlanmayan devamında boğazını keserek cinayeti işliyordu. Katil ihbar üzerine İstanbul Bahçelievler’de kalabalığın içinde gezerken yakalanmıştı. Başarır, Mersin’de yakalanan bir kişinin Suriye’de IŞİD’in ölüm infazında yer aldığı görüntüleri de paylaştı.

Aynı gün ANKA muhabiri Tamer Arda Erşin’in haberinde, IŞİD’in ‘medya bakanı’ Ömer Yetek’in 10 Ekim Gar Katliamı Davası’na gönderilen ifadesi vardı. Ömer Yetek’in 2016’da askerler Sefter Taş (23) ve Fethi Şahin’in (26) yakılma görüntülerinin çekilmesini organize ettiği ve montajlayarak servis ettiği tespit edilmişti. Ocak 2018’de Ankara’da yakalandı. Üstelik 2016’da tutuklanıp serbest bırakılmış ve Suriye’ye geçmişti. İfadesinde Türkiye’de IŞİD’in katliamlarını yapan ve Türkiye’den gidenlerden oluşan bölüğü anlattı.

vahsete-davetiye-923331-1.
Ömer Yetek, iki askerin yakılmasında görev aldı ve Türkiye’ye döndü.


ASKERLERİ YAKTIRAN ESNAFLIK YAPIYOR

Bir gün sonra ise İsmail Saymaz, iki askerin yakılması emrini verdiği emniyet ve jandarma raporlarında belirtilen Suriyeli Jamal Abdul Rahman Alwi’nin (64) Gaziantep’te esnaf olduğunu yazdı. IŞİD’in kadısı olan adam yakalanmış ve 9 ay tutuklu kaldıktan sonra bırakılmıştı. Gaziantep’teki dükkanında kuş satıyordu. Saymaz’ın yazısından sonra tekrar tutuklandı.

Mahkemelerin IŞİD üyelerinin yargılanmasında tutuksuz yargılamayı esas alması dikkat çekiyor. Düşünce suçluları, siyasetçiler, gazeteciler delilsiz yıllarca hapiste tutulurken IŞİD’in Irak ve Suriye’de ölüm infazlarını gerçekleştirenler kısa sürede özgürlüklerine kavuşuyor. Üstelik bu IŞİD’in 2014-2017 arasında 300’den fazla insanı katlettiği Türkiye’de yaşanıyor.

vahsete-davetiye-923332-1.
İki askerin yakılmasını emri veren Alwi, tutuksuz yargılanırken Gaziantep’te kuş satıyordu.


CİNAYETLERİ ARAŞTIRILMADI

Yüzlerce örnekten bazılarını sıralayalım ve tablo daha netleşsin.

• İki askerin yakılması olayında yer alan ve video kaydında Türkiye’yi tehdit eden Hasan Aydın 2012’de El Kaide operasyonunda yakalandı ve bırakıldı. 2015’te ise Suriye’ye geçmek istediği minibüste drone ve askeri malzemelerle yakalandı. Adli kontrolle bırakıldıktan sonra Suriye’ye kaçtı.

vahsete-davetiye-923333-1.
Hasan Aydın, 2015’te gözaltına alındı (solda). Serbest bırakıldıktan sonra iki askerin Suriye’de yakıldığı videoda görünüyordu

• 25 Mart 2014’te Hatay’da bir araçta Ahmet Güneş yakalandı. Yanında bulunan harddiskteki video kaydında Ahmet Güneş yere oturtulmuş bir kişiyi kalaşnikof ile tarıyor ve ardından IŞİD’in propagandasını yapıyordu. Sadece 7 ay sonra tahliye edildi ve Suriye’ye kaçtı.

vahsete-davetiye-923334-1.
Ahmet Güneş, IŞİD’in ölüm infazını gerçekleştirdiği bu görüntülere karşın serbest bırakıldı ve Suriye’ye geçti.

• 20 Temmuz 2015’te Suruç Katliamı’nı yapan canlı bomba Abdurrahman Alagöz ve 10 Ekim Ankara Gar Katilamı’nı yapan ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün de yıllarca polis takibinde olduğunu biliyoruz. Bu katliamlar istihbaratlara rağmen engellenmedi.

• 11 Aralık 2017’de Kocaeli’nde IŞİD üyesi Fehed el Sacır yakalandı. Telefonunda Suriye’de kesilmiş kafaları elinde tuttuğu fotoğraflar bulundu. Polis ifadesinde infazlar yaptığını kabul etti. Mahkeme, Şubat 2019’da Fehed el Sacır’a ‘örgüt üyeliğinden’ 7.5 yıl hapis cezası verdi. Cinayetleri araştırılmadı.

vahsete-davetiye-923335-1.
Fehed el Sacır, ilk ifadesinde IŞİD militanı olduğunu kabul etti, daha sonra Özgür Suriye Ordusu’ndayken bu fotoğrafın çekildiğini iddia etti.

• Kasım 2020’de Kayseri’de IŞİD’in Rakka Emiri olduğu iddia edilen Halil Elhamut yakalandı. İddianamede Rakka’da ölüm infazı emirleri verdiği ve uyguladığı belirtiliyordu. Türkiye’de IŞİD faaliyetleri yürütüyordu. ‘Örgüt üyeliği’nde n8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Suriye’deki cinayetlerden cezalandırılmadı.

IŞİD EMİRİ 4 KEZ BIRAKILDI

Mahmut Özden Türkiye’de IŞİD yargılamalarının eşsiz bir portresi. Süleyman Soylu, Eylül 2020’de IŞİD’in ‘Türkiye Emiri’ Mahmut Özden’in yakalandığını açıkladı. Bilgisayarında saldırı planları vardı. Ancak Mahmut Özden’in 2017-2020 yılları arasında 4 defa yakalanıp serbest kaldığı ortaya çıktı. Temmuz 2017’de İncirlik Hava Üssü’ne saldırı planladığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Eylül 2017’de yakalandığında IŞİD’e kazandırdığı her militan karşılığında 4 bin dolar aldığı iddia ediliyordu. Temmuz 2018’de Adana’dagözaltına alındığında ise Suriye’de yaralanan sivilleri Türkiye’de tedavi ettirip para aldığı belirtilmişti. Mart 2019’da tutuksuz yargılanırken ‘örgüt üyeliği’nden 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Temmuz 2019’da ise esnaftan haraç aldığı için gözaltına alınmıştı.

vahsete-davetiye-923336-1.
Mahmut Özden, 2018’de gözaltına alındığında kameralara gülecek kadar rahattı.

EZİDİ KIZI SATMAK İSTEDİ, BIRAKILDI

• Şubat 2021’de Ankara Keçiören’de yaşayan IŞİD üyesi Sabah A.H.O, 7 yaşındaki Ezidi kız çocuğunu derin internette satışa çıkardı. Ezidi katliamında kaçırılan bir çocuktu. Derin interneti takip eden polis, operasyon yaptı. İfadesinde çocuğu Irak’taki köle pazarından 500 dolara satın aldıklarını anlatan Sabah A.H.O. tutuklandı. Sadece 4 ay sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuksuz yargılanıyor ve halen Ankara’da yaşıyor.

vahsete-davetiye-923337-1.
Derin internette IŞİD üyesinin satmaya çalıştığı çocuk polislerce kurtarıldı. Ezidi ailesinin Irak’taki katliamda öldüğü tahmin edilen küçük kız, yurda yerleştirildi. Onu satmaya çalışan IŞİD üyesi serbest.

Örnekler saymakla bitmez. Irak ve Suriye’de yenilgiye uğradıktan sonra binlerce IŞİD mensubunun Türkiye’ye geldiği bir gerçek. Üstelik Latin Amerika’ya kaçan insanlık düşmanı Naziler gibi bir köşeye çekilmiyorlar. Pek çoğu örgüt faaliyetlerine devam ediyor. Çoğuna örgüt üyeliğinden 3-4 yıl hapiste kalacakları cezalar veriliyor. Yani Suriye’deki insanlık suçlarını işleyenler ceza alsa bile kısa süre sonra halkın arasına karışıyor.

Elbette bu tablo, IŞİD üyeleri için korkunç bir davetiyeye dönüşüyor.

Yine birkaç örnek:

Nisan 2018: Rakka’daIŞİD’in istihbaratçısı ve kafa keserek infazlar yapan Read Hajji Osman (56) Adana’da yakalandı.

vahsete-davetiye-923338-1.
Read Hajji Osman, Rakka’da sokakta yumurta satıyor gibi görünürken istihbarat topluyordu. Kafa keserek cinayetler işleyen adamın oğlu ve damadı canlı bomba saldırısı düzenlemiş.

2 Haziran 2018: Bağdadi’nin ilk eşi Esma Feysi Muhammed el Kubeysi ve kızı Hatay’da yakalandı.

28 Ekim 2020: IŞİD’in bombalarını hazırlayan Mustafa Abdulvahap Mahmut, İstanbul Esenyurt’ta yakalandı. IŞİD’in intihar yeleklerini de hazırlayan bu kişi örgüt üyelerine internet üzerinden bomba eğitimi veriyordu.

2 Mayıs 2021: IŞİD’in lideri Bağdadi’nin sağ kolu ‘Basim’ kod adlı Afgan asıllı A.S.İ.M, İstanbul Ataşehir’de yakalandı.

10 Eylül 2021: Sakarya’da örgütün Deyrizor güvenlik emiri Suriyeli A.S. yakalandı. A.S.’nin silahlı bir şekilde konuştuğu propaganda kayıtları bulundu. Videoda kafası kesilerek öldürülmüş insanların görüntüleri vardı.

vahsete-davetiye-923339-1.
Sakarya’da yakalanan Suriyeli A.S’nin konuştuğu propaganda videosunda kafası kesilmiş insanların görüntüleri de vardı.

YILDA 1000 OPERASYON

Güvenlik güçlerinin yıllardır IŞİD’e operasyonlar düzenlediği bir gerçek. Her yıl 1000’e yakın operasyon yapılıyor ve örgütün Türkiye’deaktif olduğu gözler önüne seriliyor. Pek çok şüpheli tutuklanmadan serbest bırakılıyor.

Neo-Osmanlı hayalleriyle Türkiye’yi bataklığa sürükleyen iktidar bu büyük belanın Türkiye’de kök salmasına neden oldu. Emevi Camii’nde namaz kılmak rüyasındakilerin Türkiye’ye mirası korkunç bir kabus…