Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında imam nikahıyla ‘evlendirdiği’ kızı H.K.G. 14 yaşındayken hastaneye götürüldüğünde istismar ortaya çıkmıştı. Ancak Hiranur Vakfı’nın iki numarası Mehmet Emin Marankoz, sahte kemik yaşı raporuyla olayı örtbas ettirmişti. Marankoz ve HTS kayıtlarından onunla irtibatlı çıkan radyoloji teknisyenleri gözaltına alındı. Ancak geçmiş döneme ait röntgen ve raporlar hastanedeki su baskınında kaybolmuş.

11 yıl sonra hesap vakti

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını anlatarak şikâyetçi olmuştu. 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile imam nikahı kıyılan H.K.G. ifadesinde cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini anlatmıştı.

HERKES BİLİYORDU

2020 yılında İstanbul Anadolu Savcılığa dilekçe verdiğinde 22 yaşındaydı ve 1998’de Fatih’te dünyaya geldiğine dair doğum kaydı vardı. Kadir İstekli ile 7-8 yaşındayken çekilmiş ve tarikat kurallarına tamamen aykırı samimi fotoğrafları da savcılığa verdi. Hatta savcılığa başvurmadan önce Kadir İstekli ile konuşmasını gizlice kaydetmişti. Kayıtta Kadir İstekli, 6 yaşından beri ona cinsel istismarda bulunduğunu defalarca itiraf ediyordu. Hatta bu ses kaydında çocuğun 6 yaşında evlendirildiğini tüm hocaların, tarikattakilerin bildiği anlatılıyordu. H.K.G., 6 yaşındayken başka müritlerinde kendisiyle evlenmek istediğini söylüyor ve Kadir İstekli, ‘Hocaefendi’nin damadı olmak için başkalarının da H.K.G. ile evlenmek istediğini ifade ediyordu. Kadir İstekli, 6 yaşında medresede kıyılan imam nikahında tarikatın önde gelen iki hocasının da olduğunu anlatmıştı. 

Tüm bu delillere karşın H.K.G.’nin şikayetçi olduğu babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel, Kadir İstekli tutuklanmadı. H.K.G. koruma altındayken ailesinden baskı görmüştü. BirGün Gazetesi’nde haberi duyurmamızdan sonra kamuoyunda büyük tepki oluştu ve Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli tutuklandı. Tutuklu yargılanmaları devam ediyor.  

11 YIL ÖNCE ÖRTBAS EDİLDİ

Ancak korkunç istismar aslında 2012 yılında devlet kayıtlarına geçmiş ve üzeri örtülmüştü. H.K.G. şikayet dilekçesinde Kadir İstekli’yle 13 yaşındayken nişan, 14 yaşındayken düğün töreni yapıldığını anlatıyordu.

Düğün töreninden 4 ay sonra 17 Ağustos 2012’de H.K.G. hastalanmış ve annesi tarafından doktora götürülmüştü. Annesi muayene sırasında kızının evli olduğunu ağzından kaçırdı ve doktor polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı. H.K.G. ifadesinde ona öğretilenleri söyledi. “17 yaşındayım, kendi isteğimle evlendim” dedi. Annesi de bu cümleleri tekrarladı. Tarikat devreye girmişti ve savcılık H.K.G.’nin doğum raporunu bile istemeden H.K.G.’yi kemik yaşının tespiti için Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk etti. Tarikat orada hazırlıklarını yapmıştı. Küçük çocuk hastaneye götürülürken yanında babasının başkanı olduğu Hiranur Vakfı’nda iki numaralı isim olan Mehmet Emin Marankoz vardı. Kadir İstekli de oradaydı. H.K.G.’nin yerine kemik testine 21 yaşındaki bir kadını soktular. Hastaneden ayrılırken H.K.G., Kadir’in, Mehmet Emin Marankoz’a kızdığını duydu. Kadir “Kızın yaşı 18 olsa yeterdi, daha büyük birini niye getirdiniz…” diyordu.

14 YAŞINDAYKEN 21 YAŞ RAPORU

4 ay sonra 10 Aralık 2012’de kemik yaşı raporu çıktı. 17 yaşında olduğunu beyan eden H.K.G.’nin yaşı raporda 21 görünüyordu. Buna karşın akıl almaz şekilde kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

H.K.G. gizli ses kayıt yaparken bu olayı da Kadir İstekli’ye anlattırmıştı. Bilirkişi tarafından çözümlenen ve sesin Kadir İstekli’ye ait olduğu tespiti yapılan ses kaydında şu diyalog geçiyordu:

H.K.G: Karakol olayı. Orada yaşımı büyütmüştük di mi.

Kadir İstekli: Yaşını büyüttük. Yoksa ben giriyodum içeri da. 3 sene, 4 sene yatacaktık. Onu affetmiyor ki devlet ona bakmıyor yani. 

H.K.G: Orda nasıl benim yerime başkası girmişti.

Kadir İstekli: Başkası girdi.

Savcılık H.K.G.’nin cinsel istismarına ilişkin iddianamede bu olay için ayrıca suç duyurunda bulunmuştu. İddianamede 14 yaşındaki H.K.G.’nin doğum kağıdının bile istenmediği ve küçük yaşta olduğunun çok açık olmasına karşın dosyanın kapatıldığı anlatılmıştı.

ŞEYH İLE TİCARİ ORTAK ÇIKMIŞTI

İfadede adı geçen Hiranur Vakfı’nın 2 numaralı ismi Mehmet Emin Marankoz’un, baba Yusuf Ziya Gümüşel’in ticari ortağı olduğunu ise gazeteci Barış Terkoğlu ortaya çıkardı.

Mehmet Emin Marankoz, 2013 yılında Hiranur Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı’ydı. Onursal Başkan ise Yusuf Ziya Gümüşel’di.

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında Yusuf Ziya Gümüşel ve Mehmet Emin Marankoz’un 8 Ekim 2018’de  “Beyyinat Gıda Turizm İnşaat Tekstil Sanayi Limited Şirketi” adıyla bir şirket kurduğu görülüyordu. Firmanın yüzde 70’i Yusuf Ziya Gümüşel’e, yüzde 30’u Mehmet Emin Marankoz’a aitti. Barış Terkoğlu şöyle yazmıştı:

“Yani H.KG’ye yapılan tecavüzün suç ortakları, ticari olarak da ortaktı.”

Şirket et zincirinin yanı sıra kurumlara yemek hizmeti veriyordu. Restoranlar ve tesisler açmak için kurulmuştu.

Barış Terkoğlu’nun haberinde çok önemli bir bilgi daha vardı. Şirket sahibi, vakfın başkanı Mehmet Emin Marankoz’a İstanbul Tuzla’da dar gelirli vatandaşlar için yapılan TOKİ konutları için yapılan kurada ev çıkmıştı. Yani kul hakkı yemişti. 

HTS KAYITLARINDAN İRTİBAT ÇIKTI

H.K.G.’ye istismarın üzerinin örtülmesiyle ilgili soruşturma gizlice yürütüldü. Sahte kemik yaşı raporunun alınmasından 11 yıl sonra yapılan soruşturmada Mehmet Emin Marankoz’un HTS kayıtları incelendi. O dönem Haydarpaşa Numune Hastanesi Radyoloji Bölümü’nde kemik yaşı tespiti için röntgen çekimini yapan teknisyenlerin kimliği belirlendi. HTS kayıtlarından bu kişilerle Marankoz arasında telefon irtibatı olduğu ortaya çıktı. Marankoz ile teknisyenler ve doktor arasında aracılık yapan zanlı da tespit edildi. Ancak birimin başındaki doktor hayatını kaybetmişti.

RÖNTGENLER VE RAPORLAR KAYIP

Röntgen filmleri ve raporların bulunduğu bölümü ise 5 yıl önce su basmıştı, kayıtlar yok olmuştu. İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın talimatıyla bugün sabah saatlerinde Mehmet Emin Marankoz, 3 teknisyen ve aracılık yapan kişi gözaltına alındı. Bu zanlıların fotoğrafları çekildi ve teşhis için H.K.G.’ye gösterilecek. Şimdilik H.K.G.’nin yerine röntgen filmi çekilen 21 yaşındaki kadının kimliği belirlenemedi.

H.K.G. röntgen çekimine götürüldüğünde yaşının küçük olduğunu anlamak için ona bakmak yeterliydi. 14 yaşındaydı ve o yaşta görünüyordu. 21 yaşında olması imkansızdı. Görevli savcının buna karşın dosyayı kapattığı biliniyor, onun hakkında soruşturma açılıp açılmadığı ise bilinmiyor.

Peki bu birimde H.K.G. gibi başka çocukların kemik yaşı raporları değiştirildi mi? Geçmiş döneme ait röntgen filmi ve raporların su baskınında yok olduğu için belki bunu hiç öğrenemeyeceğiz.