ÖDP GNEL BAŞKANI ALPER TAŞ:
AKP’yi geriletecek en geniş işbirliğini hedefleyeceğiz

 

- Dünyada rüzgâr artık sosyalistler lehine esiyor. Özgürlükçü ve eşitlikçi bir Türkiye’yi sosyalistler ve devrimciler yeniden kurabilir. AKP’nin demokratik açılımı dağdakileri şehirlere indirecekti, şehirdekileri cezaevlerine doldurdu. Suriye ile savaşa ve emperyalizmin taşeronluğuna karşı çıkacağız. Yerel seçimlerde en azından Ankara ve İstanbul’u alarak AKP’yi geriletecek geniş bir işbirliği şart. Kongre’den sonra bir kadın eşbaşkanımız ve daha güçlü bir ÖDP olacak.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, partisinin hafta sonunda gerçekleştireceği 7. Konferans ve Kongre öncesinde Ankara gazetecileriyle buluştu. Kongre’nin temel sloganının “Eşitlik ve özgürlük temelinde Türkiye’yi yeniden kuralım” olacağını belirten Taş, 1923 kurulan cumhuriyetin zaman içinde gericileştiğini, onun içinden doğan AKP’nin bugün yeni bir rejim ve devlet kurduğunu ve şimdi güncel görevin AKP rejimi ve devletine karşı mücadele etmek olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan’ı da şimdiye kadarki başbakanların en ayrımcısı, bölücüsü olarak niteleyen Taş, Erdoğan’ın Sivas katliamı ile ilgili sözleriyle ilk defa bir mezhebi toptan aşağılayan başbakan olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE’Yİ YENİDEN KURMA ÇAĞRISI YAPACAĞIZ”

“Bu kongrede ‘Türkiye’yi yeniden kurma’ çağrısı yapacağız. Çünkü Türkiye’yi yeniden kurma ihtiyacı var ve bunu ancak sosyalistler, devrimciler yapabilir. Neo-İslamcı ve Neo-liberal politikalara karşı durabilen yegâne güç, sosyalistlerdir. Tekrar tarih sahnesine çıkmalıyız” diyen Taş, Türkiye sosyalist ve devrimcilerinin köklü bir hikâyesi olduğunu ve AKP’nin “piyasa neylerse güzel eyler” anlayışı demode olurken dünyada eşitlik ve özgürlük temelinde yeniden yapılanma arayışlarının yükseldiğini vurguluyor.

“Kapitalizm insanı ve dünyayı çürüttü ve bir uygarlık kriziyle karşı karşıya” saptamasını yapan ÖDP Başkanı’na göre, “Sosyalizmin tarihinde yeni bir dönem başlıyor. 21. yüzyılın sosyalizminin ipuçları ortaya çıkıyor. Geleceğin sosyalizmi özgürlükçü, enternasyonalist, demokratik, planlamaya dayalı, özyönetimci, feminist ve ekolojist olacak.”

“YUNAN SOLUNUN BAŞARDIĞINI BİZ NİYE BAŞARMAYALIM?”

Komşu Yunanistan’da ÖDP’nin kardeş partisi Synaspismos’un belkemiğini oluşturduğu Radikal Sol İttifak Syriza’nın başarısına dikkat çeken Taş, solun artık rüzgâra karşı değil rüzgârı yanına alarak mücadele edeceği görüşünde. “Hani bir deyim vardır, ‘Vatan sağ olsun’ denir ya, ‘Biz artık vatan sol olsun’ diyoruz. Avrupa Sol Partisi’nde ortak eylemler yaptığımız Syriza, Yunanistan’da seçimlerden ikinci parti çıktı; 17 Haziran’daki seçimlerde birinci parti çıkması ihtimalinden söz ediliyor. Yunan solunun başardığını biz niye başaramayalım?” diye soruyor.

Pazar günkü 7. Kongre’de ÖDP Türkiye’yi yenden kurma anlayışını 4 başlıkta ortaya koyacak; Emperyalizm, Ekonomi, Laiklik ve Kürt sorunu.

“SAVAŞA KARŞI ÇIKACAĞIZ. LAİKLİK BİR KAZANIMDIR”

Emperyalizm başlığı altında ÖDP’nin dış politikasının ana hatlarını ortaya koyan Taş, “NATO’dan çıkma, emperyalizmle bütün askeri anlaşmaları feshetme, silahsızlandırma, ve ülkemizdeki üsleri kapatmayı öneriyoruz” diyor.

ÖDP, Taş’a göre, bağımsızlıkçılığı ülkeyi kendi içine kapatmak olarak anlamıyor. Başka ülke ve halklarla barış ve dayanışma içinde ilişkiler kuran bir bağımsızlık anlayışından yana.

Dış politikadan söz ederken Suriye konusundaki gelişmelerin Türkiye için son derece önemli olduğunu vurgulayan Taş, Hatay’da savaş karşıtı mitingler düzenleyen partisinin bu konudaki görüşlerini şöyle aktarıyor: “ABD bölgeyi Katar, Suudi Arabistan, Türkiye gibi Müslüman ülkeler eliyle dizayn etmek istiyor. Biz bu role ve savaşa karşı çıkıyoruz, karşı çıkacağız. Suriye ile savaş orayla sınırlı kalmaz, bölgesel bir savaşa dönüşür.

Afganistan’ın işgaline karşı çıktık Talibancı olmadık; Irak’ın işgaline karşı çıktık Saddamcı olmadık; Libya’ya müdahaleye karşı çıktık Kaddafici olmadık; şimdi de Suriye’ye dış müdahaleye karşıyız diye Esadçı olmayız.

AKP’nin, Ortadoğu’daki itibarı Türkiye’nin Irak savaşına katılmamasından kaynaklanıyordu. Ama şimdi Suriye’de ABD’nin stratejik ortağı olarak izlediği politikaların ardından bir itibarı kalmadı.”

Ekonomi konusundaki yaklaşımlarını özel çıkara ve kâra dayalı anlayışlara karşı, toplumsal ihtiyaçlara dayalı ve kamucu bir anlayış şeklinde tanımlayan Taş, Çin gibi doğayı ve insanı katleden büyüme stratejilerini asla kabul edemeyeceklerini vurguluyor.

Kongre sonrasında ÖDP’nin laiklik kavramını daha da öne çıkaracağı anlaşılıyor. Taş, Türkiye’yi yeniden kuracakları dört ayaktan birinin laiklik olduğunu vurguluyor:

“Laiklik kavramı bir kazanımdır ülke için. Bizde gerçek anlamda laiklik hiç uygulanmadı. AKP buna dair son kırıntıları da yok ediyor. Türkiye fetvalarla yönetilen bir ülke olmaya doğru gidiyor. Biz devletçi laikliğe ve siyasal İslam’ın gündelik hayatı dindarlaştırmasına karşı özgürlükçü laikliği savunduk. Laik devlette Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz. AKP Diyaneti fetva makamına çevirdi. Biz aşağıdan yukarı emekçi mücadelesi ile kurulacak gerçek bir laiklikten yanayız. Alevilerin ve dini inanca sahip olmayanların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir laiklik bizim istediğimiz.”

“DEMOKRATİK AÇILIM KÜRT MUHALEFETİNİ TASFİYE ETME PROJESİ”

Kürt sorununun Türkiye’nin en can alıcı sorunu olduğunu vurgulayan Alper Taş, ÖDP’nin bir arada yaşamı güçlendirmeye dönük politikaların savunucusu olduğunu belirterek, “AKP’nin demokratik açılımı Kürt muhalefetini tasfiyeye dönük bir operasyondu” diyor.

Taş’a göre; “AKP’ye göre en iyi Kürt örgütsüz Kürt. Kürtler de biliyor ki örgütsüz Kürt ölü Kürttür. Demokratik açılımla dağdakiler şehirlere inecekti. Oysa, şehirdekiler cezaevine girdi. Türkiye farklılıkların yok olduğu bir ülke olmaya doğru gidiyor. AKP böyle bir Türkiye kuruyor.”

“GÜNCEL GÖREV AKP REJİMİNE VE DEVLETİNE KARŞI MÜCADELE”

ÖDP Türkiye’yi yeniden kurma iddiasını tek başına gerçekleştirme iddiasında değil. “Eşitlikçi, özgürlükçü çevrelerin yan yana geldiği bir yapı kurma, bir Türkiye Meclisi kurma” arayışında olacak.

Şimdinin en güncel görevini AKP rejimine ve devletine karşı mücadele etmek olarak tanımlayan ÖDP Genel Başkanı, “Hedefimiz bunu geniş bir muhalefet hattı kurarak yapmak. Bu kongrede bunların kararı alınacak. Daha etkili, daha güçlü, daha çok sesi çıkan bir ÖDP olacak” diyor.

Taş’a göre bu iktidara karşı sosyalistler olarak, CHP’yi ve Kürt muhalefetini de içine alan bir muhalefet hattıyla mücadele edilebilir ve yerel seçimler de bu açıdan son derece kritik bir eşik olacak.

“CHP’NİN TAVRI ÖNEMLİ”

Taş’a göre, AKP’nin gittikçe despotikleşen bir tek adam rejimi kurma sürecinin karşısına geniş bir muhalefet hattıyla karşı durulabilir. Taş, “CHP’nin böyle bir mücadele içinde alacağı pozisyon önemli” diyor ve “Asgari düzeyde de olsa eşitlikçi ve özgürlükçü bir yerde durursa, Kürt muhalefetini dışlamayan bir tavır alabilirse, en azından Ankara ve İstanbul’da üzerinde anlaşılan adaylarla yerel seçime gidilebilir. İzmir zaten CHP’nin. Ama Ankara ya da İstanbul’u almak AKP’yi ciddi ölçüde gerileten bir adım olacaktır” diye de ekliyor.

CHP’nin tavrı konusunda Taş’ın anımsattığı Hopa örneği son derece öğretici. Özellikle CHP’nin yeniliğini iddia eden yöneticileri açısından: “Biz Hopa’da Diyarbakır’ın Kayadibi belediyesi ile bir kardeşlik köprüsü kurmaya çalıştık. Karşılıklı birbirimize giderek kültürel etkinlikler yapacaktık. Buna HOPA’da CHP tepki gösterdi; ‘PKK’yi Hopa’ya getiriyorsunuz’ propagandası yaptı. Şimdi, CHP bu anlayıştan uzaklaşırsa herkesin yararına olur. Yerel seçimlerde geniş bir işbirliği ile AKP geriletilebilir. Dikkat edin, biz CHP’yi eleştirmiyor, hedef almıyoruz. Çünkü şimdi asıl sorunumuz bu iktidar ve onun uygulamaları. Biz bu kongremize CHP’yi de davet ettik.”

Taş’la söyleşimizde, ÖDP’nin önümüzdeki Pazartesi’nden itibaren bir kadın eşbaşkanı olacağını öğreniyoruz. ÖDP kulislerine göre, eşbaşkanlık konusunda en şanslı aday da BirGün yazarı Bilge Seçkin Çetinkaya.