Muhammet Yakut’un da gündeme getirdiği döviz bürosundaki milyonlarca dolarlık vurgun davasında ceza yağdı. Döviz bürosu sahipleri Alaaddin Ak ve oğlu Mustafa Ak’a 60’ar yıl hapis verildi. Ancak uyuşturucu kaynaklı olduğu da iddia edilen kara paranın soruşturmasında ses yok.

Aman kara para aydınlanmasın…

Türkiye’nin büyük döviz bürolarından Cengizler Döviz ve Ak Döviz’in sahipleri, Alaaddin Ak, oğlu Mustafa Ak ve akrabaları Volkan Özel, dolandırıcılıkla suçlanıyordu. İstanbul Fatih’teki bu döviz bürolarında piyasadan milyonlarca dolar toplayan Volkan Özel kayıplara karışmıştı. Konuyla ilgili çıkan ilk haberlerde 80 milyon dolarlık vurgun yaptığı öne sürülüyor ve onlarca mağdur olduğu iddia ediliyordu. 

Ama söz konusu olan kara paraydı ve bir iddiaya göre; Volkan Özel, kimsenin kara paranın peşine düşemeyeceğini planlamıştı. Nitekim ortadan kaybolduktan sonra IŞİD’e para transferi yaptığı için gözaltına alındığını yaymıştı. Hatta Şırnak’ta görevli polis memuru Behzat Güzeldere ile anlaşmıştı. Bu polis, Volkan Özel’in parasını aldığı kişileri arayarak “Ben Mali Büro’da polisim. IŞİD operasyonunda Volkan Özel’i aldık. Size de operasyon olacak. 1 milyon dolar verirseniz sizi soruşturmadan çıkartırız” demişti. 

Ancak Volkan Özel’e 1 milyon 150 bin euro kaptıran döviz bürosu sahibi Abdurrahim Haşimoğlu, tuzağa düşmedi ve hem polis Behzat Güzeldere hem de Volkan Özel’den şikâyetçi oldu. Ayrıca Cengizler Döviz Bürosu’nun sahipleri Alaaddin Ak ve Mustafa Ak’ın da bu vurgunun içinde olduğunu, paralarına onların el koyduklarını iddia etti. 

Ancak sadece 4 kişi, Alaaddin Ak, Mustafa Ak ve Volkan Özel’e dava açtı. Hepsi ifadelerinde yurt dışından Hawala sistemiyle para getirdiklerini, TIR’larla kara para taşıdıklarını anlattı. AKP’nin çıkardığı Varlık Barışı yasaları sayesinde on milyonlarca dolarlık kara parayı akladıklarını itiraf ettiler.10’dan fazla kişinin mağdur olduğunu ama şikâyetçi olamadıklarını söylediler. Bir davacı, “Aslında 80 milyon dolarlık bir vurgun söz konusu” dedi. 

4 mağdurun şikâyeti üzerine; döviz bürosu sahibi Alaaddin Ak, Mustafa Ak 15 Şubat 2022’de, Volkan Özel 21 Şubat 2022’de gözaltına alınıp tutuklandı. Alaaddin Ak ve Mustafa Ak, Volkan Özel ile ticari ortaklıklarının olmadığını ve dolandırıcılıkla bağlantılarının söz konusu olmadığını savunuyordu. Tüm sanıklar ‘Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında dolandırıcılık’ ve ‘Kamu görevlileri ile ilişkisi olduğundan bahisle dolandırıcılık’ suçlamaları yöneltildi. Ancak bu ağır suçlamalara karşın Alaaddin Ak ve Mustafa Ak, 12 gün sonra 35 milyon TL kefaletle serbest bırakıldı. Volkan Özel ise tutuklu yargılanıyordu. 

Youtube üzerinden ifşalarda bulunan Muhammet Yakut, bir videosunda daha önce haberleştirdiğimiz bu olayı anlattı ve şu iddiada bulundu: "Mahmut Ak ile başsavcı görüştü, 2 milyon dolar karşılığında serbest kaldılar."

Muhammet Yakut

Bu davanın karar duruşması dün İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Alaaddin Ak ve Mustafa Ak, suçlamaları kabul etmeyerek "Malımıza çökmeye çalışıyorlar" dedi. Sanıklar ise dolandırıldıklarını anlatarak alacaklarının 35 milyon TL kefalet bedelinden alınarak kendilerine verilmesini ve sanıkların tutuklanmasını istedi. 

Dava boyunca itiraflarda bulunan Volkan Özel ise sanıklarla 100 milyon euro ticaret hacminin olduğunu anlatmıştı. Duruşmada şöyle konuştu:  "Evet, bu illegal bir iştir. Ben uyuşturucu parası olduğunu öğrenince polise gidip ifade verdim."

Mahkeme, Alaaddin Ak ve Mustafa Ak’a 15’er yıl hapis ve 750 bin TL para cezası verdi. Bu 4 sanık için ayrı ayrı cezalandırılmalarına hükmetti.

Böylece ceza 60’ar yıl hapis ve 3’er milyon TL para cezasına yükseldi. Mahkeme hiçbir indirim uygulamadı. Ancak Alaaddin Ak ve Mustafa Ak tutuklanmadı. Yurt dışına çıkış yasağı kondu. Volkan Özel’e verilen 60 yıl hapis cezası ise pişmanlık gösterdiği ve samimi anlatımlarda bulunduğu için 48 yıla indirildi. 2.5 milyon TL ise para cezası verildi. Volkan Özel, ağır cezaya karşın kararla birlikte tahliye edildi. Yurt dışı yasağı getirildi. 

Daha önce açığa alınan polis Behzat Güzeldere ise 30 yıl hapisle cezalandırıldı.

Artık davanın istinaf süreci başladı. Ancak akıllarda halen büyük bir soru var: Volkan Özel ve davacılar, kara para trafiğini ifadelerinde defalarca itiraf etmesine karşın bu konuda niye bir dava açılmıyor? Dava dosyasında bir soruşturmaya atıf yapılıyor ama neden bu soruşturma ilerlemiyor? Türkiye’de çarkların kara parayla dönmesine göz yumuluyor olabilir mi? Zaten Varlık Barışı uygulaması bu değil mi? 

YARGI BATAKLIĞINDA…

Muhammet Yakut’un bu olayla ilgili iddialarında başsavcı ile görüştüğünü öne sürdüğü Mahmut Ak daha önce bir yargıda rüşvet skandalıyla gündeme gelmişti. İddiaya göre; Fenerbahçe yöneticisi Burak Çağlayan Kızılhan nakit dar boğazına düşmüş ve tefeci olduğu iddia edilen Mahmut Ak’tan milyonlarca dolar almıştı. Karşılığında bol sıfırlı çekler vermişti. Parayı ödeyemeyince İstanbul Savcısı Lütfü Karabacak’a rüşvet vererek Mahmut Ak’a operasyon yaptırmıştı. Ancak Kızılhan’dan rüşvetin tamamını alamayan Savcı Lütfü Karabacak, Mahmut Ak’ı 250 bin dolar karşılığında serbest bırakmıştı.
Vah ülkemin haline…