Profesör Doktor Haluk Şahin sözlerine başlarken, “benim birçok şair arkadaşım oldu” diyor: -Ama...

Profesör Doktor Haluk Şahin sözlerine başlarken, “benim birçok şair arkadaşım oldu” diyor:
-Ama bunlar arasında ‘En Şairi’ kimdir, diye sorulursa Ataol Behramoğlu’dur derim!
Şahin bir adım daha atıyor ve ekliyor:
-Şair nasıl olur sorusunun yanıtını ‘Ataol gibi olur’ da buldum!
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen Faruk Şuyun’un hazırladığı “Ustalara Saygı” gecesinin bu ayki konuğu Ataol Behramoğlu idi. Büyük şairin hiç bilmediğimiz pek çok özelliği pazartesi gecesi “ortalığı saçıldı” desek yeridir.
Haluk Şahin onun Bursa yıllarını, anlatırken pencere önünden geçen liseli kızların Ataol’un hangi şiirinde nasıl yer aldığını eşi Hülya Behramoğlu’nun huzurunda büyük bir cesaretle açıkladı.
Şahin “Ataol şiirlerini ilk önce bize okurdu” dedikten sonra ekledi:
-Onun şiirlerinden biz çok istifade ettik!
Elbette “istifade” konusu olan şiirler aşkı anlatıyordu. Ataol Behramoğlu ise kendi yazdığı aşk şiirlerinin en üst düzey ifadesini şöyle dile getirdi:
-Şiirin herkese faydası vardır, şairi hariç!..
Behramoğlu bu sözlerine kanıt olarak da yakın geçmişle ilgili bir örnek verdi.
İzmir Kitap Fuarı’nda bir delikanlı geliyor, Ataol’a diyor ki:
-Biz sevgilimle ayrıldık. Ona sizin ‘bu aşk burada biter ve ben giderim’ şiirinizi yazıp yolladım…
Sonra ne mi oluyor?
Kız bu dizeleri yazan çocuktan ayrılamayacağını anlayıp, mesaj yolluyor. Yeniden bir araya geliyorlar. Sonucu Ataol açıkladı:
-Evlenmişler!
Bunu bir zafer mi, yoksa bir yenilgi mi olduğunu geceye katılanlar anlamakta zorlandılar!
Bu da “şairane” bir soru olarak zihinlere asılı kaldı. Ataol Behramoğlu’nun o kadar özel bir ismi var ki, birine “Ataol geliyor” dediğiniz de asla dönüp sormuyor:
-Hangi Ataol?
Ataol isminin böylesine bir özelliği var, tıpkı Fidel gibi…
Ataol Behramoğlu gecesine pek çok değerli isim katıldı. Doğan Hızlan açılış konuşmasını yaptı. Timur Selçuk onun şiirinden bestelediği “kızıma” şarkısını söyledi:
-Zulmün önünde dimdik dur/ Sevginin önünde eğil kızım! Dilek Türker “Ataol’u hep takip ettim” dedi:
-Ondan çok şey öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum! Ataol’un kardeşi Namık Kemal Behramoğlu’nun kayınpederi, Hasan Ceylan onun Bursa yıllarını anlattı:
-Ziraat mühendisi Haydar Behramoğlu ve eşi İsmet Hanım sanatsever, ahlaklı, bilge kişilerdi. Ataol bu ailenin iyi bir harmanıdır!
Vedat Sakman, Ataol’un ilk kez dinlediği Paris yıllarını anlattığı şiirinden bestelediği şarkısını pazartesi gecesi onun için söyledi. Yavuz Top, fıkralarıyla süslediği konuşmasını olağanüstü türküyle tamamladı.
 Kardeşi “Tomson Kemal” lakaplı ünlü savcı Namık Kemal Behramoğlu ise onun bütün eski defterlerini bir savcı titizliğiyle açtı, bir hukukçu tarafsızlığı içinde sergiledi:
-Bu benim ağabeyim bir gün Çankırı’da Vali’nin kızına âşık oldu. Ona bir mektup yazdı, bana görev verdi. Kızın çantasına mektubu attım. Durum ortaya çıktı, Vali okula geldi, beni yakaladılar, ben o yıl müdür yardımcısı Mehmet Emin Abalı’dan o kadar çok dayak yedim ki, tepe sersemi oldum, sınıfta kaldım. Ataol lise III’e geçerken, ben lise I’e bir yıl daha devam ettim.
Onun aşkı benim bir yılıma mal oldu!  Ataol gecesinin yıldızı tartışmasız Ali Sirmen idi. Barış Derneği Davası sırasında birlikte Davutpaşa kışlasında hapis yatarlarken yaşadıkları sorunları alabildiğine açık olarak anlattı. Sirmen bir gece Prof. Dr. Gencay Şaylan ile “sonumuz ne olacak” konuşması yaparken iç açıcı bir tahminde bulunuyor:
-Hepimizi duvarın dibine dizip…
Bu sırada ranzasında uyumakta olun Ataol uyanıyor ve fırçasını kayıyor:
-Ama beyler ayıp oluyor, siz orada duvarın dibine dizilmişsiniz…
Biz burada uyku uyuyamıyoruz! Sirmen’in kahkahalarını gür sesiyle Edip Akbayram’ın Behramoğlu şarkısı takip etti. Akbayram, sözlerini Türkan Saylan’a gönderdiği selamla bitirdi ki, bu da salonda büyük bir öfke ve coşku yarattı!
Ataol Behramoğlu gecesinde eşi Hülya Behramoğlu ile kızı Barış, yeğeni Onur dışında Turgay Fişekçi, İkna Sarıaslan, Ressam Sali Turan da birer konuşma yaparak şairin farklı yönlerini anlattılar. Gecenin finalini ise yıllardır onunla birlikte sahneye çıkıp şiir-şarkı işbirliğinin en güzel örneklerini veren Haluk Çetin yaptı. Ataol Behramoğlu için düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi doyumsuz bir tatla sona erdi. Ataol Beyramoğlu için bütün konuşmacılar aynı cümleyle sözlerini bağladılar:
-Ataol’un dostu olmaktan onur duyuyoruz!