Geçen haftanın eğitimle ilgili en hararetli tartışması 5102 no’lu Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un CHP’nin başvurusu üzerine...

Geçen haftanın eğitimle ilgili en hararetli tartışması 5102 no’lu Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle ilgiliydi.

AKP, 3 Mart 2004’te “Devlete ait çeşitli kuruluşlar tarafından da yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi verilmekte veya muhtelif nakdi yardımlar yapılmaktadır. Ancak bu yardımlar birçok kuruluş tarafından birbirlerinden habersiz şekilde yapılmakta ve zaman zaman aynı öğrenciye birden ziyade yardımın yapıldığı görülmektedir” gerekçesiyle çıkardığı kanunda üniversiteler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının öğrencilere burs, kredi ve yardım vermesini yasaklarken belediyeleri kapsam dışında tutmuştu.

CHP ise söz konusu yasanın yasak getiren maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için “Başta üniversiteler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının, kendi mevzuatları dairesinde belirleyecekleri yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi verememelerinin, nakdi yardımda bulunamamalarının uygulamada yaratacağı giderilmesi güç ve olanaksız durumları önlemek ” için Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, geçenlerde dönemin Grup Başkan Vekilleri Kemal Anadol, Haluk Koç ve 139 milletvekili imzasıyla CHP’nin açtığı davayı haklı bularak yasayı iptal etti.

 

Sesi Gür Çıkan Yönlendiriyor

Özetlersek AKP, belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının burs vermesini engelleye çalışırken CHP, belediyeler de dahil kamu kurum ve kuruluşlarının burs vermesinin devamını istiyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Meclis’teki konuşmasında mahkeme kararını yorumlarken, “Ana muhalefetin anlamsız tavrı yüzünden dar gelirli fakir öğrencilerimiz burs yardımından maalesef faydalanamayacak. Birçok belediye başkanımız beni aradı. Bursları vermek istediklerini ancak önlerine yasal engellerin çıktığını söylediler. Allah aşkına birçok fakir fukaranın ki bunun kıstasları bellidir, içtiği bir tas çorbaya göz dikmenin kime ne faydası var”  diye belediyelerin öğrencilere yapacağı yardımının önü kesenin CHP olduğunu söyledi.

Doğal olarak bu yorum CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol’u çıldırtmaya yetti. Ama Anadol’un yanıtı AKP’nin gerçek niyetini açıklamaya yetmedi.

Konu siyaset çevrelerinde tartışıladursun biz belediyelerin öğrencilere burs verme arzularının gerçek olup olmadığına bakalım.

Belediyeler ellerini öğrencilerin cebinden çekmelidir. Kimi belediye başkanları “Biz öğrencilerimize burs verecektik ama CHP Mahkemeye giderek buna engel oldu” diyorlar.

Bu, ucuz politikadır. Eğer belediyeler öğrencileri, toplumun gelecekte hizmetlerinden yararlanacağı kişiler olarak görüyor ve onları kentlerinin konuğu sayıyor ekonomik katkı sunmak istiyorlarsa öğrencilerin yararlandığı belediye hizmetlerinden ücret almamalı, ellerini öğrencilerin cebinden çekmelidirler.

 

***

Öğrencilerden ulaşım bedeli alınmasın

Öğrencilerin bir kentte en çok yararlandığı belediye hizmeti toplu taşım araçlarını kullanmaktır. Ve bu hizmetin karşılığı olarak öğrenciler oldukça fahiş bir bedel ödemektedirler. Belediyelerin ulaşımı ücretlendirirken izledikleri politika bunu bir hizmet olarak görmediklerini, kâra odaklandıklarını göstermektedir. Yandaki çizelgede de görüleceği gibi “öğrencilere burs vermemiz engelleniyor” diye feveran eden belediyeler öğrencilerden en fahiş ulaşım bedeli alan belediyelerdir. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi bu konuda oldukça acımasız uygulamalarla dikkati çekiyor. Öğrencilerin ulaşım araçlarından indirimli yararlanabilmeleri için okullarından aldıkları öğrenci belgeleri bir işe yaramıyor. Öğrenci ayrıca belediyeden paso, (İstanbul’da pasoyla birlikte TOM adında bir de manyetik bir cihaz almak gerekiyor) almak zorundalar. Tabii bunun için belediyelere ayrıca bir ödeme yapılması gerekiyor. Paso bedeli Ankara’da 20 YTL.

Çizelge, belediyeye ait otobüslerin fiyatını gösteriyor. Halk otobüslerini ya da dolmuş kullanmak zorunda kalanlar daha yüksek bedeller ödemek zorunda. Ankara’da özel halk otobüslerinde tam bilet 1,70 indirimli 1.30 YTL. Dolmuşlarda ise indirim uygulaması yok, in-bin 1,75 YTL; ayrıca İstanbul’da aktarmalı binişlerin ayrı bir ücrete tâbi olduğunu belirtmeliyim.

Belediyeler öğrencilere kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alıyorlar

Günde bir gidiş bir geliş olmak üzere toplu taşım araçlarını en az iki kez kullanmak zorunda olan her bir öğrencinin aylık ulaşım gideri ortalama 60, belediyelerin öğrencilere verdiği burs ise 30 YTL’dir. (Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vermeyi düşündüğü aylık burs ilköğretim öğrencilerine 20, Lise öğrencilerine 25, Üniversite öğrencilerine 50 YTL’dir.) 

 Sadece ulaşımla ilgili olarak verdiğimiz bu bilgiler, belediyelerin kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri aldıklarını gösteriyor.

 

***

LAFMACUN

Lise müdürü, üzerlerinde yakalanan sigara paketleri ile odasına gönderilen öğrencilere dayak atmak yerine sigaranın yaptığı zararları anlatan gazete haberlerini gösterdi.

Cihan Haber Ajansı

(CHA) Ordu

 

Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanının da (bir yıl başbakanlığını, dört yıl bakanlığını yaptığı) hükümet gibi düşündüğü anlaşılmaktadır.

Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı

(26 Kasım 2008 Grup Toplantısı)