Soru: İşverenim 25/2’den “doğruluk ve bağlılığa uymama” nedeniyle iş akdimi feshetti. Bundan sonraki işe girişlerimi etkiler mi? Yeni işveren işe girişimi yaparken bu nedenleri dikkate alıyor mu?

Cevap: İş kanunumuzda işverene haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenleyen 25/2 maddedir ve bu madde işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri başlığını taşımaktadır. Bu madde çerçevesinde işten çıkarılan bir işçi tazminat alamayacağı gibi işsizlik ödeneğinden de yararlanamaz. Siz olayın içeriğini belirtmemekle birlikte bu madde çerçevesinde işten çıkarıldığınızı belirtmişsiniz. Bu tabii ki sizin açınızdan son derece olumsuz bir durum. İşverenler işe alım yaparken çoğunlukla adayın referans araştırmasını da yaparlar. Bu araştırma esnasında eski işvereninize ulaşırlar ve bu işveren de sizin hakkınızda olumsuz kanaatler aktarırsa elbette ki bu eleman arayan kuruluşun işe alım kararını olumsuz yönde etkileyecektir. İyi günler.

KIDEM TAZMİNATIMI ALABİLİR MİYİM?

Soru: Merhaba askerliğim 6 Temmuz da. 2 buçuk senedir fabrikada çalışıyorum ama durumumuz kötü olduğu için askere gidemeyeceğim gelecek ay bir ay bakaya kalırsam tazminatlarımı alabilecek miyim yoksa boşa mi gider? Ne gibi sorunlar yaşarım?

Cevap: Askerlik hizmeti kıdem tazminatına hak kazandıran bir işten ayrılma biçimi olmakla birlikte işçinin askere gidişini işverene belgelemesi gerekmektedir. Bu da askere sevk belgesini (sülüs) işverene sunmakla olur. Yani siz askerlik sebebiyle kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılmak istediğinizde bu belgeyi işverene ibraz etmek zorundasınız. Aksi halde işverenin size kıdem tazminatı ödemek yükümlülüğü olmaz. Kıdem tazminatınızı alıp işyerinden ayrıldıktan sonra askere gitmemeniz ve/veya geç gitmeniz ayrı bir konu ve bunun askerlik kanunu açısından farklı cezai yaptırımları vardır.

ÖZELDE PART-TİME OLARAK ÇALIŞIYORUM

Soru: Özel bir kurumda part-time olarak çalışıyorum. İşverenim 3 Ağustos itibari ile birlikte full-time çalışmam için bana teklifte bulundu, ben de bu teklife altı iş günü içerisinde “Yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla kabul etmiyorum” diye cevap verdim. 3 Ağustos günü full’ler için geçerli olan 09.00’da işe başlamadığım için tutanak tutuldu. Bir gün sonrasında excel’de benden onay almadan benim çalışma saatlerimi full’ler için geçerli olan nasıl ise benim de öyle yaptılar. Kendilerine işe geleyim mi, diye sorduğumda “İster gel ister gelme gelince ister çalış ister çalışma” diye cevap verdiler. Ben de excel’e uygun olmayan şekilde daha önceden part-time hangi sürelerle çalışıyorsam o şekilde çalışmaya devam ediyorum. Size sorum; bu şekilde çalışmam onların teklifini kabul ettiğim anlamına gelir mi? İkinci olarak çalışma sürelerinin de uyumsuzluk var gerekçesiyle İşveren haklı fesih yapabilir mi beni tazminatsız işten çıkarabilir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap: İşverenden gelen değişiklik teklifine yasal süresi olan 6 gün içinde yanıt vermişsiniz. Yasaya göre kabul etmediğiniz bir değişiklik önerisi sizi bağlamaz. Önceki çalışma şeklinizle aynen çalışmaya devam edin. İşe devamsızlık kesinlikle yapmayın. Eğer işveren sizi değişiklik önerisini kabul etmediğiniz için işten çıkarırsa tazminatlarınızı ödemek zorundadır. Sizin de bu durumda işe iade davası açma hakkınız var. İşe iade davası öncesi arabulucu sürecinin zorunlu olduğunu da hatırlatalım.