‘Komşularla sıfır sorun’ düsturuyla yola çıkıp, kısa sürede küresel taşeronluğun da marifetiyle "yurdun dört bir tarafını" düşmanlarla çevreleyen neoosmanlı ruhuyla donanmış muktedirlerimiz içeride büyük bir huşu içerisinde "Sri Lanka modeli"ni tekrarlayadursun, Oslo önümüzdeki ayın ortalarına doğru tarihi bir görüşmeye ev sahipliği yapacak.
Daha önce Filistin ve Filipinler'de çatışan tarafları bir araya getiren Kuzey Avrupa’nın bu küçük başkenti şayet aksi bir gelişme olmazsa bu sefer de Kolombiya’daki çatışmaların taraflarını aynı masa etrafında buluşturacak.
Fuerzas Armadas Revolutionarias de Colombia (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ya da kısa adıyla FARC ile Kolombiya devleti Oslo’da barışa bir şans verecek. Daha önce üç kez aynı masa etrafında bir araya gelip bir sonuca ulaşılmasa da taraflar barış uğruna bir dördüncü deneme için yollara düşecekler.
Kolombiya’nın güneydoğusunda ülkenin 20’de birine tekabül eden İsviçre büyüklüğünde bir toprağa sahip olan FARC da kazanımlarını bir tarafa iterek barışa bir şans daha vermede hiçbir beis görmedi. Son beş yıl içerisinde FARC’ın üç liderini öldüren Kolombiya devleti de Kandil’den girer Hakurk’tan çıkarız tehditleri savuran haşmetlu neoosmanlıcılarımıza aksine AKP, Peru ve Sri Lanka hükümetleri gibi ‘kök kazıma histerisi’ne kaptırmadı kendini. Askeri zafer sarhoşluğuna kapılmaksızın FARC’la masaya oturmayı kabul etti.
***
Sadece Latin Amerika'nın değil dünyanın da en uzun süren iç çatışmalarından birine sahne olan Kolombiya’da kırk yıllık savaşın sona ermesi için sürdürülen pazarlıklarda ilk randevu 8 Ekim’de. Küba'nın başkenti Havana'da altı aydır hükümet ve FARC temsilcileri arasında devam eden görüşmeler sonunda nihayet 27 Ağustos'ta barış müzakereleri için ön protokol imzalandı.
Sağcı Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC'ın 'Timoçenko' lakaplı lideri Rodrigo Londono barış görüşmelerinin başlayacağını resmen ilan ettiler. FARC lideri Timoçenko barış seçeneğinin kendilerini daha da güçlendireceğini belirtirken "Daha önce hiç bu kadar güçlü ve daha birleşmiş olmadık. Yorulmak bilmez barış çabalarımızdan güçsüz olduğumuz sonucunu çıkaranlar büyük bir yanlış yapıyorlar" diye uyarmayı da ihmal etmiyor.
Oslo'da başlayacak olan görüşmelere sonrasında Havana'da devam edilecek. Halktan barışa fırsat vermesini isteyen Santos, sürecin zor olacağını bildiklerini vurguluyor. Barış sağlanıncaya kadar masadan kalkmayacaklarını söyleyen Londono da zor olsa da barışa uzanan bir yol açmaları gerektiğine inanıyor.
***
FARC ile Kolombiya devleti arasındaki bu müzakere süreci çıkarılacak tarihi derslerle dolu. Bu derslerin belki de en önemlisi tarafların birbirlerine karşı elde ettikleri moral üstünlüğü bir taraf bırakarak, siyasi egolarına teslim olmadan koşulsuz bir araya gelmeleridir. İkincisi ise 1980'den bu yana üç kez denenen ancak başarıya ulaşmayan görüşmelerin siyasi ağırlığını üzerlerinde taşımadan masaya oturmalarıdır.
Dünyanın bir başka köşesinde daha taraflar barışa şans vermek için yollara düşerken, muktedirlerimiz Sri Lanka modelinin inşası için zemin yoklama çalışmalarına son sürat devam ediyor. Savrulan tehditlerin ardı arkası kesilmiyor. Bir halkı toptan yok etmenin matematiksel hesapları ürkütücü bir özgüvenle piyasaya sürülüyor. Evet, FARC ve Kolombiya devleti barışa bir şans daha verecekler. Darısı bu topraklarda çatışan tarafların başına.