Soru: Merhaba Hüseyin Bey, 2019 Aralık ayından bu yana sabah 8.30 ve Akşam 19.00 arası çalışmaktayım, Fazla mesailerimin ödenmemesi ile ilgili işverene fesih bildirimi göndermek istiyorum. Ben fazla mesai ücretlerimin de ödenmesini istiyorum. Bu konuda ne gibi evrakları ibraz edip fazla mesai yaptığımı ispatlayabilirim. Kıdem tazminatımı ve işsizlik ödeneğine hak kazanıyorum sanırım. Fesih bildirimi nereden yapılıyor? Zorunlu arabuluculuk bir avukatlık hizmeti mi?

Teşekkür ederim iyi çalışmalar.

Merhaba

İşçinin fazla mesai yaptığı iddiasını kanıtlamak kendisine düşer. Yani siz fazla mesai yaptığınız ve karşılığı ödenmediği gerekçesiyle İş Kanunu 24/2. madde çerçevesinde iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirdiğinizi işverene noter aracılığı ile tebliğ ederek işten ayrılabilirsiniz. Ancak bunun sonucunda muhtemelen konu yargıya intikal edecek yani dava süreci başlayacaktır. Tabi bu arada dava öncesi arabulucu aşaması da var. (arabuluculuk bir tür avukatlık hizmetidir). Dava sürecinde sizden fazla mesai yaptığınızı kanıtlamanız istenecektir. Fazla mesai tanıklarla, işyeri puantaj kayıtları, işyerine giriş çıkış kayıtları gibi olgularla kanıtlanabilir. Ancak siz bütün bu konuları bir Avukata danışarak onun önerileri ile birlikte ve birlikte hareket ederek sonuçlandırmalısınız. Ancak böylece sağlıklı bir sonuç alabilirsiniz.

İyi günler

***

Kıdem tazminatı alabilir miyim?

Soru: Merhaba ben 2 yıldır çağrı merkezinde çalışmaktayım. Kulaklarımda çınlama olmasından kaynaklı iş feshini vermeyi düşünüyorum bu doğrultuda kıdem tazminatı alabilir miyim? Bilgilendirmenizi rica ederim.

Merhaba

İş Kanununun 24/1. Maddesi sağlık sebepleri ile işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirerek işten ayrılması konusunu düzenlemektedir. Bu maddeye dayanarak iş sözleşmesini sona erdiren işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Söz konusu madde metni aynen aşağıdaki gibidir:

“I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.”

Ancak bu maddeye dayanarak iş sözleşmesini sona erdirecek olan işçi söz konusu rahatsızlığını işverene kanıtlamak durumundadır. Bu da Devlet hastanesinden alacağınız bir heyet raporu ile olmalıdır. Aksi halde kıdem tazminatı talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Yargıtay verdiği bir kararda işçinin rahatsızlığının kanıtlanması konusunda sunulan raporu uygun bulmayarak aşağıdaki gibi karar vermiştir:

“Dosyada bulunan sağlık raporunun davacının rahatsızlığının çalıştığı işin niteliği ile karşılaştırılarak hazırlanmadığı, çalışma alanının ve sınırının belirtilmediği görülmüştür. Buna göre İş Kanunu 24/1-a maddesi işçi açısından, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı vermekte ise de; dava konusu olayda fesih hakkının doğup doğmadığı dosya kapsamından tespit edilememiştir. İş Kanunu 24/1-a maddesi kapsamında araştırılma yapılması, tam teşekküllü hastaneden davacının yapmış olduğu iş gözetilerek heyet raporu alınması ve bu rapora göre sonuca gidilmesi gerekmektedir.

Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir”

Dolayısı ile alacağınız raporun yaptığınız iş ile rahatsızlığınız arasında bir illiyet bağı(nedensellik ilişkisi) taşıması da gerekir.

İyi günler.