Siverek’teki çocuk istismarında isitismarcıyı korumak için baskı yapan, bazı gazetecilere haber sildirenler kim? Bu vicdansız ‘abiler’ ortaya çıkarılmayacak mı?

İstismarcı koruyanlar ortaya çıkacak mı?
Yetim, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. (Fotoğraf: Twitter)

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Camikebir Mahallesi’nde yaklaşık 15 gün önce 75 yaşındaki Hüseyin Ç. kendisine ait kahvehanenin önündeydi. Kahvehanenin önünde duvar vardı ve yoldan görünmüyordu. Yaşlı adam yoldan geçen henüz 2-3 yaşlarındaki Suriyeli bir kız çocuğunu yanına çağırıp kucağına aldı. Kimsenin kendisini görmediğini zannediyordu ve çocuğa cinsel istismarda bulundu. Oysa karşıdaki apartmanda yaşayan bir kişi, sapık adamı fark etmişti ve o anları cep telefonuyla kaydetti.

Bu iğrenç olayın görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasından sonra Hüseyin Ç. tutuklandı. Siverek Kaymakamlığı da bir açıklama yaparak soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Ancak olayın üzerinin örtülmesi için birileri devreye girdi. Soruşturma için gizlilik kararı alındı. Hüseyin Ç.’nin yakınlarının demans ve alzheimer raporu almaya çalıştığı iddia edildi. Bu sırada olayı haberleştiren gazetecilere de tehditler başladı. Haberler yerel internet sitelerinden silindi. Siverek Haberleri’nin instagram hesabından olayla ilgili haber silindikten sonra şu açıklama yapıldı: "Değerli Siverek Haberleri takipçilerimiz. Yayınladığımız Siverek’teki taciz videosunu gelen tehditlere rağmen kaldırmadık. Ama araya giren ve kıramadığımız abiler nedeniyle videoyu kaldırmak zorunda kaldık. Biz biziz diyen Siverek’teki gazeteciler bile baskılara dayanamayarak videoları kaldırdılar. Biz de ancak bu kadar dayanabildik. Takdir siz Siverek halkınındır."

Bu sırada haberi yayınlayan Şanlıurfa’daki deneyimli gazeteci Mehmet Yetim, önceki akşam evine giden polislerce gözaltına alınarak Siverek Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Geceyi nezarethanede geçiren Mehmet Yerim adına Twitter adresinde yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Şu anda Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğünde gözaltındayım.

Yapmış olduğum şey masum bir çocuğun hakkını korumak için mesleğimi icra etmektir.

Şayet bundan dolayı gözaltına alınmışsam bu bana madalyadır.

Binlerce insanın paylaştığı bir şeyi paylaştığım için üstelik gazetecilik mesleğini icra etmeme rağmen çocuğumdan ayrı uyuyacaksam helali hoş olsun."

Mehmet Yetim kısa süre önce Menzil tarikatının Sanlıurfa’daki kaçak Kuran Kursunda 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak’ın ölümünü Türkiye’ye duyurmuştu. Mehmet Yetim’in avukatı İbrahim Halil Aydın, bu haberden sonra gazeteciye yönelik tehditlerin arttığını belirterek "Mehmet Yetim, soruşturmanın gizliliğini ihlal ile suçlanıyor. Oysa haberi paylaştığı sırada gizlilik kararı bile yoktu. Tamamen hukuksuz bir uygulama. Evi, adresi, işleri belli olmasına karşın akşam evinden gözaltına alındı. Siverek’e götürülüp bir gece nezarethanede tutuldu. Siverek’e götürülmesi de hukuksuz. Gazeteci üzerindeki baskı Menzil Cemaatinin Kursunda çocuğun ölümünü haberleştirdikten sonra çok artmıştı. Çocuğa yönelik cinsel istismarı haber yaptığı için bu eziyetin yapılması akıl almaz" dedi.

Mehmet Yetim, yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı. 

Bu sırada Hüseyin Ç.’nin daha önce de işyerinin yakınında çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunduğuna dair ihbarlar yapıldığı öne sürüldü.

Peki bu sapığı korumak için baskı uygulayan, bazı gazetecilere haber sildirenler kim? Çocuğu korumayı değil sapığın yanında durmayı seçen bu vicdansız ‘abiler’ ortaya çıkarılmayacak mı? Onlara yardım eden siyasiler ya da bürokratlar kimler?

***

BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE DEVAM

Mehmet Yetim, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada dün serbest bırakıldığını duyurdu. Yetim, “Malum olduğu üzere yapmış olduğum bir paylaşım dolayısıyla dün gözaltına alınmıştım. Bugün Siverek Cumhuriyet Başsavcılığında vermiş olduğum ifade sonrası serbest kaldım. Tarafsız ve Bağımsız Gazeteciliği sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.