Önce 19 Mart’ta süt kutuları değişti. Tamam dedim, bir şeyler olacak. İsveç’te artık alışmaya başladığım üzere, süt kutularıyla...

Önce 19 Mart’ta süt kutuları değişti. Tamam dedim, bir şeyler olacak. İsveç’te artık alışmaya başladığım üzere, süt kutularıyla kampanyalar ve önemli günler duyuruluyor. 9 milyonluk ülkede kişi başına yılda 111 litre süt tüketilince ve piyasanın yüzde 80’ini de bir firmanın elinde olunca, karton karton satın alınan sütlerin kutuları da propaganda aracı olarak kullanılıyor. Bu sefer süt kutularıyla duyurusu yapılan şeyin çok önemli olduğuna kanat getirmek zor olmadı. Çünkü hali hazırda süt kutuları simsiyahtı. Ön yüzünde bir elektrik düğmesi çizilmiş kara kutuların arka yüzünde bir ampul vardı.  Süt kutusunun üzerindeki çağrıda “Daha iyi bir dünya için söndürün” yazıyordu. Bu notla, 28 Mart’ta yapılacak bir çevre eylemi için vatandaşlar saat 20.30’da ışıklarını söndürmeye çağırılıyordu. Nitekim eyleme büyük bir katılım da sağlandı.
İlk kez Mart 2007’de Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Avustralya’nın Sidney kentinde başlattığı “Dünya saati” eylemi, 2008’den itibaren küresel bir kampanyaya dönüştü. Mart ayında belirlenen bir günde ve belirlenen bir saatte güvenlik dışı ışıkları kapatarak destek verilen eylemle küresel iklim değişikliğine karşı yetkililer önlem almaya çağırılıyor. Kampanyaya katılacak belediyeler, kurumlar, okullar, organizasyonlar ve kişiler eylem günü öncesinde katılımcı olacaklarını beyan ediyorlar.
Öyle böyle değil, “Dünya saati”ne destek vermek için Eiffel Kulesi’nin ışıkları kapatılıyor, Sidney’in Opera Binası, Gize Piramitleri, Toronto CN kulesi, bir saatliğine karanlıkta kalıyor. Pek çok şirket, güvenlik dışı aydınlatmalarını kapatıyor. Gökdelenler karanlığa gömülüyor.  Bu yıl 84 ülkeden 2848 şehir, kampanyaya katılmak için başvurdu.
İsveç’te 20 bin kişi kampanyaya katılacağını Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın internet sitesine adına yazdırarak duyurdu. Aralarında Kraliyet Bilim Akademisi’nin, İsveç Turizm Derneği’nin, İsveç Ziraat Üniversitesi’nin bulunduğu 295 organizasyon desteğini beyan etti. 150 belediyede ışıklar söndürüldü. 1005 şirket, 629 okul gereksiz tüm aydınlatmalarını kapattı. Kampanyaya katılacağını belirten kurumlar arasında en ilginç olanı, yerel bir elektrik dağıtım şirketiydi. Şirket, para kaybetmeyi göze alarak, müşterilerine belirlenen günde ve saatte elektrikleri kapatmaları için çağrıda bulunacağını duyurdu. Sonunda İsveç Kralı da dayanamadı ve Kraliyet Sarayı’nın ışıklarını 28 Mart’ta kapatacağını söyleyip bütün vatandaşlarına eyleme destek vermeye çağırdı.
Süt kutularıyla kampanyayı canlandıran şirket, eylem saatinde internet sitesini de bir saatliğine kapatıp sitesini çevre örgütünün ana sayfasına yönlendirdi. İsveç’te büyük bir katılımla gerçekleştirilen eylem, Türkiye’de de yapıldı. Biz de 39 kuruluşun ve bir belediyenin katılımını alan eylem, gündemin başka konulardaki yoğunluğuna takıldı. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği, 2010’da “Dünya saati” eylemine daha fazla yerel yönetimin destek vermesini istiyor. Ama yine de siz, geç kalmış sayılmazsınız. 28 Mart’ı yakalayamadıysanız bir sonraki yıla kadar beklemeyin. Gecikmeli de olsa bu ay içinde bir gün seçin, kampanyaya katılın, kendinize daha iyi ve yaşanabilir bir dünya yaratmak için ışıkları söndürün.