Sonuç bildirgesini henüz duymamış olsak da Kopenhag’da Birleşmiş Milletlerin düzenlediği İklim Konferansı’nın faturası elimize...

Sonuç bildirgesini henüz duymamış olsak da Kopenhag’da Birleşmiş Milletlerin düzenlediği İklim Konferansı’nın faturası elimize teslim edildi. İkinci haftasına başlayan bu konferans için 140 özel uçak havalandı ve 1200 limuzin kiralandı. Sırf bu araç trafiğinden dolayı konferans süresince, 41 bin ton karbondioksit havaya bırakılacak. Dünya’yı kurtarmak için BM çatısı altında buluşan 10 bin kişi, 11 gün boyunca, nüfusu 100 bin kişi olan, orta ölçekli bir sanayi kentinin bıraktığı karbondioksiti havaya gönderecek. Bu 10 bin adamı da toplam 5 bin gazeteci takip ediyor. Her iki katılımcıya bir gazeteci düşüyor.
Ortalıkta bu kadar gazeteci varken konferanstan da koca hafta boyunca umut vaat eden bir gelişme çıkmazsa mutlak haber olacak başka bir şey bulunur. Danimarka’da limuzin kiralayan bir şirketin yetkilisinin basına yaptığı açıklama İklim Konferansı’nın sıcaklık artışına katkısını ortaya çıkardı. Normal zamanda trafikte 12 lüks arabalarının bulunduğunu açıklayan şirketin kadın şefi, “Konferansın ilk gününden itibaren bizim şirketin 200 arabası kentte turlara başladı” dedi. Bütün kentte 1200 limuzinin konferans boyunca dolaştığını söyleyen şef Majken, “Tabi bu kadar limuzin bütün Danimarka’da yok. Biz ve diğer şirketler, araçları onlarca mil sürerek İsveç ve Almanya’dan getirdik” dedi. Toplamda kiralanan 1200 limuzinin sadece 5 tanesi çevreci araçlardan. Elektrikle çalışan bu 5 çevreci limuzini de Birleşmiş Milletler yetkilileri sipariş etmiş. Katılımcılar arasında, çevreci lüks araç talebinde bulunan başka da kimse olmamış. 42 limuzin birden sipariş vererek, İlklim Konferansı’nda karbondioksit salınımının liderliğini şu an için Fransızlar açık ara önde götürüyor.
Ama önümüzdeki hafta Fransızlara ciddi bir rakip çıkacak. Oslo’da, Nobel Barış Ödülünü, 10 Aralık’ta teslim alan Amerika Başkanı Barack Obama da ülkesine dönmeden önce konferansa katılacak. Amerikan Başkanının kullandığı uçak ve özel araç, dillere destan. Başkanın altındaki arabanın, takma adı bile var. Obama’nın yakın korumaları o arabaya ‘yaratık’ diyor. Araç, en gelişmiş güvenlik unsurlarıyla donatılmış. Birkaç ton ağırlığında ve mil başına 4 litre benzin yakıyor. Kopenhag’da büyük ihtimalle bu aracı kullanacak olan Obama ve diğer dünya liderleri, iklim dengelerini göz ardı ederek yolculuk ediyorlar.
Hadi bu sefer bizden olsun ama dünyadaki karbondioksit çıkışının 2020’ye kadar yüzde 30 oranında indirilmesi gerekiyor.  Bu toplantıya katılan 98 dünya lideri, mümkünse bu doğrultuda bir sözleşmeye imza atmak için orada. Ama bu limuzin skandalında, organizasyonu düzenleyen Danimarka’nın da hata payı var. Gelecek ekiplerin büyük çoğunluğunu, toplu taşımaya mecbur bırakacak adımlar atılabilinirdi. Kongredeki oturumları yürüten başkan, 2004’te Danimarka’nın çevre bakanlığını yapmış olan eski bir gazeteci Connie Hedegaard.
Connie, ilk gün açılış oturumunda ülkelerin heyetleri sırayla görüşlerini bildirirken Kuvvet heyeti adına söz verdiği kişinin “Suudi Arabistan ve Hindistan’la aynı görüşleri paylaşıyoruz” demesi üzerine “Suudi Arabistan henüz görüş bildirmedi, yine de aynı fikirde misiniz?” diye sorabilecek kadar uyanık bir kadın. Ama akıl, her şeyi anlamaya yetmiyor.
Nobel Barış Ödülü alan Obama, Afganistan’a asker yığar. Gözü doymaz İran’a nasıl girerim diye hesaplar.
 İklim konferansında cümle âlem limuzinle gezer.
Demokratik açılımda parti kapatılır.
Kapat gözlerini, kimse görmesin ya da sen olan biteni görme.