İstanbul’un tartışmasız en renkli ortamı olarak kabul edilen İstiklal Caddesi’ne açılan dar sokaklar her gece değişik sürprizler ...

İstanbul’un tartışmasız en renkli ortamı olarak kabul edilen İstiklal Caddesi’ne açılan dar sokaklar her gece değişik sürprizler yapabiliyor. Hafta içinde Galatasaray’daki Balance’a gelenler doyumsuz bir gecenin sayısız sürprizlerine tanık oldular.
En başta “Karmate” vardı tabii… Davetliler biliyorlardı Kalan Müzik’in takdim ettiği, yeni müzik grubu Karmate’nin albüm tanıtım konseri olacağını. Ama bir gecede bu kadar çok sayıda değerli sanatçının sahneye çıkacağını kimse tahmin etmemişti.
Karmate Lazca “değirmen” demek… Elbette her değirmene “Karmate” denilmiyor. Bir akarsu üzerine kurulmuş olması gerekiyor ki, ona karmate denilsin… Özelliği olan bir değirmen. Tıpkı Karadeniz’in sarp dağlarından aşağı, çılgınca inerken şelaleler oluşturan yüksek debili çayları gibi…
Karmate genç ve yürekli müzisyenlerden oluşuyor. Grubun solisti Resul Dindar, gece boyunca bütün ustalarla birlikte Karadeniz türkülerini söylerken sesinin ne kadar gür çıkabildiğini de gösterdi.
Diğer vokal Oktay Üst aynı zamanda grubun özel markası olan kemençe ustası bir müzisyen. Diyarbakır’da Kürtlerin arasında konservatuarı bitirmekle kalmayıp üniversitenin en güzel kızlarından Deniz Özmen’i de kapıp İstanbul’a çifte başarıyla dönebilen kabiliyetli bir genç… Tulum’da İsmail Avcı, Akordeon-panduri-vokalde Gökhan Özkan, buziki-lavta-bağlamada Muhterem Sur, klasik gitarda Ashat Alpkaya (Aliş) Bas gitarda Yıldırım Yalçınkaya, Perküsyonda Ömür Arslan’dan oluşan Karmate neden bu ismi aldığını şöyle açıklıyor:
“Üretimi, emeği, karşılıksız yardımlaşmayı, simgeler Karmate!”
Karmate zengin bir müzik yelpazesine sahip. Diyorlar ki:
-Tozlu raflarda unutulmuş bant kayıtlarını, Karadeniz halk ozanlarının ezgilerini gün ışığına çıkartmayı hedefliyoruz!
Doğrusunu isterseniz bunu da gayet iyi başarıyorlar.
Bazı melodileri yeniden harmanlayıp onlara farklı boyutlar katmayı da amaçladıklarını saklamıyorlar. Mesela albümün ilk sırasında yer alan “Başucundaki Çemberun” adlı anonim türküyü Savaş Yakupoğlu düzenledikten sonra Karmate orijinal makamı dışında farklı olarak yorumlamayı tercih etmiş. Bu türküde Engin Arslan tambur çalarak, Şevval Sam da sesiyle albüme katkı yapmışlar.
Balance’daki Karmate’nin Nani adlı albümü tanıtma gecesine pek çok değerli sanatçı sahneye çıkarak genç müzisyenlere destek verdi. Fatih Yaşar, Erdal Bayrakoğlu, Bayar Şahin, İberya Özkan, Kafdağı Vokal Grubu, İsmail Hakkı Demircioğlu, Yaşar Kabaosmanoğlu ve Şevval Sam ikişer türkü ile Karmate’nin değirmenine su taşıdılar.
Karmate’nin gecesi eğer yirmi yıl önce yapılmış olsaldı, o gece Türk Ceza Kanunu’nun pek çok maddesini ihlalden, sahneye çıkanlara, onlara destek verenlere, geceye katılanlara davalar açılabilirdi. Lokal kalıcı olarak kapatılabilir, sahiplerine altından kalkamayacakları kadar para cezaları verilir, üstüne de hapislere atılırlardı.
Neden diye sormaya gerek var mı?
Bir kere albümün adı ve grubun adı Lazca!..
İçinde Lazca ninni (Lazuri Nani) eski Hemşin Hopa horonu (Vardali), Gürcü halk şarkısı (Shen Maxvel) ve daha adını duymadığımız Lazca, Hemşince, Gürcüce şarkılar-türküler yer alan bu albüm doğrudan ülkenin birlik ve bütünlüğüne karşı yapılışmış bir taarruz olarak algılanıp, müzisyenler konser salonları yerine adliye koridorlarında süründürülürdü.
Karmate’nin Nani albümü hem Karadeniz’in kültürel zenginliğine katkı yapıyor hem de ülkemizin yüzünü ağartıyor.
Değirmenin Lazcasını ancak şimdi öğreniyoruz:
-Karmate!