İsveç’te Ramazan Başbakan Reinfeldt’in şirinlikleriyle başladı. İsveç Başbakanı Reinfeldt, yabancılar tarafından işletilen ve helal et kesilen bir kasabı ziyaret etti. Başbakan , İsveççe yazılışıyla “Ramadan”a da atfen bir çeşit &#

İsveç’te Ramazan Başbakan Reinfeldt’in şirinlikleriyle başladı. İsveç Başbakanı Reinfeldt, yabancılar tarafından işletilen ve helal et kesilen bir kasabı ziyaret etti. Başbakan , İsveççe yazılışıyla “Ramadan”a da atfen bir çeşit ‘hayırlara vesile olsun’ gezisi yaparak helal et piyasasının giderek genişlediğini ve bu alanda yatırımcıları destekleyeceklerini söyledi. Haberin fotoğrafı görülmeye değerdi. Reinfeldt başında ve ayakkabılarında boneler, ellerinde eldivenler, beyaz bir kasap önlüğü giymiş, karşısında duran Arap kökenli olduğu belli kasaba, hararetle bir şeyler anlatıyor. Boneli kasap, başını hafif sağa eğmiş, yüzünde mağrur bir gülümseme, iki elini önünde kavuşturmuş Başbakan’ı dinliyor. Fotoğrafta kareye kesinlikle kanlı canlı kırmızı et sokulmamış. İki boneli adam biri çok mutlu, diğeri heycanlı deklanşöre basılmış. Bana kalırsa tam da Ramazan öncesi Başbakan Reinfeldt fena faka basmış. Ramazan geldi diye Müslümanlara şirin görüneceksen ne işin var kasapta. Kurbana kadar bekleyemedin mi de Şeker Bayramı’nı kutlayacağımız ayın başında helal et satan kasaba koştun. İnsanın bu haberden edindiği izlenim, “Başbakan, kurbanla Ramazan"ı birbirine karıştırmış” oluyor. Belli ki olay da bir organizasyon ve zamanlama hatası olmuş.

İsveç’in Müslümanları Ramazan"da gün sayarken bu hafta metrodaki trenlerde fısır fısır konuşulan şey, net üzerinden eşini ya da sevgilisini aldatanların sayısında artış olduğunu gösteren araştırma oldu. İsveç’te internet üzerinden arkadaş arayan 10 kişiden 7’sinin devam eden bir ilişkileri olduğu halde, yeni birilerini tavladığı ortaya çıktı. Yaklaşık 1 milyon İsveçli internet üzerinden ilişki arıyor. Nüfusu 9 milyon olan bir ülke için iddialı bir rakam. Bu potansiyel yüzünden nette birçok arkadaş bulma sayfaları oluşturulmuş. İnternet bağlantılarının artmasıyla, cep telefonlarına da internetin girmesiyle günün 24 saati bu turlara açık hale geliyor. Çiftlerin internet üzerinden birbirlerini aldatıp aldatmadığının araştırması da yine internet üzerinden yapılmış.

Bu sanal aldatmanın sebepleri erkeklerin yüzde 41’i için heyecan olsun diye, yüzde 32’si seks yaşayabilmek için, yüzde 7’sinin sebebi de “zaten ilişkim bitecekti” bahanesine dayanıyor. Sevgilisini ya da eşini netten aldatan kadınların yüzde 42’si heycan arayışlarını sebep göstermiş, yüzde 23’ü seks aradığını, yüzde 13’ü de bitmek üzere olan bir ilişki yaşadığını öne sürmüş.

Kiralayacağı evinin araştırmasını, alışverişini, banka ödemesini, hastane randevusunu, okul kaydını, iş başvurusunu internetten yaparsın da eş başvurusunu niye yapmayasın. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu bir ilişkileri devam ederken yeni bir eş ya da sevgili aramak için interneti kullanmanın aldatmak olmadığını söylüyor. Fiziksel bir şey yaşanmıyorsa bu aldatmaya girmiyormuş. Ola ki karşınıza net üzerinden biri çıktı. Onun devam eden bir ilişkisi olup olmadığını nasıl anlarsınızın yol haritası da çıkartılmış durumda. Kişinin internette resminin olmaması, sürekli iş konusunda konuşması, kişinin çocuğu olup olmadığını anlatmaması net üzerinden iletişimde olduğunuz şahsın başının bağlı olduğu anlamına geliyormuş.

Aldatmanın binlerce yolu vardır mutlaka. Önemli olan kendimizi aldatmamamız. Ramazan Ramazan helal et kasabına koşarsanız başkalarını kandıramazsınız. Bu ay orucunu tam tutar, önümüzdeki ay hiç eksiksiz her gün küfür edersen Allah’ı da kandıramazsın. En büyük vakit kaybı başkalarını, hadi olmadı, anca kendini aldatırken harcadığın zamandır. Ramazan"da içki içiliyor diye basına yansıyan ilk dayak olayını İstanbul Moda’da yaşadık. Birileri içki içiyor diye kendi orucunun bozulduğunu sanan adamın ibadeti ‘net olarak’ aldatmaya girer. Sevabı da Reinfeldt’e yazılır.