Nobel Barış Ödülü açıklandığından beri, İsveçliler kendine gelmeye çalışıyor. Norveç, barış ödülünü 44’üncü Amerikan Başkanı Barack

Nobel Barış Ödülü açıklandığından beri, İsveçliler kendine gelmeye çalışıyor. Norveç, barış ödülünü 44’üncü Amerikan Başkanı Barack Obama’ya verdi ya şimdi herkes ödülle bahane uyduruyor. Her yıl dağıtılan Nobel ödülleri 5 ayrı dalda veriliyor. Fizik ve Kimya ödüllerinin kime verileceğine İsveç Kraliyet Akademisi karar veriyor. Tıp alanındaki ödülü alacak kişiyi Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü seçiyor. İsveç Akademisi de Edebiyat ödülünü alacak kişiyi belirliyor.
Nobel Barış Ödülü’nün kime verileceğine karar vermek Norveç’in görevi. Norveç Parlamentosu tarafından seçilen beş kişilik bir komisyon, bu ödülü, o yıl kimin alacağını açıklıyor. Barış dalındaki Nobel ödülünün töreni de Oslo’da gerçekleştiriliyor. Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler ve kurumlar bu ödüle laik görülüyor. Vasiyet böyleyken vaziyetin durumu şaşırtıcı.
Bu yıl ki Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Barack Obama bile konuyla ilgili olarak yaptığı ilk basın açıklamasında şaşkınlığını gizlemedi. ABD Başkanı olarak daha bir yılını doldurmadan hop diye kucağına düşen Nobel’i “eylem çağrısı” olarak değerlendirdi ve teşvik olarak nitelendirdi. Beyaz Saray, Obama’nın 10 Aralık’ta Oslo’da düzenlenecek ödül törenine katılacağını açıkladı. Obama bu ödülle 10 milyon kron yaklaşık 1,4 milyon dolarlık bir para ödülünün de sahibi oldu.
ABD Başkanı’nın, aralık ayının 7’siyle 18’si arasında bir vesile Avrupa’da bulunacak olması dünyanın ortak geleceği için iyi. Çünkü o tarihlerde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Uluslararası İlkim Değişiklikleri Konferansı düzenlenecek. Obama’nın bu toplantıya ABD’yi temsilen katılıp katılmayacağı ben bu yazıyı hazırlarken henüz açıklanmamıştı. Obama, Nobel’in de etkisiyle toplantıya katılırsa bu bir kazanç olacak. Tabi kimse ABD Başkanı’nı kolundan tutup o toplantı masasına oturtamaz. Norveç’in Obama’ya verdiği ödüle tüm dünyayla birlikte şaşıran ve “Komik duruma düştük” diyebilen İsveçlilerin tek umudu, Obama’nın yapacağı bu jeste kaldı. Küresel ısınmaya ve dünyayı bekleyen çevre felaketlerine şimdiye kadar aldırış etmeyen Amerika, bir farkındalık gösterirse vaziyet, Alfred’in vasiyetini kurtaracak.
İsveçliler, Norveç’in “Ödemeyi bu arkadaşa yapın” diye uygun gördüğü Obama’ya verilecek para ödülünün de bir zahmet Danimarka’da kalmasını istiyor.  İklim toplantısında, küresel ısınmayı daha fazla artmadan, durdurmak için alınacak önemler, sanayileşmiş devletlerin yapması gerekenler ve masaya koymaları gereken para, Obama’ya yapılacak ödemenin kaç bin katı. Aralık’ta hep birlikte göreceğiz, Obama, dünyayı kurtaran adam olacak mı, olmayacak mı?
Ödülü aldığı hafta altına imza çaktığı işlerle Obama, iyi niyetleri şimdiden suya düşürüp “Nobel, beni değiştirmez” mesajını verdi bile. Türkiye’de Amerika’nın ayda yaptığı silah denemeleri haber olurken İsveç basını da boş durmadı. Amerika’da bu hafta içinde tamamlanan ve test aşamasına getirilen dünyanın en büyük bombası manşetlere taşındı. “Daha iyi zamanlama olamazdı” diye duyurulan haberde “Obama Barış ödülünü aldı, Amerika yeni bir bombayı test ediyor” denildi. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bombasının, şimdi Amerikalıların olduğu, İsveçlilere aktarıldı. 13 ton ağırlığındaki ve şehir içi ulaşımda kullanılan bir otobüs büyüklüğündeki bombanın tamamlandığı duyuruldu. Amerika’nın dokuz aylık başkanı Obama’nın Afkanistan’a gönderdiği Amerikan askeri sayısının, Bush’un son dönemindekinin iki katını geçtiği de çıkan haberlerin sonuna bir şekilde ekleniverdi. Bir Amerikan Başkanı’na Nobel Barış Ödülü verme hatası ilk kez işlenmiyor. 1906’da Amerika, ilk barış ödülünün keyfini, 26’ncı devlet başkanları Theodore Roosevelt’e verilen Nobel’e tatmıştı. 1906’dan 2009’a Amerika için değişen ne var? Başkanlarının ten rengi.