Nurdağı depremde yerle bir oldu. Yunus Kaya ve ortağı Belediye Başkanı Kavak tutuklandı. Ancak soruşturmalar bu tezgâhı perde arkasından yöneten siyasilere uzanacak mı? Herkes bunu soruyor.

Rant bataklığında…
Nurdağı'nda mezarlıklar doldu. Yakınlarının mezarları karışmasın isteyenler için eşarp, oyuncak, eldiven işaret oldu.

Gaziantep’in 41 bin 322 nüfuslu ilçesi Nurdağı ilçesi, deprem felaketinde yerle bir oldu. Nurdağı, yüksek katlı, gösterişli ama çürük binalarla donatılmıştı. Son yıllarda inşaatlar sürekli yükseliyor ve bazı müteahhitler çok hızlı zenginleşiyordu. CCK İnşaat’ın sahibi Yunus Kaya sadece 10 yıl önce küçük bir işletmenin ortağıydı. Bankalara kredi başvuruları yaparken 100 bin TL kredi bulsa şahlanacağını anlatıyordu. Depremden önce, henüz 36 yaşındayken Nurdağı’na onlarca yüksek katlı apartman dikmişti ve serveti kulaktan kulağa yayılıyordu. Depremde yıkılan her kentte olduğu gibi belediye ve iktidar partisiyle çok yakın ilişkiye sahipti ve bölgede yaşayan herkes bunu bilirdi.


Eski AKP Milletvekili ve AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar ile bir dönem çok yakındı. Nurdağı’nın AKP’li Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ile ortak inşaat işleri de hızla büyümüştü. AKP’li bazı eski vekillerle de sık sık bir araya geliyordu. Bir avuç tüccar ve siyasinin kurduğu tezgah ilçeyi betona boğarken büyük rant bölüşülüyordu. Nurdağı yetmemiş, diğer ilçelerde de aynı beton düzenek fay hattı üzerine kurulmuştu.

Yunus Kaya, devletten de milyonlarca liralık inşaat ihalelerini kolayca alıyordu. MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, depremden sonra Twitter’da isim vermeden Şamil Tayyar’ın Yunus Kaya ile yakın ilişkisini anlattı ve hesap vereceğini yazdı. Şamil Tayyar ise Sermet Atay’ı uyuşturucu kaçakçılığı ve fuhuşla suçladı.

Ama bir düğündeki halay bu düzeni tamamıyla özetliyordu. Halay başı Yunus Kaya’ydı. Şamil Tayyar, Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ve Nurdağı’nda onlarca kişiye mezar olan Nurdağı Otel’in sahibi Mustafa Gökkaya birlikte halay çekiyordu. Düğünün sahibinin Nurdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Yıldırım olduğu iddia ediliyor. Daha önce yerel gazetelere gönderilen bir ihbar mektubuna göre; Musa Yıldırım, ilçedeki tüm öğrenci ve personel taşıma ihalelerini Yunus Kaya’ya vermiş ve bunun karşılığında Yunus Kaya ona bir ev hediye etmişti. Musa Yıldırım ve ailesinin bu evde enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.
Siyasilere uzanacak mı?
Bugün devasa Şamil Tayyar Kültür Merkezi önünde insanlar tek sıra yardım için kuyruk oluşturuyor. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndan biraz yürüyünce hasar görmüş, Nurdağı Devlet Hastanesi var. Bu hastanenin karşısında ise Nurdağı Mezarlığı’nda bütün acılar buluşmuş.
Bu kirli ilişkilerin enkazına dönüştü Nurdağı ve çevresi. 41 bin 322 nüfuslu ilçede en az 2 bin 200 kişi hayatını kaybetti. İlçenin yüksek tepesindeki tek mezarlığı doldu. Yanındaki küçük alanda iş makinesiyle kazılarak mezarlık genişletildi ve buraya çevresi briketlerle örülmüş yeni mezarlar yapıldı. Bu mezarlar karışmasın diye üzerine depremde ölenlerin eşyaları bırakılıyor. Bir mezarda küçük bir kız çocuğunun yaldızlı elbisesi var. Pek çoğuna ölen kadınların eşarpları asılmış. Gürcan Ailesi’nden 5 kişinin mezarları yan yana. Buranın karşısında Yunus Kaya’nın yaptığı yeni ve yıkılmak üzere olan üç blok yükseliyor. Aşağıda insanların öldüğü yıkıntılar ve çadırkentler görünüyor.
Bir mezara ise sahibini belli etmek için dal üzerine inşaat eldiveni konulmuş. Eldiven bu rant bataklığının içinden yardım ister gibi yukarıya uzanıyor.
Yunus Kaya ve ortağı belediye başkanı Ökkeş Kavak tutuklandı. Ancak soruşturmalar bu tezgâhı perde arkasından yöneten siyasilere uzanacak mı? Gaziantep’te herkes bu soruyu soruyor.