Sosyal medyanın yarattığı yeni düşmanımız “hayırlı” olsun! Daha birkaç hafta öncesine kadar kimselerin pek tanımadığı Ugandalı Joseph Kony şu sıralar sosyal medyada bir fenomene dönüşmüş durumda.

Bu ani ilginin nedeni, ABD merkezli Invisible Children-IC (Görünmez Çocuklar) adlı sivil toplum kuruluşunun başlattığı “Kony 2012” isimli kampanya. Ortalık “Kony'yi durdurun” temalı mesajlardan geçilmiyor.

Peki kim bu Joseph Kony? Uganda merkezli Tanrı’nın Direniş Ordusu (LRE) lideri olan Kony köktendinci bir Hıristiyan ve 1980’lerin sonundan bu yana Uganda, Sudan ve Kongo'nun sınır bölgelerinde çocuklardan oluşan bir ordu kurmakla suçlanıyor. İddialara göre Kony kaçırdığı erkek çocukları militanlaştırırken, kızları ise seks kölesi olarak kullanıyor!

Kony’den şimdiden yeni bir Usame Bin Ladin yaratılmış bulunuyor. Kötülükleri saymakla bitmiyor, yakalanması için başlatılan kampanya şimdiden yüz milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı. Bir suç makinesi olarak lanse edilen bu “yeni düşman”ın yakalanması için dünyayı ayağa kalkmaya çağıran kampanya, şimdiden yaratıcılarına 10 milyonlarca dolar para kazandırmış durumda.

***

Invisible Children amaçlarının ABD yönetiminin dikkatini Uganda’da yaşananlara çekmek olduğu şeklinde açıklıyor! Bu amaçla hazırlanan videoda hikaye anlatıcı rolünü, IC'nin kurucularından Jason Russell üstleniyor. 

Hikaye şu; Russell, sekiz yıl önce gittiği Uganda'da ağabeyi örgüt tarafından öldürülen Jacob ile tanışır. Ardından Russell, ona Ugandalı çocukların kaderlerini değiştirmek için elinden gelen her şeyi yapacağına dair söz verir ve sonrasında IC kurulur.

Sürdürülen kampanyalar sonrasında Obama’nın geçtiğimiz elim ayında, LRE'ye karşı 100 askeri bölgeye yollaması sağlanır. Bu miktar kampanyacıları memnun etmez. Bu miktar kampanyacıları kesmez, daha fazla ABD askerinin Uganda’ya çıkarma yapması isteniyor.

Videoda, bölgede yaşananlara yönelik kamuoyu ilgisinin azalması halinde, Pentagon askerlerinin geri çağrılabileceği belirtiliyor. Kampanya sürdürücüleri söz konusu videonun internette paylaşılmasının ardından ikinci bir hamle olarak Mark Zuckerberg, Lady Gaga, George Coloney, Angelina, George W. Bush, Bill Clinton ve Ban Ki-Moon gibi tanınmış simaların ağzından çağrı yapmayı planlıyor.

20 Nisan'ın ise kampanyanın internetten sokağa taşınması amaçlanıyor. Bu kapsamda dünyanın birçok başkentinde eşzamanlı alanlara çıkılacak, duvarlara Kony’nin resimleri yapıştırılacak.

***

Kampanyayı hazırlayanlar açıkça ABD’ye Uganda’ya askeri müdahale çağrısı yaparak Afrika’ya yönelik yeni müdahalelere zemin hazırlıyor. Irak ve Afganistan işgallerinde yüz binlerce sivilin yaşamına kasteden W. Bush ile Somali’de, Sırbistan’da halkların tepesine bombalar yağdıran Clinton’un üzerinden sürdürülecek olan kampanyaya ise tepkiler yağıyor.

Kampanyacıların hedefinin gerçekten Kony’i yakalatmak mı, yoksa ABD’nin olası bir Uganda işgali için kamuoyu desteği sağlamak mı olduğu yönlü sorular sıkça soruluyor.

Bölgede Çin ile ciddi bir rekabete girişen ABD’nin olası bir işgal ve/veya müdahaleyi meşrulaştırmak için Invisible Children’i kullandığı yönünde ciddi yorumlar yapılıyor.

ABD merkezli sivil toplum örgütlerinin birer ideolojik aygıtı olarak daha önceki işgal ve saldırılarda oynadığı rol üslendiği misyon düşünülünce, Invisible Children’in kullandığı yönündeki yorumların yabana atılmaması gerek! Kony ve Uganda örneği “insancıl emperyalizmin” yeni bir versiyonu ile karşı karşıya olduğumuzu hissettiriyor.


Newroz piroz be

Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye’nin günümüzdeki uzantıları baharı müjdeleyen Ortadoğu halklarının bayramı Newroz’u kana buladı. Yasağa rağmen alanlara akan çoluk çocuk, genç yaşlı insanların üzerine gaz bombaları yağdırdı. Devletlularımız yasaklayadursun İran'dan Afganistan'a kadar uzanan coğrafyada Newroz şenliklerle kutlanıyor. Hatta İran'da Newroz 1 haftalık tatil. Osmanlı bakiyesi topraklarda ABD icazetiyle alt emperyalist “aktörlüğe” soyunan Neo-Osmanlıcılarımızın bölge ülkelerine olmayan demokrasiyi ihraç etmektense, en azından Newroz için demokrasi ithalatına girişmesinde yarar var!