Google Play Store
App Store

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri, Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili inceleme yapıyor. Hazine kontrolörleri, Sezgin Baran Korkmaz ile ticari faaliyetleri içerisinde olan kişilerin ifadelerini almaya başladı.

SBK olayında yeni perde açıldı

Sezgin Baran Korkmaz, İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ABD’yi dolandıran Kingston kardeşler ve Ermeni asıllı ABD vatandaşı Lev Arslan Dermen’in 300 milyon dolar kara parasını aklamak suçundan yargılanıyor. Bu olayın soruşturmasındaki skandallar tek tek ortaya döküldü. SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın (kısaca SBK diyelim) mal varlığındaki el koyma kararı ‘olmayan bir MASAK raporu’ gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Bu karardan sonra SBK’nin kara para ile elde ettiği öne sürülen şirket ve mallarını satmasına yol verildi. Yurtdışı çıkış yasağı da kaldırılmış, ‘suç örgütü kurma’ suçlaması düşürülmüştü. Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun SBK’ye 4 Aralık 2020 günü bakanlığa çağırdığını ve kaçmasını söylediğini iddia etti. Bu iddia yalanlanmadı.

Sedat Peker’in ifşalarının ardından SBK’ye ait ultra lüks Paramount Otel’de eski Başbakan Binali Yıldırım, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Esat Toklu, çok sayıda bürokrat ve ‘gazeteci’ denilen bazı yandaşların kaldığı ortaya çıktı. Savunma sanayi ihaleleri alan Cihan Ekşioğlu’nun SBK ile çöktükleri otele tankla girdiği bile iddia edildi.


SKANDALLAR ARTIYOR

Veyis Ateş’in yurtdışına çıkan SBK’den davaları düşürme karşılığında 10 milyon avro istediği ses kaydı günlerce konuşuldu. Davaları düşürecek suç örgütü halen karanlıkta.

Skandallar zinciri bitmedi. Sedat Peker, Cihan Ekşioğlu’nun İsrail’den 3 milyon dolara satın aldığı WhatsApp yazışmalarının şifresini kıran yazılımı Savunma Bakanlığı’na 50 milyon dolara sattığını öne sürdü. Bu yazılımın SBK’nin eline de geçtiği iddia edildi.

Bu iddialar ve daha nicesi hakkında Türkiye’de yargı harekete geçmedi, soruşturma halen açılmadı.

SBK ise ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da yakalanarak tutuklandı. ABD’nin yanı sıra Türkiye, İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava üzerinden SBK’nin iadesini istedi. Avusturya’daki mahkeme, Türkiye’nin talebini kabul etti. ABD’nin talebi hakkında henüz karar verilmedi. SBK’nin hangi ülkeye iade edileceği konusunda son sözü ise Avusturya Adalet Bakanlığı söyleyecek. ABD’ye iadesi halinde yeni bir Reza Zarrab olarak iktidarın başını ağrıtabileceği yorumları yapılıyor.

YENİ İFADELER ALINIYOR

Bu sırada SBK’nin kara para geçmişi hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni bir incelemesi devam ediyor. Hazine kontrolörleri, SBK ile ilişkili bazı isimlerin ifadelerini alıyor. İddiaya göre; SBK’nin eski ortaklarından Mehmet Özbey, 7 Temmuz 2021’de ifadeye çağırıldı. Mehmet Özbey, Lev Aslan Dermen ile Türkiye’de Noil Yatırım İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurmuştu. Lev Aslan Dermen’in ABD’deki markasıyla aynı adı taşıyan bu şirket 5 milyon TL sermayeliydi ve bir yıl sonra tasfiye edildi. SBK gibi Karslı olan Mehmet Özbey, Ani Otel İşletmeleri A.Ş.’de SBK’nin ortağı görünüyordu. Ayrıca kayıtlara göre; SBK’ye ait Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de yöneticiydi.

‘DEVREYE GİRDİ’

İfadesinde 2009’da NSM Lojistik isimli şirketinin bulunduğunu anlatan Mehmet Özbey, 8 milyon 750 bin dolarlık alacağını tahsil edemediği bir kişiyle davalık olduğunu söyledi. Bu dava sürecinde mağdur edildiğini savunan Mehmet Özbey, alacak için SBK’nin devreye girdiğini anlattı. Görüşmeler sonucunda 8 milyon dolarlık çek aldığını söyleyen Mehmet Özbey, bu paranın 6 milyon 550 bin dolarını SBK’ye borç olarak verdiğini belirtti. SBK, ona bu parayla yatırım yapacağını söylemiş ve kar payı vereceğini vaat etmişti.

Bu süreçte SBK, Lev Aslan Dermen ve Kingston kardeşlerle faaliyetlerine başlamıştı. Mehmet Özbey’den aldığı sermayeyi nerede kullandığını tahmin etmek güç değil.

YILLAR SONRA ÖĞRENDİ

Mehmet Özbey ifadesinde SBK’den bugüne kadar 2.5 milyon dolar tahsil edebildiğini, ancak geri kalan parasını alamadığını anlattı. Mehmet Özbey, 8 milyon dolar alacağı için açtığı davada, yani SBK’nin arabulucu gibi göründüğü olayda karşı tarafının avukatının SBK’nin avukatı olduğunu yıllar sonra öğrenmiş.

Noil Şirketi’nde yönetim kurulu başkanı olarak göründüğünü ancak hiçbir faaliyetine katılmadığını söyleyen Mehmet Özbey diğer ortaklık ya da şirket yöneticiliği konularını hatırlamadığını savundu. SBK’ye vekâlet verdiğini söyledi. İfadesinde Mehmet Özbey’e mal varlığı da soruldu. Hiçbir mal varlığının olmadığını, 10 yıldır çalışmadığını söyledi. Geçmişte SBK’ye verdiği parayı yasal yollardan kazandığını savundu.

SBK ile ilgili bu incelemede çok sayıda kişinin ifadesinin alındığı öne sürülüyor.