Google Play Store
App Store

Soru: Ben 14 sene, 10 aydır özel bir şirkette çalışmaktayım. İşyerinde kasıtlı olarak tartışma yaratıp beni çıkardılar. “Ertesi gün gel, muhasebeci gelsin, paranı verelim” dediler. Ama bir kaç gün geçti, vermediler. Duydum ki işe gelmedi raporu düzenliyorlarmış. Tazminatımı nasıl alabilirim?

Cevap: Çalışma hayatında sıkça karşılaştığımız bir durumdan söz ediyorsunuz. Kurumsal olmayan, küçük çaplı işletmelerde benzer olaylar sıkça yaşanmaktadır. Ancak böyle bir durumla karşılaşmamak için işçinin de bilinçli davranması gerekiyor. Öncelikle siz, işveren tarafından işten çıkarıldığınız iddiasındasınız. Buna karşın elinizde iş sözleşmenizi işverenin sona erdirdiğine dair bir belge olmadığı kanaatindeyiz. Aksi halde işveren işten ayrılma gerekçenizi SGK’ye devamsızlıktan çıkış olarak bildiremezdi.

Bu arada şunu da belirtmeliyiz ki, sizin devamsızlık nedeniyle işten çıkarıldığınızın aksi iddia olunduğunda bu iddiasını işveren kanıtlamak zorundadır. O halde işten çıkarılan işçinin ne şekilde davranması gerektiğine bakalım:

İşten çıkarılan bir işçinin yapması gereken öncelikli şey işverenden iş sözleşmesinin sona erdirildiğine dair yazılı bir belge istemek olmalıdır. Bu belgeyi almadığı takdirde işçi kesinlikle işyerini terk etmemelidir.

Şayet terk etmek zorunda kalırsa noter kanalı ile işverene bir ihtarname göndererek işten çıkarıldığı halde kendisine bir fesih bildirimi yazısı verilmediğini belirterek bu belgeyi talep etmelidir.

Ayrıca yine bu durumu bir şikâyet dilekçesi ile işyerinin bağlı bulunduğu Türkiye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) şubesine bildirmelidir. İleride konu davalık olursa işçinin yapacağı bu 2 hamle son derece önem arz etmektedir.

Sizi durumunuza dönecek olursak şimdi siz işe devamsızlık nedeniyle değil işveren tarafından işten çıkarıldığınızı kanıtlamak durumundasınız. Bu nedenle konuyu öncelikli olarak işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye Çalışma ve İş Kurumu şubesine ve SGK müdürlüğüne birer dilekçe ile iletin ardından buradan bir sonuç alamazsanız dava açmanız gerekecektir. Dava öncesi arabulucu aşaması olduğunu da hatırlatalım ve tüm bu konular için bir hukukçudan destek almanızı önerelim.

ÇOCUĞU EVLENEN İŞÇİYE İZİN HAKKI VAR MI?

Soru: Ağustos ayında kızımız evlenecek ve düğünü şehir dışında olacak. Benim size sormak istediğim, anne, babaya çocuğunun evlilik izni var mıdır?

Cevap: İş Kanunu’nda sadece evlenen işçiye kendisi için 3 gün evlilik izni var. Bunun dışında çocuğu evlenen işçiye bir izin öngörülmemiş. Ancak işyerleri personel yönetmelikleri ve/veya sözleşme ya da toplu sözleşmelerle bu tür konulara düzenleme getirebiliyorlar. Ayrıca sizde işyerinizden telafi çalışması karşılığında mazeret izni talep edebileceğiniz gibi, yıllık ücretli izin hakkınıza mahsuben izin alabilirsiniz.