İstiklal’de çocuğunun boynuna ip bağlayarak dolaşan anne bunu Araplığından yapmıyor. Çocuk güvenliğinden anladığı bu. Tıpkı Avrupa’da çocuklarına tasma bağlayarak dolaştıran binlerce anne gibi.

Tasma ile çocuğu bağlamak bir  Arap geleneği mi?

İstiklal’de çocuğunu boynuna bağladığı iple dolaştıran anne görüntüsü üzerinden yine “Arapların ne kadar ilkel” olduğu yolunda yorumlarla karşılaştık. Görüntü elbette rahatsız edici, çocuğun henüz oluşmaya başlayan kişiliğini zedeleyen gerçekten de ilkel bir koruma yöntemi bu. Bu konuda söylenenlere itiraz edilemez.

Ama mesele “Arapların ilkelliği” çerçevesinde ele alındığında iş farklılaşıyor. Çünkü var olan bu ilkelliğin “Araplarla” bir ilgisi yok. Bu tür çocuk güvenliği yöntemine daha çok Avrupa’da rastlanıyor. Çocuklarına Leash (tasma) bağlayan binlerce anne, baba görürsünüz batıda.

İstiklal’deki anne de Avrupa’daki anne de belli ki çocuk güvenliğinden onu tasmayla kontrol edebilmeyi anlıyorlar. Pedagogların, psikologların çokça tartıştıkları bir konudur bu. Kimileri “çocuk henüz bir şeyin farkında olmadığı için bir eziklik duygusuna sahip olmaz, kullanılmasında sakınca yok” diyor, kimileri tam tersini söylüyor. Ama kim ne derse desin çocuk tasması üretimi artık ciddi bir sanayi batıda.

Çocuğun serbest dolaşım hakkına bir müdahale olduğu açık. Ama kalabalık kent yaşamında asla dağılmaması gereken anne baba dikkatini diri tuttuğu da bir gerçek. Yani kullananlar ilkel gelenekleri ya da modern tutumları yüzünden kullanıyor değiller bu gereci.

Memlekette hem de uzun zamandan beri genelde bir mülteci memnuniyetsizliği özelde de bir Arap tahammülsüzlüğü var. İstiklal’deki Arap annenin dikkatimize getirilmesinin nedeni de bu duygulardan bağımsız ele alınmadı. Haberde annenin Arap olmasının vurgulanması yanlış değil, hangi millettense belirtilmesinde itiraz edilecek bir taraf yok, ama görüntü “Arap işte ne beklenir” tonunda ifade edilince son derece ayıp edilmiş oluyor.

Çocuk tasması iyi mi kötü mü uzmanlar tartışır. Anne, baba neyi tercih ederse onu yapar. Mesele “İstiklal’deki Arap anne”den yola çıkıp bir kültürü küçümsemek. Bu hoş değil. Buradaki, fotoğraflar çocuk tasması kullanımının bir kültürel tutuma bağlı olmadığını, bir güvenlik aracı olarak kullanıldığını gösteriyor.

Arap olmakla da İngiliz, Fransız ya da Alman olmakla da bir ilgisi yok.