SORU: Selamlar Hüseyin hocam ben kurumsal bir satış firmasında 8 yıldır çalışıyorum ama nisan 2018 de yeni gelen yönetici tarafından devamlı gruplarda baskı mobing tehdit ile karşı karşıyayız zaten nisan ayından sonra bir arkadaşımız tazminatsız işten çıkarıldı bi kaç arkadaşımız da daha fazla dayanamayıp işi kendi bıraktı buralardaki mobing baskı tehditi WhatsApp üzerinde yazılanlardan kanıtlayabilir […]

SORU: Selamlar Hüseyin hocam ben kurumsal bir satış firmasında 8 yıldır çalışıyorum ama nisan 2018 de yeni gelen yönetici tarafından devamlı gruplarda baskı mobing tehdit ile karşı karşıyayız zaten nisan ayından sonra bir arkadaşımız tazminatsız işten çıkarıldı bi kaç arkadaşımız da daha fazla dayanamayıp işi kendi bıraktı buralardaki mobing baskı tehditi WhatsApp üzerinde yazılanlardan kanıtlayabilir miyiz? Şikayette bulunsak teşekkürler.

CEVAP: Merhaba sayın okuyucumuz

Mobbingle mücadele oldukça zorlu bir süreçtir. Buna karşın mobbing uygulayan kişi ve/veya kişilerin temel amacı zaten mağduru bezdirip istifaya zorlamak olduğundan istifa edilmesi koşulunda mobbingci amacına ulaşmış olacaktır. Bu konuda iş yerinde birlikte hareket etmek ve hukukçu desteği almak çok önemlidir. WhatsApp yazışmaları kanıt olabileceği gibi tek başına yeterli de olmayabilir. Tüm bu konuları bir hukukçu ile birlikte hareket ederek değerlendirmeniz daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.

Mazeretsiz işten çıkarıldım haklarım nelerdir?

SORU: İyi çalışmalar dilerim Hüseyin Bey,

8 aydır bir tekstil firmasında yönetici pozisyonunda sigortalı olarak çalıştım 28/02/19 tarihinde hiç bir mazeret sunulmaksızın insan kaynaklarından çağrılarak isime son verildi yasal haklarım nelerdir acaba işe iade davası açabilir miyim ? Teşekkürler

CEVAP: Merhaba Sayın okuyucumuz

Vermiş olduğunuz bilgiler yetersiz olmakla birlikte işyeriniz şayet iş güvencesi yasası kapsamında bir işyeri ise (yani en az 30 ve daha fazla personelin çalıştığı bir işyeri ise) işe iade davası açabilirsiniz.. İş güvencesi yasası kapsamında olan işyerlerinde işveren işten çıkarma konusunda mutlaka geçerli bir sebep göstermek zorundadır. Ayrıca işçinin davranışları veya performansına bağlı bir sebeple fesih söz konusu ise işçiden önce savunma alınmalıdır. Fesih için yazılı olarak geçerli neden gösterilmeksizin yapılan bu çıkış usule uygun değildir. Şayet işyeriniz yukarıda belirttiğim gibi iş güvencesi yasası kapsamında ise belirttiğiniz işten çıkarılma tarihinden itibaren 1 ay geçmeden işe iade davası açılabilir. Ancak yeni düzenleme gereği iş mahkemesinde dava açmadan önce arabulucu bürosuna gidip İyi günler.