ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Tarihin en yüksek katılımlı seçimi olması beklenen seçimde, başkanın yanı sıra, Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri de belirlenecek.

ABD, 46. Başkanını seçiyor

ABD başkanlık seçimlerinde sandıkta oy kullanma işlemi, geleneğe uygun olarak New Hampshire eyaletindeki iki köyde gece yarısından itibaren başladı.

Kanada sınırı yakınındaki Dixville Notch ve Millsfield köylerindeki seçmenler, yerel saatle 24.00'ten itibaren oy kullanmak için sandık başına gitti.

Amerikan Başkanlık Seçimlerinde ilk sonuçlar Florida, Georgia ve Ohio eyaletlerinden gelecek. ABD seçim yarışının kazananı ise Arizona eyaletinden açıklanacak.

Ülkede eyaletlerde alınan kararlar ve saat farkı nedeniyle oy verme işlemlerinde ve sayımlarda farklılık yaşanabiliyor. Öte yandan ülkede yaklaşık 60 milyon kişi posta yoluyla oy kullandı.

İki aşamalı seçimde, 538 delege bulunan Seçici Kurul’dan 270 oyu alan aday ABD Başkanı olacak.

abd-baskanlik-secimlerinde-sandik-basinda-oy-verme-islemi-basladi-800613-1.

Geleneksel olarak seçimde erken oy kullanan üçüncü köy Hart's Location ise yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının yol açtığı endişeler nedeniyle bu yıl oy verme işleminin gece yarısı yerine gündüz saatlerinde yapılmasına karar verdi.

Kuzey Apalaş Dağları'nın uzantısı Beyaz Dağlar'ın kıyısında yer alan köylerde, geçmişte madenlerde çalışan işçiler gündüz yer altında olduklarından oy kullanamadıkları için sandıklarda gece yarısından itibaren oy verilmeye başlanmıştı. Zamanla bir seçim geleneğine dönüşen erken oy verme işlemi, ülke genelinde seçimlerin başladığını haber veriyor.

ABD'nin 50 eyaleti ve ABD'ye bağlı özerk bölge Porto Riko'da yaklaşık 250 milyon seçmen bugün ülkenin gelecek 4 yıllık başkanını belirlemek üzere oy kullanacak.

***

SONUÇLAR GELMEYE BAŞLADI

ABD seçimlerinde ilk sandıklar Indiana ve Kentucky'de TSİ 02.00'da kapandı. Florida, Virginia, New Hampshire ve Vermont'ta ise 03.00'da oylama sona erdi.

Sonuçlar şu şekilde: (270 delegeye ulaşan başkanlığını ilan edecek)

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER:Tennessee (11 delege),Mississippi (6 delege),Oklahoma (7 delege),Alabama (9 delege),Kentucky (8 delege),West Virginia (5 delege),Güney Carolina (9 delege),Arkansas (6 delege),Indiana (11 delege),Wyoming (3 delege),Kuzey Dakota (3 delege),Güney Dakota (3 delege),Nebraska (5 delege),Louisiana (8 delege),Kansas (6 delege),Missouri (10 delege),Utah (6 delege),Idaho (4 delege),Montana (3 delege),Ohio (18 delege),Iowa (6 delege),Florida (29 delege),Teksas (39 delege) Toplam: 213 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER: VVermont (3 delege),Virginia (13 delege),Massachusetts (11 delege),Connecticut (7 delege),New Jersey (14 delege),Delaware (3 delege),Maryland (10 delege),Illinois (20 delege),Rhode Island (4 delege),New York (29 delege),New Mexico (5 delege),District of Columbia (3 delege),Colorado (9 delege),California (55 delege),Oregon (7 delege),Washington (12 delege),New Hampshire (4 delege),Minnesota (10 delege),Arizona (11 delege) Toplam: 238 delege​

canli-blog-abd-46-baskanini-seciyor-800894-1.

SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ EYALETLER:

Kuzey Carolina (15 delege): Biden: % 48.7 / Trump: %50.1 / Oyların yüzde 95 sayıldı.

Michigan (16 delege): Biden: %45.2 / Trump: %53.1 / Oyların yüzde 69'u sayıldı.

Wisconsin (10 delege): Biden % 47.1 / Trump: %51.1 / Oyların yüzde 81'i sayıldı.

Georgia (16 delege): Biden: % 48.1 / Trump: % 50.6 / Oyların yüzde 91'i sayıldı.

Pennsylvania (20 delege): Biden: %43 / Trump: %55.7 / Oyların yüzde 74'ü sayıldı.

Maine (4 delege): Biden: %54.5 / Trump: %42.4 / Oyların yüzde 67'si sayıldı

Nevada (6 delege): Biden: %50.3 / Trump: %47.8 / Oyların yüzde 79'u sayıldı

Alaska (3 delege): Biden: %35.2 / Trump: %60.5 / Oyların yüzde 31'i sayıldı

TRUMP: BÜYÜK İHTİMALLE BAŞKANINIZ BEN OLACAĞIM

Oy sayımları devam ederken Başkan Donald Trump, destekçilerinin karşısına çıkarak şu açıklamayı yaptı: "Bu gece aldığımız sonuçlar muazzam, kutlamak için hazırdık. Georgia'yı kazandık, Teksas'ı kazandık. Yüzde 2 buçuk farkla öndeyiz, oyların sadece yüzde 7'si açıldı, bizi yakalamalarına imkan yok. En önemlisi, Pensilvanya'yı büyük bir farkla kazanıyoruz. 600 bin oy farkı var, başa baş bile değil. Bizi yakalamalarına imkan yok, büyük olasılıkla başkanınız ben olacağım. Büyük bir kutlama yapmaya hazırlanıyoruz. Sonuçlar harika ve dışarı çıkıpo kutlama yapmaya hazırız."

Trump ayrıca seçimlerde usülsüzlük yapıldığını öne sürdü.

Trump, kullanılan oyların sayımının durdurulmasını istediklerini ve seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyacaklarını söyledi.

***

SEÇİMDE YAŞANANLAR

17:02 | Joe Biden, Michigan'da öne geçti

Joe Biden, seçim boyunca rakibinin gerisinde kaldığı kritik salıncak eyalet Michigan'da öne geçti.

AP verilerine göre oyların yüzde 92'sinin sayıldığı Michigan'da durum şöyle:

Joe Biden: %49.3 - 2 milyon 483 bin 369

Donald Trump: %49.2 - 2 milyon 479 bin 400

Eyaleti Biden kazanırsa Michigan'ın 16 Seçmenler Kurulu delegesinin oyunu alacak ve Beyaz Saray'a giden yolda çok büyük bir avantaj elde edecek.

12.46 | Wisconsin eyaletinin Milwaukee bölgesinde yeni eklenen oylarla birlikte Joe Biden öne geçmeye başladı. Brown bölgesinde oyların sayılması bekleniyor.

12:33 | Missouri eyaletinde bir ilk: Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk siyah üye

ABD’de bir başka ilk de Missouri eyaletinde yaşandı. Black Lives Matter (Siyah hayatlar değerlidir) aktivisti Demokrat Partili aday Cori Bush, birinci bölgeden katıldığı seçimleri kazanarak eyaletin Temsilciler Meclisi'ne şimdiye kadar seçilen ilk siyahi üye oldu. Mesleği hemşirelik olan Bush seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, “Başından sonuna kadar tarihe geçecek bir gün yaşadık” dedi.

Bush'un seçim zaferinin ardından yaptığı açıklama şu şekilde:

"Mike Brown 2.278 gün önce öldürüldü. Protesto için 400 günden fazla süreyle sokaklara çıktık. Bugün, Siyah Hayatlar için bu mücadeleyi Ferguson sokaklarından Kongre salonlarına taşıyoruz. Adaleti sağlayacağız. Shirley Chisholm, 52 yıl önce Kongre'ye seçilen ilk Siyah kadın oldu. Bugün, ben de Missouri'yi Kongre'de temsil etmek için seçilen ilk Siyah kadın oldum. Yıl 2020. İlk olmamalıydım ama bu sorumluluğu taşımaktan onur duyuyorum. Missouri'nin Birinci Bölgesini 173 yıllık tarihinde temsil eden ilk kadın ben olacağım. 2016'dan beri burada kadın seçmen sayısında% 74'lük bir artış gördük. Temsiliyet ve herkes için çalışan bir sistem önemlidir. Bir pandeminin ortasında Missouri'den Kongre'ye giden ilk hemşireyim. Ülkenin dört bir yanındaki hemşireler başkalarını kurtarmak için hayatlarını tehlikeye attı. İşçi sınıfından insanların kendilerine benzeyen ve mücadelelerini yaşamış temsilcilere ihtiyacı var. Ben o şampiyonum. Tüm unutulanlara, dışlananlara ve kenara itilenlere. Bu bizim anımız. 52 yıllık hanedanı bitirmek için bir araya geldik. Siyasi devrimi böyle inşa ediyoruz."

Demokratların resmi kampanya hesabından yapılan açıklamada ise "Altı yıl önce polisler, Cori'ye küresel bir hareketin kıvılcımlanmasına yardım ettiği için gaz sıktı. Bu günden itibaren, üç ay içerisinde polis sorumlu tutulacak" ifadelerine yer verildi.

12:14 | Demokrat kadın vekiller koltuklarını kaybetmedi

Donald Trump'ın sık sık hedef aldığı demokrat kadın vekiller, bu seçimde de koltuklarını korudu.

New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez, Minnesota'dan Ilhan Omar, Massachusetts'ten Ayanna Pressley ve Michigan'dan Rashida Tlaib, ABD Kongresi'ndeki koltuklarına dönecekler.

Konuyla ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulunan Omar, "Kız kardeşliğimiz dirençli" ifadelerini kullandı.

Ocasio-Cortez de, "New York-14'e hizmet etmek ve Kongre'de işçi sınıfı aileleri için savaşmak hayatımın en büyük şerefi, ayrıcalığı ve sorumluluğuydu. Bronx ve Queens'e, bize karşı harcanan milyonlara rağmen beni Meclis'e yeniden seçtikleri ve sizi bir kez daha temsil etmem için bana güvendikleri için teşekkür ederim" ifadeleriyle seçmenlerine teşekkür etti.

'Daha yeni başlıyoruz'

Pressley de, "Birlikte, ortak insanlığımız için savaştık. Biz örgütlendik. Biz seferber olduk. Değerlerimizi yasallaştırdık. Kongre üyeniz ve çalışmadaki ortağınız olmaktan gurur duyuyorum. Gücümüze inanıyorum. Ve daha yeni başlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Tlaib de, demokrat kadınların koltuklarını yeniden kazanmalarını "Ekip büyük" diyerek yorumladı.

11:56 | Trump'ın yüksek mahkeme çıkışına Biden cephesinden yanıt

Trump'ın seçim sürecinde hile olduğunu ve yüksek mahkemeye gideceklerini söylemesi üzerine bir açıklama yayınlayan Biden'ın kampanya ekibi, Trump tarafının bu hamlesi üzerine hukuk ekiplerinin bu girişime karşı direneceklerini açıkladı.

11:19 | Maine'de Biden kazandı

ABD medyasına göre Joe Biden, Maine eyaletinde seçimlerin galibi oldu.

11:15 | Pensilvanya Valisi: Henüz sayılmayı bekleyen 1 milyondan fazla oy var

Trump'ın zafer açıklamasını yanıtlayan Pensilvanya'nın Demokrat Valisi Tom Wolf, eyalette henüz sayılmayı bekleyen 1 milyondan fazla oy olduğunu açıkladı. Wolf, "Pensilvanyalılara her bir oyu sayacağımıza söz verdim ve öyle de yapacağız" dedi.

11:07 | Ocasio-Cortez: Trump'ın erken zafer iddiası tehlikeli

ABD'li Demokrat siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Trump'ın zafer ilanını eleştirdi ve "Donald Trump'ın erken zafer iddiaları gayri meşru, tehlikeli ve otoriterdir. Oyları sayın. Sonuçlara saygı gösterin" ifadelerini kullandı.

10:58 | Biden Arizona'da kazandı

ABD medyasında yer alan haberlere göre Biden, 11 delegesi bulunan Arizona eyaletini kazanarak toplam delege sayısını 236'ya yükseltti.

09:09 | Beyaz Saray Basın Sözcüsü'nden açıklama

Kayleigh McEnany, Fox News’a yaptığı açıklamada, Trump kampanyasının bu gece “büyük bir zafer” beklediğini söyledi. McEnany, Trump’ın Nevada ve Minnesota’yı kazanacağına inandıklarını söyledi.

McEnany, sonuçların açıklanmasının zaman alacağı beklenen Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan için de galibiyet öngördüklerini söyledi.

McEnany, “Seçmenimiz Seçim Günü’nde oy veriyor. Bugün Amerikan halkının konuşup Başkan Trump’ı destekledikleri gün” dedi.

08:59 |Twitter'dan Trump'ın paylaşımına etiket

ABD Başkanı Trump'ın "Seçimi çalmaya çalışıyorlar" yazdığı tweete dakikalar içinde "doğruluk kontrolü uyarısı" işareti koydu. Uyarının gerekçesi olarak "Bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir'" gösterildi.

08:47 | Trump'tan Biden'a jet yanıt geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Biden'ın konuşma yapmasını eleştirerek, kendisinin önde olduğunu savundu. Trump, "Seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

08:45 | Biden açıklama yaptı: Bu seçimi kazanacağız

"Bence bu seçimi kazanmak için doğru yolda ilerliyoruz, oy sayımını beklemek için biraz daha vaktimiz var, kendimizi iyi hissediyoruz, bulunduğumuz noktadan gayet mutluyuz. Trump kendini seçimi kazanmış ilan edebilir diye söylemiştik, ancak biz Trump'ın değil, halkın sonuçlarını alacağız, lütfen inancınızı kaybetmeyin, bu seçimi kazanacağız"

08:20 | Minnesota'da kazanan Biden

Associated Press haber ajansı, Minnesota'da Joe Biden'ın kazandığını açıkladı.

08:14 | Pensilvanya'da Trump önde

Pensilvanya'da oyların yüzde 60'ı sayıldı. Yüzde 57'lik oy oranıyla Trump önde.

08:04 | Hawaii'de kazanan Biden

AP, Hawaii'de Biden'ın kazandığını açıkladı.

08:03 | ABD basını, Trump'ın Ohio'da kazandığını öngördü.

07:55 | Trump Teksas'ta kazandı

07:44 | Ohio eyaletinde kazanan Trump

07:40 | İlk trans senatör seçildi

Delaware eyaletinden yarışan 30 yaşındaki LGBT+ hakları aktivisti Sarah McBride ülke tarihinin ilk trans senatörü oldu.

07:38 | Arizona'da kazanan Biden

07.24 | Üç kritik eyalette sonuçlar açıklanmayabilir

Bloomberg ajansının muhabirlerinden Saleha Mohsin, kritik eyaletlerden Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'da oyların tamamının sayılmasının ve sonuçların bugün açıklanmasının çok zor olduğunu duyurdu. Mohsin, eyalet yetkililerine dayanarak, Michigan'da cumaya kadar süreye ihtiyaç duyulduğunu, Pennsylvania'da da kısa süre içinde sonuç açıklanmayacağını belirtti.

07:17 | Fox News: Florida'da kazanan Trump

Fox News, kritik Florida eyaletinde seçimleri Trump'ın kazandığını yazdı

07.05 | Trump Idaho eyaletinde kazandı

07.03 | Oregon ve Kaliforniya'da kazanan Biden

06.41 | Fox News: Utah'ta Trump'ın, New Hampshire'da ise Biden'ın kazanması bekleniyor

Fox News, açılan sandıklardan alınan son verilere göre Utah eyaletinde Trump'ın, New Hampshire'da ise Biden'ın kazanacağını yazdı.

06.35 | Trump, Missouri eyaletinde kazandı

05:56 | Biden, delege sayısında farkı açıyor

Trump 92, Biden 131 delege kazandı

05:16 | Biden 119, Trump ise 92 delege kazandı

Trump Nebraska, Wyoming, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Louisiana, Indiana eyaletlerinde kazanırken, New York ve New Mexico eyaletlerini Biden aldı.

Böylelikle, Trump'ın delege sayısı 92'ye, Biden'ın delege sayısı 119'a yükseldi.

04:39 | Ön sonuçlara göre Biden 85, Trump ise 61 delege kazandı

04:24 | Trump Mississippi ve West Virginia'y��, Biden Massachusetts ve Virginia'yı kazandı

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, West Virginia ve Mississippi'deki oyların çoğunluğunu elde etti. Halen oy sayımının devam ettiği Mississippi'de Trump, Demokrat rakibi Biden'ı geride bırakarak oyların çoğunluğunu ve 6 delegeyi kazanmayı garantiledi. Trump, West Virginia'da ise rakibi Biden'i yenerek 5 delege kazandı.

Öte yandan Biden, Massachusetts ve Virginia eyaletindeki oyların çoğunluğunu elde etti ve Massachusetts'de 11, Virginia'da 13 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

04:11 | Trump'ın kazandığı eyaletler

Cumhuriyetçi aday Trump, Alabama, Tennessee ve Oklahoma eyaletlerini kazandı

03:23 | Biden Florida'da öne geçti

Oyların yüzde 43'ünün sayıldığı Florida'da Biden öne geçti

03:21 | Florida'da oyların yüzde 8'i sayıldı: Trump 120 bin oy farkla önde

Kritik eyaletler arasında yer alan Florida'da oyların yüzde 8'i sayılırken, Trump'ın yaklaşık 120 bin farkla önde olduğu görüldü.

02:58 | Kentucky'de, Biden yüzde 53 ile önde

Bill Clinton'dan beri hiçbir Demokratın kazanamadığı Kentucky eyaletinde oyların yüzde 10'u sayıldı ve Biden'ın yüzde 53'lük bir oranla önde olduğu görüldü. Trump'ın oy oranı ise yüzde 44.

Florida, Virginia, Georgia, Güney Carolina ve Vermont eyaletlerinde de sandıklar kapandı. Söz konusu eyaletlerdeki ön sonuçlara göre Trump, Georgia ve Florida'da önde.

02:09 | Florida'da çıkış anketine göre Trump önde

Yaklaşık 1 saat sonra 'salıncak eyalet' Florida'da sandıklar kapanacak.

Edinilen ilk bilgilere göre, sandık çıkış anketleri, mevcut başkan Donald Trump'ın küçük bir farkla önde oldu��unu gösteriyor.

01:05 | ABD piyasaları kapanışta yükseldi

ABD başkanlık seçimlerinde oy verme süreci devam ederken New York borası günü yükselişle kapattı. Dow Jones Industrial Average, S&P 500 ve Nasdaq Composite yüzde 1.7'den fazla değer kazandı.

Dow Jones kapanışta yüzde 2.6'lık bir artışla 554.98 puan yükseldi.

The S&P 500, ise yüzde 1.78'lik bir değer kazanarak 3.369.16 seviyesinden işlem gördü.

Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google gibi teknoloji devlerinin listelendiği Nasdaq, yüzde 1.85'lik bir artışla 11.160.57 seviyesinden kapandı.

23:42 | ABD seçimlerinden gelen ilk sonuçlarda Trump'ın New Hampshire'da yüzde 61.5, Biden'ın yüzde 38.5 oy aldığı açıklandı.

Eyallette seçim sonuçları belli olan ikinci nokta ise Millsfield oldu. Gece yarısı oylaması geleneğinin 60. yılını kutlayan kasabaya Trump damga vurdu. Sandıktan çıkan 21 oydan 16’sını Trump, 5’ini ise Biden aldı.