Kimin ve neyin hangi kategoride aday gösterileceğini kısa zaman içerisinde hepimiz göreceğiz ama 2022 Oscar aday tahminleri hakkında konuşmaya direnmek çok zor. Yılın öne çıkan filmlerini derledik.

Akademi’ye doğru

Sinema ile ilgili üreten, yazan çizen hemen herkesin favori günleri başladı. Akademi üyelerinin Oscar adaylarını belirlemek için 27 Ocak’ta başlayan oylamaları Salı günü sonlandı ve Perşembe günü de tüm adaylar Leslie Jordan ve Tracee Ellis Ross tarafından açıklanacak. Biliyorsunuz geçen yıl Covid-19’un etkisi altında geçen törenin reytingleri tüm zamanların en düşük seviyesinde sonuçlanmıştı. Bunun yarattığı bir toparlanma motivasyonu illa ki olacak. İlk göstergesi, sunucusuz geçen üç törenin ardından bu sene ilk kez bir sunucu ile geri dönüleceği haberinin gelmiş olması. En son 2018’de Jimmy Kimmel gecenin sunuculuğunu üstlenmişti, bu seneki sunucular ise henüz açıklanmadı. Pek çok isim etrafta dolanıyor, bunların arasından benim favorilerim ise iki komedi üstadı Tina Fey ve Amy Poehler. Sonuç olarak 2022 Oscar'larının eğlenceli ve heyecan verici olacağı açık. Ayrıca geceyi bir TV şovu olarak değerlendirirsek, nasıl bir formatla karşımıza çıkacağını henüz bilmesek de, Akademi başkanı David Rubin’in açıkladığı üzere gösterinin çok iyi bir isme emanet edildiğini biliyoruz. “Kim?” diyecek olursanız; art arda yedi yıl boyunca bu şovu yönetmiş, tam on dört Emmy ödülü, altı Amerika Yönetmenler Birliği ( DGA) ödülü bulunan Amerikalı yapımcı ve canlı yayın etkinlikleri yönetmeni Glenn Weiss. Yani görkemli bir şov olacağı da garantilendi.

Hepimiz artık biliyoruz ki adayların açıklanacağı tarih yaklaştığında dünyanın her yerinde tahminler yapılır, gerekçeli sebepler ile ilgili yazılar yazılır. Sinema aşkı taşıyan film eleştirmenleri arasında ise ayrı bir heyecan verici dalga oluşur. Ne yazık ki Türkiye’de eleştirmenlerin çoğu bu heyecanlı dalganın epeyce gerisinde kalır. Aday olmaları beklenen filmlerin ön/basın izlemelerinin daha önceye çekilmesi için meslek kuruluşu, zamanında keşke bir şeyler yapmış olsaydı da, kendi özel çabalarımızla uluslararası film eleştirmenlerinin gerisinde kalmamak için çabalamaktan kurtulabilseydik. Ama nerede o günler!

OSCAR VE EN İYİ FİLM

Kimin ve neyin hangi kategoride aday gösterileceğini kısa zaman içerisinde hepimiz göreceğiz ama 2022 Oscar aday tahminleri hakkında konuşmaya direnmek çok zor.Bu yılın aday ihtimallerine genel bakış attığımızda öne çıkan filmlerin başında Türkiye vizyon tarihi hâlâ belirsiz olan, yönetmeni Kenneth Branagh’ın kendi hayatından esinlenerek yazdığı “Belfast” yer almakta.. 1960’ların sonunda işçi sınıfından olan bir çocuğun, aile ve kendi topluluğu içerisinde olgunlaşması ve bireyleşme sürecine odaklanan bu siyah beyaz filmin En İyi Film kategorisine gireceğine ve en iddialı aday olacağına eminim. Listemde de gözüktüğü üzere en yüksek puanlamam zaten bu filme ait. Aynı kategoride adaylığına kesin gözüyle baktığım listemde ikinci sırada yer alan Netflix yapımı “The Power of The Dog” bulunmakta. Bu film benim kişisel favori listemde yer almasa da senenin hakkında en çok konuşulan ve en ilgi gören filmi oldu. Ve de aylar öncesinden filmin her nasılsa Oscar adaylığına garanti gözüyle bakılarak, ismini tüm tahmin listelerine yazdırdı. Ben de filmin adaylığını kesin görüyorum ama hak ediyor mu derseniz, her ne kadar iyi ve güçlü bir film olduğunu düşünsem de bence etmiyor. Bu noktada kızgınlığımın sebebini söylemek isterim; ne yazık ki benim için senenin en iyi filmi olan “The Green Knight” (Yeşil Şövalye) ve en iyi ikinci filmi olan “The Last Duel” (Son Düello) gibi iki güçlü sinema, aday tahmin listelerine dahi girmedi. Artık şaşırmıyoruz tabii. Adaylıklarda önde götürenlerde üçüncü sıraya “King Richard” (Yükselen Şampiyonlar) filmini koydum. En İyi Film ve diğer birkaç önemli kategoride daha ismini göreceğimize eminim bu filmin. Ve şahsen buna hiçbir itirazım da olmaz. Listede yer alacağını düşündüğüm bir diğer film olan “Licorice Pizza”dan daha önceki yazımda detaylıca bahsetmiştim. Bu dört filmin haricinde bu kategoride yer alacağını düşündüğüm filmler arasında Spielberg’in “West Side Story” si öne çıkmakta. Ve pek manalı bulmayacak olsam da CODA isimli filmin de adaylar arasında yer alabileceğini düşünüyorum.

ULUSLARASINDA EN İYİ

Bir diğer hakkında konuşabileceğimiz kategori olarak En İyi Uluslararası Film’i seçtim. Gönül isterdi ki bu kategoriye bizden Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” isimli filmi ile başvurulsaydı. Ama maalesef olmadı! Tahminlerime göre bu yıl, En İyi Uluslararası Film kategorisinde yer alacak 5 filmden “Drive My Car” isimli yapım en güçlü aday olarak öne çıkacak. Ki bunun en büyük ipucu, filmin aynı zamanda En İyi Film kategorisinde yer alması için de çok ciddi bir çalışmanın yürütülmüş olması. Benim bu kategoride kişisel favorim tartışmasız bir şekilde Danimarka’nın adayı olan “Flee” (Kaçış). Çok çarpıcı bir portre sunan bu animasyon belgesel drama bana kalırsa bu ödülü, Norveç’in adayı “The Worst Person in the World” (Dünyanın En Kötü İnsanı) ve Farhadi’nin “A Hero” (Kahraman) filminden daha çok hak ediyor. Ancak bu kategoride ödülü “Flee” alırsa korkarım “Drive My Car” filmi En İyi Film kategorisinde yer alarak sürpriz yapabilir ve Parazit filminin topladığı onca ödülden sonra, bana ve benim gibi düşünenlere, yeni bir Oscar hayal kırıklığı yaşatabilir. Daha çok film, isim, kategori var ama yerim dar. İlerleyen günlerde yeni gelişmelerle tekrar bakarız duruma.

94. AKADEMİ ÖDÜLLERİ EN İYİ FİLM ADAY TAHMİNLERİ

Önde Götürenler

• Belfast-Focus Features
• The Power of the Dog-Netflix
• King Richard-Warner Bros
• Licorice Pizza-MGM/United Artists
• West Side Story -20th Century Studios
• CODA-Apple Original Films
• Dune-Warner Bros
• Tick, Tick … Boom!-Netflix

Ardındakiler

• The Tragedy of Macbeth -Apple Original Films/A24
• Don’t Look Up-Netflix
• Nightmare Alley-Searchlight Pictures
• Drive My Car-Janus Films/Sideshow

Diğerleri

• Spencer-Neon and Topic Studios
• House of Gucci-MGM/United AR
• The Last Duel-20th Century Studios
• The Lost Daughter -Netflix
• Passing -Netflix

94. Akademi Ödüller En İyi Uluslararası Film

Önde Götürenler

• Drive My Car, Japonya
• Flee, Danimarka
• A Hero, İran
• The Hand of God, İtalya
• The Worst Person in the World, Norveç
• Compartment No. 6,
• Finlandiya