Bedelli askerlik ve kıdem tazminatı hakkı

Soru: Çalışmış olduğum şirkette birinci senemi doldurdum, 2022 bedelli askerlik başvurusu yaptım, 2023 Ağustos da yapmayı düşünüyorum, şöyle ki; askere teslim vaktine 6 hafta kala ihbar süremi geçmeden belirtip, istifamı verip haklarımı alabilir miyim? Benim önüme hayır veremeyiz gibi bir şart koşabilirler mi? Bazı haberleri okudum, verilmiyor tazminat veya veriliyor şeklinde ve kafam karıştı.

Askerlik bedelli olsa dahi kıdem tazminatına hak kazandıran bir işten ayrılma nedenidir. İşverenin kıdem tazminatınızı ödememek gibi bir hakkı yoktur. Ancak kıdem tazminatı almanız için askere sevk belgenizi işverene ibraz etmeniz gerekir. Askerlik sebebiyle işten ayrılanlar için ihbar süresine uymak zorunluluğu da yoktur. Yani belgeniz elinizde ise işten her an ayrılabilirsiniz.

MAAŞ BORDROSU MAAŞLARDAN NE KADAR ZAMAN SONRA VERİLİR?

Soru: Maaş bordrosu maaşlardan ne kadar zaman sonra verilir?

Ücret hesap pusulası (maaş bordrosu) her ay ücretin ödenmesi ile birlikte işçiye verilmelidir. Bu İş Kanunu’nun aşağıdaki maddesi ile düzenlenmiş yasal bir zorunluluktur.

“Ücret hesap pusulası Madde 37 - İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.”

Görülebileceği madde metninde ücret bordrosunun işçiye her ay verilmesi zorunlu kılınmaktadır. Düzenlemede bordronun işçiye verilme süresine ilişkin bir husus bulunmamakla birlikte, bunun ücretin ödenmesi ile birlikte işçiye verilmesi gerektiği çok açıktır. Aksi halde işçi kendisine yapılan ödemenin detayına ilişkin bir bilgiye sahip olamayacaktır.