Pandemide ölüm sayılarını gizlediği gerekçesiyle eleştirilen iktidar, depremde de sır perdesi çekti. Ölüm sayısı 45 bin 89 olarak açıklanırken bölgedekiler “Yalnızca Hatay ve Adıyaman’da 70 bin kaybımız var” dedi.

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor: Sansür bu işin ‘fıtratında’ var
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısına yönelik gerçek bilgiyi kamuoyundan sakladığı gerekçesiyle eleştirilen iktidar, depremlerin yarattığı tahribata yönelik verilere de sır perdesi çekti. Depremde hayatını kaybeden yurttaş sayısı AFAD’ın son açıkladığı verilerde 45 bin 89 olarak duyurulsa da BirGün’e konuşan Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki muhalefet temsilcileri, “Açıklanan sayılar gerçeği yansıtmıyor. AFAD’ın verisinin en az üç katı kadar kaybımız var” dedi. 6 Şubat ve 20 Şubat’ta yaşanan depremler, Türkiye’nin 11 kentinde büyük yıkımlara yol açtı. Afetlere hazırlık, müdahale ve iyileştirme çalışmalarında kritik önemi bulunan kurumların yetersizliği depremlerin ardından iyice görünür hale geldi. AKP iktidarında içi boşaltılan kurumlara kamuoyunun güveni azalırken AFAD, en çok eleştiri yöneltilen kurumların arasında yer aldı.


VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Arama-kurtarma ve organizasyon konularında büyük zafiyet gösteren kurumun açıkladığı vefat sayıları da tartışmalara yol açtı. İktidarın depremde yaşamını yitiren yurttaş sayısına yönelik gerçek sayıyı açıklamadığı tartışılırken AFAD’ın en son açıkladığı vefat sayısı 45 bin 89 oldu. BirGün’ün afet bölgelerinde aktif görev yapan muhalefet temsilcilerinden aldığı bilgiler, AFAD’ın açıkladığı vefat sayısının gerçeği yansıtmadığı iddialarının haklılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

ADIYAMAN’DA 100 BİN TELEFON SİNYALİ

CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet, depremin ardından 200 bine yakın yurttaşın kentten ayrıldığını belirtti. 4 Mart itibarıyla kentte aktif 100 bin telefon sinyali alındığını kaydeden Binzet, “Yaşlılar, çocuklar ve telefonunu depremde kaybeden yurttaşları bir kenara alırsak dahi kaybın çok büyük olduğu anlaşılıyor” dedi. AFAD’ın açıkladığı ölüm sayısına güvenmediğini söyleyen Binzet, “Kentimizde deprem nedeniyle 35 binden fazla vatandaşımızın yaşamını yitirdiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

YALNIZCA HATAY’DA 40 BİN ÖLÜM

Depremden en fazla etkilenen kentlerden olan Hatay’da da benzer bir tablo yaşandı. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden edinilen bilgiye göre, deprem nedeniyle yaşamını yitiren sayısı 26 Şubat itibarıyla kayıtlara 21 bin 958 olarak geçti. Hatay’da depremden yaralanan kişi sayısının 30 bin 300 olduğu öğrenilirken CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryak, “Açıklanan sayılar doğru değil. Hatay’da 40 binin üzerinde vefat var” ifadelerini kullandı. AFAD’ın 1 Mart’ta açıkladığı ölüm sayısına depremlerin henüz 10’uncu gününde ulaşıldığına dikkati çeken CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise “O günden sonra sayı hiç artmadı mı?” diye sorarak resmi verilerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Öztunç, kentteki ölüm sayısına yönelik tahmin yürütülmesinin çok zor olduğunu belirtti. Bölgedeki yardım çalışmalarında aktif görev alan isimler ise AFAD’ın 10 kente yönelik açıkladığı ölüm sayısının yarısı kadar vatandaşın yalnızca Kahramanmaraş’ta yaşamını yitirdiğini öne sürdü.