AKP iktidarının Cumhuriyeti değerlerine karşı duyduğu düşmanlık, kin, her gün yeni bir örneğiyle kendini gösteriyor.

Ankara’nın göbeğinde, Cumhuriyetin ilk çağdaş kentleşme örneği olan Yenişehir’in Mithatpaşa Caddesinde bulunan Mustafa Necati Kültür Evi’nin adını Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi olarak değiştirdi. Gazetemiz BirGün’ün haberine göre Nuri Pakdil, Cumhuriyet düşmanlığıyla tanınıyor ve Yaşasın Şeriat sloganı atan kimliğiyle biliniyor (13 Haziran).

Kamuoyuna açıklanmasa da bu ad değişikliğinin neden yapıldığı çok açıktır. Yine de AKP’den sormak gerekiyor.

Kurtuluştan “örgütlenerek” Kuruluşa

Mustafa Necati, Ulusal Kurtuluş Savaşına, Balıkesir’de yayımladığı İzmir’e Doğru gazetesinde yazdığı bağımsızlıkçı başyazılarda bir taraftan İstanbul hükümetini düşmanla işbirliği yapmakla suçladığı, bir taraftan da Ege yöresinde fiilen düşmana karşı savaştığı için mi adını, kendi öz evinin önyüzünden silmek istediniz?

Cemaat ve tarikat dışında örgütlenme tanımayan bir iktidarsınız. Size yandaş olmayan tüm toplumsal örgütlenmeleri baskı altına almak için olmadık yollara başvuruyorsunuz. Mustafa Necati, çok başarılı bir örgütçüydü; Altayspor kuruculuğu başta olmak üzere, çok sayıda, gençlik ve spor kulübü kurdu; baro gibi meslek örgütlenmelerine, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay gibi sosyal yardım örgütlerine ve bilim derneklerinin kurulmasına öncülük etti; en önemlisi de ilk Türk Öğretmenler Derneği’ni kurdu ve Milli Eğitim Bakanı olduğunda bu derneğin başkanıydı. Mustafa Necati’ye duyduğunuz kininizde örgütçü olmasının etkisi yok mu?

Kimi konularda kararı hocalar verir size ne oluyor diye çağdaş yargıçları azarlayan bir iktidar olarak, Mustafa Necati kininiz, onun Cumhuriyet’in ilk Adalet Bakanlarından biri kimliğiyle İslam hukukuna göre çalışan Şer’i mahkemeleri kaldırdığı için mi?

Cumhuriyet eğitiminin temelleri

Kamu kurumlarını bir kişiye bağlayıp kurum olmaktan çıkaran bir iktidarsınız. Mustafa Necati’nin ilk Milli Eğitim bakanlarından biri olarak, ülke eğitiminin esas olarak parasız bir biçimde kurumlaşmasının bilimsel temellerini attığı için mi ona hasımsınız?

Siz ikide bir karma eğitime karşı olduğunuzu dile getiriyorsunuz. Mustafa Necati, orta öğretimde karma eğitimi, üstelik 1920’lerde ve üstelik Avrupa ülkeleriyle eşzamanlı olarak, uygulamaya koyduğu için mi ona kızıyorsunuz?

AKP iktidarı olarak siz Milli Eğitim Bakanlığı’nı dinci vakıf ve tarikatın oyun alanı yaparken Mustafa Necati’nin okullarda cami hocalarının ders vermesini yasakladığı için mi onun adına taktınız?

Öğretmenlik mesleğini, binlerce öğretmen işsiz ve yine binlerce de öğretmen açığı varken atamaları yapmayan; maaşlarını düşük tutarak öğretmenliği iyice önemsizleştiren bir iktidar olduğunuz için mi Maarif hizmetinde asıl olan öğretmenliktir gerçeğini dile getiren ve bu amaçla çok sayıda öğretmen okulu açan, yurt dışına öğrenci gönderen Mustafa Necati’nin adını silmek istiyorsunuz?

AKP olarak Harf Devrimini içinize hiç sindiremediğiniz buna karşı Mustafa Necati’nin Harf Devrimini, Millet Mektepleriyle, kararlılık ve hızla uygulamaya koyduğu biliniyor; kindarlığınızın asıl nedeni bu mu yoksa?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Ağustos 2017’de hayranı olarak evinde ziyaret ettikleri Nuri Pakdil, Cumhuriyet, değerlerimizden kopmadır der. Yoksa, adını silmeye çalıştığınız Mustafa Necati’nin Cumhuriyet’in insanlığın gelişmesini sağlayan değerlere sahip olması için o kısacık ömründe çok yoğun bir uğraş vermiş olması mı sizi ona karşı kindar yapıyor?

Görülüyor ki pek çok nedeniniz var. Unutmayın, çok genç yaşta ölümü üzerine Mustafa Kemal’in gözyaşlarını tutamadığı Mustafa Necati’nin adını, doyumsuz kininizle, üstelik kendi evinin ön yüzünden silebilirsiniz. Ancak, Mustafa Necati adını, bu ülkenin bağımsızlıkçı, devrimci, taraf tutmayan adaleti ve bilimsel eğitimi özümseyen milyonlarının beyninden asla silemeyeceksiniz!