Kaynak: Haber Merkezi
Dosya: CHP neden kazandı, AKP neden kaybetti?

Siyasal iletişim ve strateji uzmanı Ateş İlyas Başsoy’un 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirdiği analiz dizisi, 9 Nisan Salı gününden itibaren BirGün’de yer almaya başladı…

Başsoy, partilerin ve adayların performanslarını, Türkiye haritasındaki değişimi ve yerel seçimlerde ortaya çıkan sonuçların hangi dinamikler üzerinden şekillendiğini masaya yatırıyor.

***

Köftecilerin gazabı

28 Mayıs hezimet değildi, Boğaziçi’ni bir puanla kaçırmaktı. Kaybettikten sonra 1 puanla, 48 puanla kaybetmek arasında fark yok. Ne yazık ki siyasete hakim olan anlayışa göre, 51 her şey, 49 hiçbir şey.

***

“Hezimet”ten sonra gelen “selamet”: Sonuç ikinci bahar

“Seçmen ekonomik bunalımın faturasını kesti.” Peki, 10 ay önce neden kesmedi? Ülke ekonomisi 2015’ten beri baş aşağı gidiyor, her yıl daha fakirleşiyoruz. Fatura seçmenin aklına neden şimdi geldi? 28 Mayıs ile 31 Mart arasında neler aynıydı, farklı olanlar nelerdi?

***

İmamoğlu CB, Konya CHP

Ülke geneli olmasa da varlıklarıyla bölgelerinde seçim sürecine etki yaratan çok fazla aday ve olay oldu. İmamoğlu’nun başarısı sadece İstanbul’da değil göç veren Anadolu kentlerine kucak açarak yarattığı etkiyle, Türkiye’nin dört bir yanındaki sandıklara yansıdı.

***

Bir yıldız doğdu

AKP siyasete heyecan verici bir tek yeni yüz çıkartamazken CHP onlarca yeni isim yarattı. AKP, dünyayı ıskalamış öfkeli bir ihtiyar ve onun meyvesini yemekten başka hiçbir planı olmayan dalkavuklar kumpanyasına dönüştü.