Çalışma hayatında ‘gönüllü stajyerlik’ diye bir kavram olmadığından böyle bir istihdam gerçekleştirilirse bu iş ilişkisi anlamına gelir. Dolasıyla bu kişi en az asgari ücretle ve sigortalı çalıştırılmalıdır

‘Gönüllü stajyerlik’ diye  bir kavram yasada yok

Gönüllü stajyere ücret ödeyecek miyiz?
► Şirketimizde okul zorunlu tutmadığı halde gönüllü olarak staj yapan üniversite öğrencisine ücret ödemek istersek, kendisini normal sigortalı gibi gösterip en az asgari ücret mi ödemeliyiz?

Şayet kendisine harçlık olarak düşük bir meblağ vermek istesek bu mümkün müdür?

Çalışma hayatımızda zorunlu stajyerlik dışında "gönüllü stajyerlik" diye bir kavram olmadığından böyle bir istihdam gerçekleştirirseniz bu iş ilişkisi anlamına gelecektir. Dolayısı ile bu kişiye en az asgari ücret ödeyip onu sigortalı yapmanız gerekmektedir.

Askerlik sigorta başlangıcım sayılır mı?
► Ben 1989 yılında üniversiteyi bitirdim. Yedek subay olarak askere gittim. 1990 yılının ağustos ayında 4 ay acemilikten sonra 12 ayda asteğmen olarak görev yaptım. 1992 yılının 2 ayında da ilk kez SSK’lı olarak işe başladım ve hâlâ devam ediyorum. Şu anda askerlik günümü işlemeden 6 bin 400 iş günündeyim. Sizden öğrenmek istediğim benim SSK başlangıcım askerlikle başlıyor mu? Yoksa 1992 yılından mı başlıyor? Askerde maaş alıyordum.


Askerlik hizmetlerini yedek subay olarak yapanlar devletten bu hizmetleri süresince ücret alırlar ve Emekli Sandığı (2b) kapsamında sosyal güvencede olurlar. Dolayısı ile askerlik yaptığınız dönem sigorta başlangıcınız sayılır ve buradaki hizmetleriniz daha sonra hizmet birleştirmesi yoluyla SGK’ye tabi hizmetlerinize devir olacaktır.

Fazla mesai ücretim için ne yapmalıyım?
► Türkiye genelinde faaliyet gösteren kurumsal bir firmada çalışıyordum; fakat firma bulunduğum bölgedeki işyerini kapattı ve bizleri işten çıkardı. Tazminatımı ve alacağımı aldım; fakat fazla mesai ücretimle ilgili vereceklerini söyledikleri parayı işten ayrıldığım tarihten bu yana vermediler.
Konuyla ilgili dava açmıştım; fakat dava işe iade davası olarak açıldı. Bana, “Sen dava açmışsın, o nedenle şu an için verilmiyor fazla mesai ücretin” dediler. Ben de davamdan feragat edip (avukatımdan da memnun olmadığım için) kendilerine bilgisini verdim; ama hâlâ sonuç alamıyorum. Bana net bir şey de söylenmiyor. Beni oyaladıklarını düşünmeme neden olan tavırlar sergiliyorlar. Bu konuyla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim?


Fazla mesai alacaklarınız için iş mahkemesinde yine dava süreci başlatabilirsiniz. Bu tür davalar 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Ancak bu yıl kanunda yapılan değişiklik ile dava öncesi arabulucu zorunluluğu getirildi. Bu nedenle öncelikle yapmanız gereken arabulucu müessesine başvurmak olmalıdır. Ardından şayet uzlaşma olmazsa dava açmayı düşünmelisiniz.