Gündeme artık gün dayanmıyor. Işık hızına yakın bir hıza gündemsel olarak ulaşmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşamalıyız bence.

Çünkü bence tüketim toplumunun dünyada geldiği en son noktalardayız. Ülkenizle ilgili tüm bildiklerinizin her gün yenilendiği, her gün başka bir akıl dışı ya da bilim-kurgu benzeri olayın yaşandığı. Ticaret Bakanlığı’nın Ticaret Bakanı’nın izniyle Ticaret Bakanı’nın ortağı olduğu şirkete, Ticaret Bakanlığı’yla ticaret yapması mesela, hem de yapılan ticaretin ticaret bakanının açıkladığından biraz daha farklı olması, fahiş fiyatların ortaya çıkması ve ticaret bakanının sessizce görevden Instagramlanmasının haberi mesela gündemde kalmak için her türlü çabayı gösterirken, iktidar partisinin Rick and Morty’ye rakip olarak geliştirdiği “128 milyar nerede” temalı reklam filmi gündeme geliyor. Tam filme bakacakken, film internetten aniden kaldırılıyor…

***

Tam filmle ilgili bir şeyler düşünecek gibi olacakken bu sırada da Otelcilik Bakanlığı’nın tasmalı kulağı damgalı “Keyfinize bakın, ben köleniz, siz eğlenin, aşılarım tamam, kum eğitimim var” temalı abukluğuyla karşı karşıya kalıyoruz. Daha filmin abukluğunu, yapan ajansın kazancını, filmin bütçesini konuşacak gibi oluyorken 4 saat geçmiyor bu film de sırra kadem basıyor… İşte bu süpersonik gündem hızında zaten YouTube’da “Bugün ne izlesem?” diye dolaşan ya da Kadri Gürsel, Murat Yetkin, Nevşin, Ünsal Ünlü sarmalında gündemi özgür gazetecilik kanallarından takip eden insanların hepsinden bile çok ötesinde izlenme sayılarına ulaşan başka bir video serileri gümdeme karpuz içindeki çocuk gibi düşüyor… Evet, hepimizin ve hepimizden çok daha fazlasının birden bire izlemeye başladığı bu uzay / zaman ve gündem dokusunu eğip büken videolarda da yok yok…

***

Ülkenin konumunun son yıllarda madde trafiği konusunda dünya büyük adımlar attığı, ülke üzerinden yıllardır geçen madde trafiğinin üzerine bir de ilginç bir şekilde gümrüklerin, limanların, marinaların işin içine girdiği iddiaları gümdemi iyice dalgalandırıyor. Devleti idare edenlerin, popüler kültürün popi isimlerinin hepsinin iç içe geçtiği, karanlık ilişkiler sarmalının uzaktan görüntüsü giderek genişlerken, herkes şaşkınlık içinde birbirine “Vay anam vay, neler dönmüş ya” diye şaşırıyor.

***

Hayatı boyunca yalanlarla yaşamış bir toplum olduğumuz için bize ne denilse inanma gibi de bir huyumuz var. Mesela ülkenin hastane zinciri bakanı sürekli “Aşı geliyor”, “Sizin aşılar gümrükte”, “Aşı mart başı”, “Aşının siparişini verdik ama Çin bizi cinlendirdi”, “Temmuz sonunda aşı işiniz çözüyoruz”, “Aşı için yeni bir kanal bulduk, biraz pahalı ama 25 dakikaya kapıya geliyormuş”, “Sizin aşı işi şimdi şöyle, pazartesiye geliyor” gibisinden açıklamalarla bizi güzelce erke dönergeci gibi kararsızlığımız içinde döndürebiliyor.

***

Bununla da bitmiyor. Ülke 17 günlük sözde tam, özde tıs kapanmayla, marketlerde diş ipi, ampul, pil gibi ürünleri yasaklayarak virüsle savaşırken, toplumsal mesafe yasakları şeyhlerin, şıyhların, cicilerin ve kanat önderlerinin, cenazeleri ful artı ful dudak dudağından da öte kalabalıklarda bademselleşiyor.
Bitti mi? Bitmedi? “Size yardımcı olamadık, hakkınızı helal edin” denildi.

***

Sanki taksiyle bir yere gittik de şoförden tam para çıkmadı. İşin kötüsü bindiğimiz taksi de tangır tungur, kelle koltukta gittik, yol boyunca şoföre defalarca seslenmemize rağmen feci yüksek sesle korkunç müzikler dinledik, o da yetmedi şoförümüz diğer araçların sahiplerine korna çaldı, kötü kelimeler söyledi, aracın içinde nargile içti, hiçbir trafik kuralına da aldırmadı. Şoför bizi istediğimiz yerden çok uzaklara 3. köprü üzerinden dolaştırdığı gibi, ayarını bozduğu taksimetrede yazan ücreti ödememize rağmen bir de paramızın üzerine yatıyor.

***

Hadi bakalım. Savcılara talimat verilmiş, şimdi haber geldi. Bakalım hangi savcının tıpası sıkacak? Haydi savcılar göreve…

Bu işte samimi olan istifa eder mecliste komisyon kurdurup üzerindeki iddiaları araştırmak için komisyon görevlendirirdi.

***

Neyse ya bu akşama da resmi gazetede bir şeyler çıkar da gündem değişir. Bu da gelir, bu da geçer.