İşveren beni başka firmaya devretti

Soru: 49 yıllığına özelleştirilmiş bir işyerinde, 9 yıldır çalışmaktayım. İşveren 14 Ocak 2022’de beni işten çıkarıp, kendine ait olmayan başka bir firmada işe almış. 49 yıl buranın ihalesi bunlarda; yalnız çalışanın ikisini, başka firmaya, birini kendi bünyesinde tutmuş. Tazminat hakkımı isteyince, ‘Siz benim işçimsiniz, hâlâ haklarınız bende saklı’ diyor. İki elemanı başka firmaya birini kendi bünyesinde tutması kafamı karıştırıyor. İkinci firma kendine ait değil...

Cevap: İşverenin sizin iradeniz dışında böyle bir değişiklik yapması yasal bir uygulama olmamakla birlikte, kıdem hakkınıza bir halel de getirmez. Çünkü siz işverene bir istifa dilekçesi vermediniz ve geçmiş kıdem sürenize ilişkin olarak da işveren size bir ödeme yapmadı. Dolayısı ile ortada ödenmemiş bir kıdem süresi var. İşveren bu süreye ait size bir ödeme yaptığını kanıtlayamadığı sürece sizin o süreye ait alacak hakkınız devam eder. Ancak siz yine de yeni şirkete tüm haklarınız ile devir edildiğinize dair bir yazılı belge isteyebilirsiniz. Bu ileride doğabilecek olası yasal husumetlere karşı elinizde bir kanıt olur.

Soru: Türkiye’de bir e-ticaret firmasında uzaktan (remote) çalışıyorum. Eşim İtalya vatandaşı ve 2021 Eylül ayından beri evliyiz. 2021 Eylül ayında İtalya’ya geldik, burada benim için oturum izni almak için başvuruda bulunduk ve sonucu beklemekteyiz. Maaşım Türkiye’deki hesabıma yatıyor ve ikametgâhım Türkiye’deki evimizde kayıtlı ve bu şekilde kalmaya devam edecek. Maaşımı hiçbir şekilde yurtdışındaki hesabıma aktarmıyorum. Türkiye’de oluşan masraflarımı (banka kredisi, kredi kartı borcu, ev faturaları vb.) maaş hesabım üzerinden ödüyorum. Türkiye’ye önümüzdeki 3-4 ay daha gitmeyi düşünmüyorum ve bundan sonraki süreçte de Türkiye’ye 1 yıl içerisinde 2 veya 3 kere gitmeyi planlıyorum. Bu durumda herhangi bir vergi sorunu ile karşılaşır mıyım?

Cevap: Siz Türkiye’de elde ettiğiniz ücret gelirinden oluşan verginizi her ay devlete ödüyorsunuz. İşvereniniz bu vergiyi ücretinizden keserek muhtasar beyanname ile devlete yatırıyor. Şayet elde ettiğiniz ücret geliri (örneğin birkaç işverenden ayrı, ayrı ücret almak suretiyle) belirli bir sınırı aşarsa Maliye’ye beyanname vermeniz ve ek vergi ödemeniz gerekebilir. Sorunuzda böyle bir durumdan bahsetmiyorsunuz dolayısı ile verdiğiniz bilgiler doğrultusunda mevcut durumda vergisel bir sorunla karşılaşmayacağınız kanaatindeyim.