İşveren, kendimiz ayrılalım diye elinden geleni yapıyor

SORU: Merhaba, Ben üç yılı aşkındır özel sektörde çalışan biriyim. Benim sorularım;

1. Bu firmada mesaimiz sabah saat 7.30’da başlıyor akşam saat 20.00’de bitiyor, bazen mesai bitimi gece saat 23-24’ü buluyor. Buna karşılık da herhangi bir mesai ücreti de alamıyoruz.

2. İşverenin davranışları işçiye karşı çok kötü ve işçinin işten kendisinin çıkması için elinde geleni yapıyor. Kendi isteğimizle işten çıkarsak tazminat alamayacağımızı biliyoruz. Tazminat hakkımızdan vazgeçmemek koşulu ile işten nasıl çıkabiliriz?

3. Maaşım 3.000 TL ama SSK’de asgari ücretli görünüyoruz. İşten ayrılırsak bu fazla mesailerimizi, patronun onur kırıcı davranışlarını ve asıl ücretimiz nasıl ispatlayabiliriz.

Bu konularda bir bilgi verirseniz çok memnun olurum.

CEVAP: Merhaba, Sorularınıza sizin sıralamanıza göre yanıt verelim;

İş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Günlük çalışma süresi ise fazla mesai de dahil olmak üzere günde en çok 11 saattir. Ayrıca yıllık bazda fazla mesai 270 saati aşamaz. Sizin belirttiğiniz çalışma saatleri yasal sınırların çok üzerinde; günlük, haftalık ve yıllık yasal süreler aşılıyor. Diğer taraftan haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilmeli ve işçiye saat başına %50 zamlı olarak ödenmelidir.

Bu sorunuzun daha somut açıklamalar içermesi gerekiyordu ama genel olarak yanıt verelim. İşveren ve/veya işveren vekilinin işçiye karşı kötü davranışlarından kasıt hakarete varan sözler, taciz kapsamında davranışlar ise bunlar işçi bakımından İş kanunu 24/2. Madde kapsamında haklı fesih nedenidir. Dolayısı ile işçi bu çerçevede iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak sona erdirebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

Son olarak da işçinin ücretinin gerçek değerinden gösterilmemesi yine işçi bakımından haklı nedenle fesih gerekçesidir. Keza, işçi sadece bu nedenle dahi iş sözleşmesini haklı olarak sona erdirip kıdem tazminatını talep ederek işten ayrılabilir.

Sonuç itibarı ile sizin çalışmakta olduğunuz işyerinde işçinin İş kanunu 24/2. Madde yani İşverenin Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri başlığı ile düzenlenmiş maddesine karşılık gelen pek çok davranış var. Bu durumda siz iş sözleşmenizi haklı nedenle ve derhal sona erdirip işten ayrılabilirsiniz. Ancak çok büyük bir olasılıkla bu ayrılış sonrasında işverenle yasal bir çekişme yaşayacağınızdan tüm bu süreçleri bir hukukçu ile birlikte sürdürmelisiniz. Bu nedenle vakit geçirmeden bir Avukatla görüşerek birlikte hareket ediniz. Böylece dava sürecinden sağlıklı bir sonuç alabilirsiniz.

İyi günler.