İsviçre, güvenlik sebebiyle İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nu kapattı. Yapılan açıklamada vize ve pasaport işlemleri için randevuların iptal edildiği bilgisi verildi. Fransa, Almanya, İngiltere ve Hollanda da İstanbul başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle kapattıklarını açıklamıştı.

İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosluğu da kapatıldı
Fotoğraf: Pixabay

HABER MERKEZİ

İsveç ve Hollanda'da Kuran yakma provokasyonları sonrası Türkiye'deki konsolosluklarını kapatan Batılı ülkelerin sayısı artıyor.

Fransa, Almanya, İngiltere ve Hollanda’nın İstanbul başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle kapatmasının ardından İsviçre de İstanbul Başkonsolosluğu'nu kapattı.

İsviçre Başkonsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, "Güvenlik sebebiyle, İsviçre Başkonsolosluğu ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır. Vize ve pasaport işlemleri için randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz" denildi.

Avrupa ülkelerinin konsolosluklarını kapatma kararına tepki gösteren İçişşleri Bakanı Süleylan Soylu, bugün yaptığı açıklamada "Türkiye'ye karşı psikolojik harp yürütüldüğünü" ifade etmişti.

NE OLMUŞTU?

İsveç'te, 21 Ocak'ta ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmışi söz konusu eylem Ankara'nın ser tepkisini çekmişti. Olayın ardından İstanbul'daki İsveç Büyükelçiliği önünde de protesto gösterisi yapılmıştı.

Eylemi büyük tepki çeken Paludan'a destek vermek isteyen Hollandalı ırkçı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde yaptığı eylemde Kuran yırtmıştı.

Art arda yapılan eylemler ve sert tepkiler üzerine olabilecek herhangi bir saldırı tehdidine karşı önlem almak istediklerini bildiren Hollanda, İngiltere ve Almanya İstanbul'daki konsolosluk binalarının 'artan güvenlik tehdidini' gerekçe göstererek kapatmıştı.

27 Ocak’ta ABD, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına olası “terör” eylemlerine karşı uyarılarda bulunmuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “İstanbul’daki kiliseler, sinagoglar, büyükelçilikler/konsolosluklar ve diğer yerlere yönelik terör saldırısı tehdidi bulunmaktadır” denilmişti.

Pierre Loti Fransız Lisesi'nin Beyoğlu yerleşkesi de güvenlik gerekçesiyle geçici olarak eğitime ara vermişti.